Două filme româneşti au fost selectate în festivalul de la Cannes. Este vorba de lungmetrajul „RMN” al lui Cristian Mungiu şi pelicula „Metronom” regizată de Alexandru Belc.

Pe Croazetă se anunţă şi două mari premiere, noul film cu Tom Cruise şi un altul despre viaţa lui Elvis Presley.

Cristian Mungiu concurează cu alte 17 filme pentru mult-râvnitul Palme d'Or, premiul cel mare al festivalul de la Cannes. L-a câştigat în 2007, cu producţia „4 luni 3 săptămâni și 2 zile”.

Pentru cineastul român, va fi cea de-a cincea prezență în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes. „După Dealuri” a fost recompensat în 2012 pentru cel mai bun scenariu și pentru cea mai bună interpretare feminină, iar „Bacalaureat” a primit premiul pentru cea mai bună regie, la ediţia din 2016.

Cât despre Alexandru Belc, filmul său intră în competiţia de la Cannes, la secţiunea „Un certain regard”. Rivalizează cu alte 14 lungmetraje, unul regizat de un tânăr ucrainean.

Thierry Frémaux, directorul festivalului de la Cannes: Filmul se numește „Butterfly Vision”. Acesta este titlul în limba engleză. Voi încerca să-i spun şi numele în ucraineană. A fost filmat în urmă cu doar câteva luni. E vorba despre o tânără care lucrează în serviciile de informații, care a fost capturată în război și acum se întoarce acasă după un schimb de prizonieri. Filmul face aluzie la situaţia din Donbas.

Un film despre viaţa lui Elvis Presley îi va delecta pe spectatorii festivalului de la Cannes. Pelicula, din a cărui distribuţie face parte şi actorul Tom Hanks, va fi lansată pe Croazetă şi va rula în afara competiţiei.

O altă premieră va fi nou „Top Gun”, cu Tom Cruise. Festivalul de film de la Cannes va avea loc între 17 şi 28 mai.