RCS&RDS, somat de CNA sa introduca un post in grila sa de programe digitale

RCS&RDS

RCS&RDS a fost somat, marti, de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) sa introduca postul Nasul TV in grila sa de programe digitale, intrucat aceasta televiziune se numara printre cele obligatorii la retransmisie pentru toti cablistii.

Decizia de intrare in legalitate a fost adoptata de CNA cu sapte voturi "pentru" (Rasvan Popescu, Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Laura Georgescu si Cristina Trepcea) si doua voturi "impotriva" (Radu Calin Cristea si Christian Mititelu).

Consiliul National al Audiovizualului a analizat in sedinta de marti mai multe sesizari la adresa societatii S.C. RCS&RDS SA, referitoare la retransmisia televiziunii Nasul TV, in conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului numarul 504/2003, potrivit caruia "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta".

RCS&RDS nu a retransmis insa televiziunea Nasul TV nici in grila sa analogica, nici in cea digitala, acesta fiind motivul sesizarilor inaintate CNA de catre societatii Nasul, Prietenii de Pretutindeni si Asociatii SA, care detine licenta audiovizuala a Nasul TV.

In sedinta CNA de marti, Radu Moraru (presedintele Consiliului de Administratie al societatii Nasul, Prietenii de Pretutindeni si Asociatii SA si realizator al emisiunii "Nasul"), si Adrian Buca (producatorul emisiunii "Nasul" si asociat minoritar al televiziunii Nasul TV), au cerut Consiliului sa oblige RCS&RDS sa includa in grila sa Nasul TV.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Din totalul programelor incluse in lista «must carry», doar Nasul TV nu este inclus in grila. Din toate pozitiile, doar pozitia 20 este sarita, de zici ca suntem pozitia 13 cu ghinion", a spus Radu Moraru in fata membrilor CNA. "Daca un cablist vine el cu decizia ce se difuzeaza sau nu pe teritoriul Romaniei, inseamna ca licenta nu trebuie sa o mai dea CNA", a mai spus Radu Moraru.

Acesta a precizat ca "RCS&RDS incalca legea" si, in sustinerea afirmatiilor sale, a invocat o situatie similara - cea in care RCS&RDS a refuzat anul trecut sa introduca in grila sa televiziunea Gsp TV.

"Orice incercare pe care am facut-o in ultimul an de zile, amiabila, nu a dus la niciun rezultat, desi ceilalti cablisti au acceptat sa ne difuzeze", a mai spus Radu Moraru, adaugand ca si ei "si RCS sunt egali in fata legii".

"Si noi avem o licenta din partea statului roman, si ei (RCS&RDS, n.r.) au o licenta din partea statului roman", a spus Moraru. De cealalta parte, Catalin Alexandru, avocatul RCS&RDS, a spus ca dincolo de obligatiile impuse de articolul 82 al Legii audiovizualului, "trebuie sa vada daca sunt in fata unei libertati sau a unei obligatii".

"Pachetul RCS digital este un pachet extra-optiune, care poate fi achizitionat de catre abonati pe baza unui abonament suplimentar. Nu exista abonati RCS care sa aiba televiziune digitala, fara sa aiba si televiziune analogica", a spus acesta.

Din punctul de vedere al RCS&RDS, "postul Nasul TV nu se califica" pentru a fi introdus in grila digitala a operatorului de telecomunicatii alaturi de celelalte programe din "must carry".

Pe de alta parte, Narcisei Iorga, membru al CNA, a spus ca articolul 82 din Legea audiovizualului "nu incurajeaza libera concurenta in piata". "25 de casute din analogic sunt in «must carry», restul pana la 100 sunt alese de operator. Consider ca 25% pentru analogic trebuie socotit intr-un fel si pentru digital altfel", a spus Narcisa Iorga.

"Avem de-a face cu cel mai mare cablist din Romania si ma indoiesc ca acesta nu poate retransmite posturile votate de noi in lista «must carry»", a spus, insa, Monica Gubernat, un alt membru al CNA.

La randul sau, un alt membru al CNA, Christian Mititelu, a spus: "Interesul nostru este sa tergiversam discutiile pana in 2015, cand o sa dispara analogicul". In contextul in care articolul 82 din Legea audiovizualului continua sa ridice controverse, Mititelu considera ca rezolvarea acestor neclaritati ar trebui sa intre in atributiile justitiei. Din punctul de vedere al lui Rasvan Popescu, membru al CNA, lucrurile sunt simple, "atat timp cat articolul 82 este in vigoare".

"La oferta analogica nu se inscrie, la oferta de digital se incrie (postul Nasul TV, n.r.) si ar trebui sa impunem RCS sa includa Nasul TV in grila digitala". In acest context, Rasvan Popescu a propus ca membrii CNA sa someze RCS&RDS sa intre in legalitate "de indata", respectiv sa includa Nasul TV in oferta sa digitala.

Propunerea lui Rasvan Popescu a fost adoptata cu sapte voturi "pentru" si doua "impotriva". Pe de alta parte, Monica Gubernat a propus, in conformitate cu articolul 90, litera J din Legea audiovizualului, amendarea RCS&RDS cu 10.000 de lei, insa propunerea sa nu a fost adoptata de membrii Consiliului. Lista "must carry" este publicata anual de catre CNA, pana cel mai tarziu la data de 1 februarie, potrivit Deciziei CNA nr. 72 din 2 februarie 2012.

Potrivit deciziei CNA din 22 ianuarie 2013, in lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti in 2013 se regasesc urmatoarele televiziuni private, selectate de CNA in ordinea indicelui anual de audienta: Pro TV, Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, National TV, B1 TV, Romania TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactiva, Music Channel, TV Neptun, Nasul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O si Inedit TV.

In maximum sapte zile de la publicarea listei "must carry", operatorii de cablu trebuie sa solicite, in scris, radiodifuzorilor, pentru fiecare retea de comunicatii electronice in functiune, acceptul anual de retransmisie pentru toate serviciile de programe pe care sunt obligati sa le retransmita conform articolului 82 din Legea audiovizualului.

Daca, in maximum 15 zile de la publicarea listei "must carry" radiodifuzorul nu raspunde in scris solicitarii, acceptul de retransmisie se considera a fi acordat tacit. In termen de 30 de zile de la publicarea listei "must carry", cablistii au obligatia sa introduca in oferta lor televiziunile care indeplinesc conditiile regimului "must carry".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Taylor Swift a lansat un nou album, „The Tortured Poets Department
Taylor Swift a lansat un nou album, „The Tortured Poets Department", care ar face trimitere la un fost iubit

Noua regină a muzicii pop, cântăreaţa americană Taylor Swift, a lansat vineri un nou album, cel de-al 11-lea material discografic al fostei artiste country care a devenit un megastar şi care a spulberat record după record în ultimii ani, informează AFP.

Nicole Kidman va fi recompensată de American Film Institute cu un premiu pentru întreaga carieră. FOTO
Nicole Kidman va fi recompensată de American Film Institute cu un premiu pentru întreaga carieră. FOTO

Vedete de la Hollywood printre care Meryl Streep, Morgan Freeman, Naomi Watts şi Reese Witherspoon o vor celebra pe Nicole Kidman cu prilejul decernării Life Achievement Award.

O fană al lui Harry Styles a fost condamnată la închisoare, după ce i-a trimis 8.000 de felicitări în mai puțin de o lună
O fană al lui Harry Styles a fost condamnată la închisoare, după ce i-a trimis 8.000 de felicitări în mai puțin de o lună

Myra Carvalho, în vârstă de 35 de ani, a fost condamnată la 14 săptămâni de închisoare și a primit un ordin de restricție de 10 ani, pentru că l-a hărțuit pe Harry Styles.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.