"City of God", filmul care a pus Brazilia pe "harta cinematografiei". Cum arata in 2014 cel mai periculos ghetou din lume

Cidade de Deus

Peste cateva zile, Brazilia isi va deschide portile pentru o noua editie a Campionatului Mondial de Fotbal, cel mai important eveniment sportiv al anului.

Strazile vor fi pline de microbisti, turisti si fani veniti sa isi sustina echipele favorite, dar sa si savureze putin din exotismul Braziliei. Asta mi-a adus aminte de unul dintre cele mai tulburatoare filme pe care le-am vazut vreodata, "City of God/ Cidade de Deus", un portret al violentei, saraciei si al nesansei, ce se ascund toate in spatele plajelor exotice si al imaginii de paradis pe care o are Brazilia pentru straini.

Cati dintre cei care vor merge in Brazilia in urmatoarea luna vor avea curajul sa se duca in inima orasului, acolo unde copiii, gunoaiele si armele impart strazile?

Rio de Janeiro, Orasul Domnului

In aceasta vara se implinesc 12 ani de cand "City of God", film regizat de Fernando Meirelles si Kátia Lund s-a lansat la Cannes, acolo unde a impresionat criticii si fanii. "City of God" este genul de film pe care l-am urmarit cu un nod in gat, care m-a fascinat si contrariat in acelasi timp.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Favelele" (ghetourile) mizere, copiii saraci si aproape salbatici, gata sa isi ucida cel mai bun prieten pentru o mana de bani sau prafuri albe, toate aceste elemente mi-au lasat o urma profunda in constiinta mea de cinefil.

"Daca fugi, bestia te prinde, daca stai, bestia te mananca", asa suna motto-ul filmului lui Meirelles, care pare a fi si deviza tinerilor fara sansa ce haladuiesc prin ghetourile din Brazilia.

Interesant este ca filmul are ecou si azi. "City of God/ Cidade de Deus" ecranizeaza un roman semnat de Paolo Lins, autor nascut si crescut in aceste favelas (ghetourile, mahalalele metropolei Rio de Janeiro), pe care le portretizeaza descriindu-si propria copilarie si adolescenta intr-o maniera necrutatoare si adesea insuportabil de violenta. Insa, filmul m-a impresionat nu pentru lumea mizera pe care o portretizeaza, ci pentru ca faptul ca exista o izbavire in povestea personajelor. Da, crima exista in Rio si este un loc periculos, dar cel mai important mesaj al filmului e faptul ca oricat de rau ti-ar fi si oricat de groaznic ar fi mediul din care provii, ai puterea de a-ti indrepta drumul si poti trai o viata mai buna, daca stii sa profiti de oportunitati.

Filmul care a schimbat istoria cinematografiei braziliene 

"Acest film a pus Brazilia pe harta cinematografiei", a marturisit Luciano Vidigal, unul dintre producatorii filmului. Filmul a starnit entuziasmul publicului si al criticii aratand lumii fata urata a ghetourilor Braziliei, pline de mizerie crunta, criminalitate si trafic de droguri, violenta extrema si ignoranta absoluta, totul la umbra cartierelor bogate si luxoase.
Zilele trecute, Alice Braga, actrita descoperita in urma acestui film, care mai tarziu ajungea sa joace in blockbustere ca "I am Lgend", a dezvaluit pentru publicatia The Guardian, cum a fost realizat filmul si ce a insemnat pentru ea aceasta poveste de viata.

"Aveam doar 18 ani cand am primit telefon de la regizorul Fernando Meirelles. Inca eram la liceu si aparusem doar in cateva reclame. El mi-a zis ca nu vrea sa fiu celebra, pentru a nu-i intimida pe pustii care erau chiar de acolo, din favelas. Nu am dat auditie: m-am dus la Rio, m-am intalnit cu actorii alesi de regizor. Erau 2000 de tineri adunati, dupa ce au vazut un anunt intr-un ziar local. A fost minunat sa lucrez cu amatori si nu cu actori profesionisti, au adus foarte multa spontaneitate in film. Nu am avut voie sa citim scenariul inainte, desi trebuia sa fim pregatiti emotional. Noi, toti, am improvizat, nu am memorat replicile. Iar asta a fost o provocare, inclusiv pentru Meirelles, care se afla la al doilea film din cariera. Rolul meu in film a fost micut, dar chipul meu se afla pe poster pentru promovarea pe pietele straine. Asta m-a adus in atentia mondiala. Oamenii voiau sa stie cine era fetita din mijlocul razboiului drogurilor. Viata mea s-a schimbat complet dupa acel film", a povestit cu candoare Alice Braga, care azi este o actrita de success la Hollywood.

Ce s-a intamplat cu copiii saraci din favelas

Producatorii filmului, Cavi Borges si Luciano Vidigal au plecat in 2012 pe urmele tinerilor actori, aproape 30 la numar, care au marcat milioane de cinefili cu istoria unor bande extrem de crude si violente care se ucid fara mila. Povestea adolescentilor care sunt asasini si asasinati s-a bucurat de un succes imens in 2002 atat la Cannes, cat si la Oscaruri in 2004 si a reprezentat renasterea filmului brazilian. Acestia au facut in 2010 un documentar in care arata destinul actorilor care se aflau la debut in urma cu 10 ani la filmarile pentru "City of God". Ei au filmat intr-un cartier de langa, pentru ca originalul "Cidade de Deus" era prea periculos.

In imaginile din trailerul documentarului pot fi vazute personajele care au intrat in istoria recenta a filmului brazilian - Dadinho, Bené si Zé Pequeno, interpretati de Douglas Silva, Phellipe Haagensen si Leandro Firmino, toti 3 continuand sa faca filme si astazi. "City of God" pune pe tapet crima organizata care a crescut incetul cu incetul in favela braziliana denumita de locuitorii ei "Cidade de Deus". Actiunea filmului este plasata la sfarsitul anilor '60 si inceputul anilor '70, cand suburbiile orasului Rio de Janeiro reprezentau un focar de criminalitate si infractionalitate.

Regizorul Meirelles a explicat si de ce a ales sa faca acest film cutremurator. "Aveam 43 de ani si devenisem unul dintre cei mai aclamati regizori de clipuri publicitare din Brazilia. Un salariu bunicel, premii cu duiumul, o reputatie solida si un vid sufletesc enorm. Ajunsesem in punctul in care nu stiam ce-as mai putea face in continuare. Arsesem toate etapele. Dobandisem gloria. Blazarea ma pandea dupa colt. Si-atunci, un prieten mi-a dat sa citesc romanul 'Cidade de Deus', sugerandu-mi o posibila adaptare a lui pentru ecran. N-am prizat in viata mea cocaina si nici nu ma interesa foarte tare acest subiect. Nu eram la curent cu viata din favelas sau cu traficul intens de droguri din tara. Dar m-am hotarat totusi sa citesc cartea. Iar cine spune ca o lectura iti poate schimba viata are dreptate. Asa mi s-a intamplat mie".

Cum arata cel mai periculos ghetou din lume in 2014

Filmul lui Meirelles a schimbat pentru totdeauna si destinul acestui oras, dupa ce a avut un succes fenomenal. In 2011, presedintele SUA, Barack Obama, a vizitat "Orasul Domnului", chiar in celebrele favelas. Locul a ramas o dovada vie a saraciei, cruzimii si a unei lumi agonizante, intr-un colt de Rai. Oamenii, animalele si gunoaiele impart in mod egal strazile. De cativa ani, autoritatile tot incearca sa readuca linistea si ordinea in vietile celor care se temeau de clanurile de mafioti si traficanti de droguri.

Ani la rand, guvernul brazilian s-a facut ca nu observa mizeria si gunoaiele ce acopereau favelele, traficantii de droguri au gasit imediat un loc unde isi pot desfasura afacerile, iar rezidentii au ajuns sa considere autoritatile drept inamici pentru ca i-au abandonat in mainile talharilor.


Acum, copiii sunt reeducati si autoritatile sociale se straduiesc sa ii faca pe copii sa se simta in siguranta si sa inteleaga ca violenta nu este un mod de viata. Exista centre de ingrijire, unde asistentii sociali incearca sa le dezvolte si alte abilitati copiilor care au trait cu arme si droguri in loc de papusi si dulciuri.

Am vazut "City of God" in urma cu mai multi ani, dar scena de la inceput, in care copii inarmati pana in dinti alearga dupa o gaina prin cotloanele strazilor marginase, imi va ramane in minte mereu. Acel moment, cu naratorul pe fundal, care spune "o poza imi poate schimba viata, dar in orasul Domnului, daca fugi, bestia te prinde, daca stai, bestia te mananca" mi-a adus aminte de "Goodfellas", unde personajul isi dorea de mic sa fie gangster. Dupa 12 ani de la filmul lui Meirelles, "Orasul Domnului" pare neschimbat, in care progresele se fac prea greu, un loc in care copiii n-au de ales, devin gangsteri de mici si isi fac cruce cu arma.

Adela Ghidoveanu/ Editor www.procinema.ro

 


 
Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Săptămâna viitoare românii au întâlnire cu cei mai iubiți comedianți ai momentului, la Săriții – Impro Show
Săptămâna viitoare românii au întâlnire cu cei mai iubiți comedianți ai momentului, la Săriții – Impro Show

Unii dintre cei mai iubiți comedianți din țară promit spectactorilor prezenți săptămâna viitoare la Sala Palatului o seară memorabilă, în care este absolut imposibil ca cineva să nu râdă.

Céline Dion, apariţie surpriză la prezentarea de modă Elie Saab din Arabia Saudită. Ce ținută a purtat. VIDEO
Céline Dion, apariţie surpriză la prezentarea de modă Elie Saab din Arabia Saudită. Ce ținută a purtat. VIDEO

Cântăreaţa Céline Dion, care a avut o prestaţia sa impresionantă de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, şi-a făcut apariţia, miercuri, la prezentarea de modă Elie Saab din Riad.

Till Lindemann, solistul celebrei trupe Rammstein, concert la București. Interzis persoanelor sub 18 ani
Till Lindemann, solistul celebrei trupe Rammstein, concert la București. Interzis persoanelor sub 18 ani

Till Lindemann anunță turneul său „Meine Welt” pentru sfârșitul anului 2025: un turneu solo în 17 țări din Europa, unde va prezenta un spectacol nou.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.