Cablistii din Rep. Moldova, obligati sa difuzeze TVR;cablistii romani trebuie sa transmita Moldova 1

Televizor

Operatorii de cablu din Republica Moldova trebuie sa retransmita obligatoriu TVR, iar cablistii din Romania vor fi obligati sa retransmita televiziunea publica de la Chisinau, Moldova 1, potrivit unui document avizat favorabil de CNA.

CNA a analizat, in sedinta de marti, o adresa de la Ministerul Afacerilor Externe privind Memorandumul cu tema "Negocierea si semnarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea in domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici".

Potrivit memorandumului, pe 17 iulie 2013, au avut loc la Chisinau discutii informale, la nivel de adjunct al ministrului Afacerilor Externe, in vederea clarificarii unor elemente de pozitie divergente cu privire la propunerile de intelegere amiabila avansate reciproc pentru revenirea TVR in Republica Moldova si pentru stingerea litigiului aflat pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului (cauza Societatea Romana de Televiziune contra Republicii Moldova).

"In acest context, Republica Moldova a avansat propunerea preluarii, de catre operatorii de cablu din Romania, a postului public Moldova 1, ca forma de blocare a unor pretentii ale altor operatori care ar invoca precedentul revenirii SRTv (Societatii Romane de Televiziune, n.r.) in Republica Moldova", se spune in memorandum.

Conform acestui document, avizat favorabil marti de CNA, Consiliul a spus ca, potrivit articolului 82 din Legea audiovizualului, televiziunea Moldova 1 "poate fi inclusa in mod obligatoriu in oferta distribuitorilor de servicii din Romania numai in situatia in care obligativitatea de retransmitere este stabilita printr-un acord international".

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

In prezent, in Romania, singura televiziune internationala care este retransmisa in mod obligatoriu de cablisti este TV5. In aceasta situatie, "acordul international" este reprezentat de Declaratia celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei (Bucuresti, 29 septembrie 2006). In decembrie 2007, a fost adusa o modificare la Legea audiovizualului, prin care cablistii romani au fost obligati sa retransmita TV5.

Pe de alta parte, CNA precizeaza ca, in prezent, programele emise de radiodifuzorii din Republica Moldova pot fi retransmise in Romania fara o autorizatie prealabila, fara a exista, insa, obligativitatea cablistilor sa preia aceste televiziuni.

"In consecinta, Ministerul Afacerilor Externe, consultand Societatea Romana de Televiziune, a redactat un proiect de acord la nivel guvernamental, care include, in regim de reciprocitate, prevederi echivalente privind retransmiterea in Romania a serviciilor de programe ale societatii de televiziune din Republica Moldova (Institutia publica nationala a audiovizualului Compania 'Teleradio-Moldova') si in Republica Moldova a serviciilor de programe ale SRTv", se spune in memorandum.

Proiectul de acord a carui negociere si semnare se propune prin acest memorandum se intituleaza "Acord intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea in domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici" si cuprinde sapte articole. In proiectul de acord se mai spune ca "partile (Romania si Republica Moldova, n.r.) garanteaza libertatea de receptie si de retransmitere pe teritoriile statelor lor a serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, indiferent de modalitatea de transmitere sau de retransmitere, fara a impune nicio conditie, fara licenta sau autorizare prealabila".

"Pe baza de reciprocitate, partile asigura ca distribuitorii care retransmit servicii de programe prin retele de comunicatii electronice includ cu titlu gratuit in ofertele lor serviciile de programe ale radiodifuzorilor publici, asa cum sunt ele notificate autoritatilor de reglementare in domeniul programelor audiovizuale din statele partilor si sub rezerva detinerii drepturilor de retransmisie a programelor difuzate pe teritoriile statelor ambelor parti", se spune in proiectul de acord. Potrivit documentului, acordul se incheie pe o perioada de 10 ani si se va prelungi in mod automat pe noi perioade de cate 10 ani, daca niciuna dintre parti nu va comunica, in scris, celeilalte parti, cu cel putin sase luni inainte de expirarea perioadei de valabilitate, incetarea acordului.

CNA a decis sa avizeze favorabil Memorandumul cu tema "Negocierea si semnarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea in domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici" cu noua voturi "pentru" (Laura Georgescu, Radu Calin Cristea, Rasvan Popescu, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Lorand Turos si Florin Gabrea") si unul "impotriva" (Narcisa Iorga). "Personal, consider ca un memorandum, un acord, intre guvernele Romaniei si Republicii Moldova nu intra in atributiile CNA, nici spre avizare, nici pentru nimic altceva. Apreciez gestul Guvernului de a ne informa. Sunt de acord cu transmiterea unui punct de vedere din partea CNA, nu cu avizarea unui memorandum", a spus Narcisa Iorga.

Ea a facut referire si la faptul ca in acord nu se spune exact cate televiziuni din Republica Moldova trebuie retransmise obligatoriu de cablistii din Romania.

"Programele Societatii Romane de Televiziune sunt vreo cinci, vreau sa stiu si cate posturi din Republica Moldova vor fi preluate in Romania", a mai spus Iorga. Pe de alta parte, recent, premierul Victor Ponta a declarat ca spera ca problema emisiei la Chisinau a televiziunii publice romanesti sa fie rezolvata in doua-trei saptamani, adaugand ca intre doua tari prietene precum Romania si Republica Moldova nu trebuie sa existe niciun litigiu.

"Este vorba de redeschiderea televiziunii publice romanesti, a emisiei. TVR 1 a avut un studiou la Chisinau care s-a inchis in perioada in care Partidul Comunist a fost la putere, iar acum acesta este unul dintre punctele cele mai importante pe ordinea de zi, pentru a redeschide trasmisia efectiva a TVR la Chisinau", a declarat, pentru agentia MEDIAFAX, Victor Ponta, la sfarsitul lunii august. Insa, daca Guvernul Romaniei si cel al Republici Moldova vor semna acest acord privind colaborarea in domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, televiziunea publica Moldova 1 va intra practic in lista posturilor "must-carry", care trebuie retransmise obligatoriu in 2013 de toti cablistii din Romania, conform articolului 82 din Legea audiovizualului numarul 504 din 2002.

In lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti in anul 2013 se regasesc programele Societatii Romane de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News si studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iasi, Targu-Mures si Timisoara), dar si TV5, un program inclus obligatoriu in grilele operatorilor de cablu in baza unui acord international intre Romania si Franta.

De asemenea, in lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti in 2013 se regasesc urmatoarele televiziuni private, selectate de CNA in ordinea indicelui anual de audienta: Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, National TV, B1 TV, Romania TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactiva, Music Channel, TV Neptun, Nasul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O si Inedit TV.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Tom Cruise a fost văzut filmând scene din cel de-al optulea episod al filmului „Mission Impossible”, în Paris. FOTO&VIDEO
Tom Cruise a fost văzut filmând scene din cel de-al optulea episod al filmului „Mission Impossible”, în Paris. FOTO&VIDEO

Mai multe videoclipuri postate pe X (fostul Twitter) îl arată pe actor făcând obişnuitele cascadorii pe motocicletă pe Avenue Carnot, în arondismentul 17. Alte fotografii îl arată pe acesta filmând sub podul Bir Hakeim.

„Vreau doar să-mi trăiesc viața”. Gisele Bundchen a avut o cădere nervoasă în trafic
„Vreau doar să-mi trăiesc viața”. Gisele Bundchen a avut o cădere nervoasă în trafic

Fotomodelul de origine braziliană Gisele Bundchen a avut o cădere nervoasă în momentul în care a fost trasă pe dreapta de un echipaj de poliție.

 

Diseară, la Românii au talent, starea de bine e la putere! O nouă ediție din sezonul #14fenomen, de la 20:30
Diseară, la Românii au talent, starea de bine e la putere! O nouă ediție din sezonul #14fenomen, de la 20:30

Cei care vor să dea semnificație muncii și talentului lor, care cred într-un vis ce merită să fie descoperit de întreaga țară, care știu că pasiunea lor poate fi apreciată... își vor găsi locul!

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.