Jaful de care știe toată lumea, dar sancțiunile sunt inexistente: ”Arborii au fost atacați de insecte”

×
Codul embed a fost copiat

Avem o comoară de care ne batem joc fără frică. Este vorba despre pădurile noastre și despre dreptul nostru, al tuturor, la aer curat și mediu sănătos.

Duminică, la "România, te iubesc!", mergem pe Valea Topologului, în Argeș, un loc în care de zeci de ani se taie pădurile. Despre jaful de acolo știe toată lumea, iar sancțiunile sunt inexistente. Din munți, camioane încărcate cu lemne coboară la orice oră din zi și mai ales din noapte.

Drumul se întinde printre munți pe mai bine de 20 de kilometri. De sus, imaginile dau mărturie despre jaful care se săvârșește pe acestă vale. Dintr-o dată o mășină fără numere de înmatriculare ne iese în cale. Domnul se numește Gheorghe Gheorghe și este pădurar. În loc să își vadă de drum, la vale, pădurarul întoarce și gonește spre munte. Curând în drum încep să apară buștenii.

De-o parte și de alta drumul este plin de lemne pregătite pentru încărcarea în camioane. În cele din urmă, la capătul drumului găsim o adevărată așezare înconjurată de bușteni și pe pădurarul Gheorghe. Silvicultorul susține că arborii au fost puși la pământ pentru că au fost atacați de insecte.

Se face ”curățenie” și într-o pădure ce aparține unui privat. Locul arată însă ca după bombardament, un dezastru.  ”Zici că e în pădurea spânzuraților... Facem curățenie”, ni se explică.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Teoretic, ar trebui să scoată lemnul stricat. Au tăiat însă ce era mai bun.  Jos, la drum, buștenii verzi sunt dovadă că aici lucrurile nu sunt tocmai legale.

Cât am fost prin pădure muncitorii au stat ascunși. Când am plecat au ieșit și au scos și utilajele. Ne-am întors. Au fugit din nou.

Drumul forestier aparține Regiei Naționale a Pădurilor, Romsilva. Toate camioanele care coboară încărcate cu lemn plătesc regiei o taxă. Am încerc să aflu de la Romsilva al cui este camionul fără număr din pădure.

 La ora 9:00, însă, directorul nu era ajuns la birou. Este o frântură din viață unui instituții publice. Angajații sunt relaxați, socializează, beau cafele, fumează.

 Aproape de ora 10 apare directorul direcției silvice Argeș. L-am întrebat cât lemn trece pe drumul administrat de el și pentru care încasează taxa.

 Armand Chiriloiu, director Direcția Silvică Argeș: ”E chestie care nu e de interes public.”

 Cam așa stau lucrurile. Despre tăierile ilegale din munții Argeșului toată lumea știe, dar măsuri nu se iau. Un angajat al statului, care luptă pentru păduri, dar se teme pentru viața lui mărturisește:

 ”Furturile de lemne sunt girate de autoritățile locale. Și locale și pot să spun că și centrale. Poliția nu-și face treaba. Jandarmeria la fel. Garda silvică... Și totule girat. Cel puțîn așa vedem noi, în teren.”

Pădurile private sunt controlate de garda forestieră. Alin Mihai conduce Biroul regional Argeș. I-am cerut o harta pe care să identificăm zona în care am filmat. Are una, dar e la Ploiești, la sediul central.

În cele din urmă găsim zona în care am filmat și descoperim că Garda Forestieră tocmai a fost în control acolo.

După plecarea noastră, Garda Forestieră s-a întors în zonă. De data asta a găsit copaci tăiați fără marca și a confiscat o bună parte din lemnele depozitate pe drum pentru că erau tăiate ilegal. A dat și amenzi ocoalelor private din zonă.

În cele din urmă și Direcția Silvică Argeș s-a hotărât să ne spună cât lemn a coborât din munte pe Valea Topologului: 55.000 de metri cubi de lemn, în 2017. Adică mai bine de 2.000 de camioane încărcate cu lemn și toate au fost teoretic actele în regulă. O bună parte din el a ajuns la Sebeș, la celebra firmă Schweighofer. Despre pădurile din Argeș vorbim pe larg, duminică, la ”România, te iubesc!”, de la ora 18:00. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Cum să cobori din pădure 1.000 de camioane cu lemn tăiat ilegal şi să nu te vadă nimeni
Cum să cobori din pădure 1.000 de camioane cu lemn tăiat ilegal şi să nu te vadă nimeni

Cum să cobori din pădure peste 1.000 de camioane cu lemn tăiat ilegal şi să nu te vadă nimeni? Poţi, dacă este implicată toată lumea.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.