Poveștile tulburătoare ale copiilor cu autism, duminică, la ”România, te iubesc!”
Trăiesc într-o ţară care-i condamnă la o viaţă cu handicap. Sunt copiii cu autism pentru care statul român nu face mai nimic, în condiţiile în care mulţi dintre ei au şanse de recuperare prin terapie comportamentală.
Duminică, la "România, te iubesc!" vedeţi poveştile copiilor pe care Paula Herlo i-a filmat în urmă cu 9 ani, când erau la început de drum cu terapia, iar astăzi sunt recuperaţi. Şi tot atunci vedeţi cum ridică din umeri autorităţile statului când sunt întrebate de ce nu respectă drepturile acestor copii.
Poate le aude vocile, poate uneori îşi înţelege părinţii, dar cu siguranţă Maia, deşi e acolo, de foarte multe ori, e departe de ei.
”Nu-şi manifestă afecţiunea faţă de noi. Nu e genul care dacă plecăm să plângă după mama, după tată, nu era interesată să arate cu degetul să-şi arate intenţia de a avea un obiet, lipsa limbajului era doar cu un ”aaa”, nici ăla în majoritatea timpului”, povestește Anca Colceru, mama Maiei.
Obiectele din jur nu au nume, iar sunetele fetiţei sunt expresia unei tulburări pe care puţină lumea o înţelege şi căreia ştiinţa încă nu i-a găsit deocamdată cauzele.
Terapia comportamentală îi poate ajuta să se recupereze, însă reuşesc doar copiii ai căror părinţi reuşesc să strângă bani. Dovada sunt copiii cu autism care au apărut la ”România, te iubesc” acum 9 ani. Trei sunt recuperaţi, al patrulea pentru care părinţii n-au mai avut bani de terapie nu. Vedeţi poveștile lor duminică. Tot atunci îl cunoaşteţi şi pe primul pacient cu autism recuperat în ţara noastră.
Radu e azi elev în ultimul an la liceu şi visează să studieze filozofia în străinătate.
La cinci ani a început terapia cu specialişti aduşi de părinţii lui din Anglia, iar povestea lui a dat speranțe miilor de familii cu copii diagnosticaţi cu autism.
Mii de copiii rămân însă cu handicap pentru că statul român nu face nimic pentru ei, deşi există o lege care prevede decontarea terapiilor.