Suplimentele si Internetul ne ajuta sa slabim doar pe hartie. "Bani si iluzii irosite, nu o sa vezi nicio schimbare"

×
Codul embed a fost copiat

ILUZII LA KILOGRAM, partea a II-a. E laudabil ca tot mai multi romani sunt interesati de miscare si sanatate. Dar ca orice tendinta la moda, poate avea excese si derapaje.
 

Aici intervine o alta industrie ce promite miracole: pastile de slabit, arzatoarele de grasimi sau boosterele de energie. Putini romani se intereseaza atent daca ii ajuta cu adevarat.

Victorin tocmai a aflat ca are 111 kilograme, din care mai bine 17%, grasime nesanatoasa. Fost sportiv, merge la sala, alearga la semi maratoane, dar asta nu ii este suficient si nu stie de ce nu scapa de stratul de grasime de pe abdomen, care, la radiografie, are aproape 6 centimetri. Victorin e casatorit si are 3 copii. Merge si la bazin, si a crezut ca va slabi numai cu sport, si mai putin cu dieta.

Pana la medicina viitorului romanii mananca mult de sarbatori, si vor sa dea jos repede, pana vine primavara. Antrenorul Calin Novacescu a experimentat ce inseamna asta. Vegetarian fiind, a mancat tot ce mananca traditional, romanul, de Craciun. De la aperitive cu slanina, la sarmale, fripturi si salata de boeuf. A facut burta si in nici o luna a acumulat peste 10 kilograme, iar ulterior i-a fost greu sa scape de ele. Totul ca sa demonstreze vizual, cat de repede poti pierde controlul, mancand dezorganizat. Si pentru ca a facut multe transformari corporale in timp scurt, a fost cautat de cei din industria suplimentelor. I s-a spus ca imaginile acestor transformari vand foarte bine.

“Mi-au spus sa fac reclama la produse de slabit, Si am zis ce contin? Contine ardei iute, chili, x, y. Si am zis de ce imi dai mie pastile cand pot sa le mananc natural? Ca daca vreau sa maresc arderile mananc ardei iute sau chilli sau ceai - totul natural."

Citește și
Mezeluri RTI 1
In cautarea gustului pierdut, partea I. Adevarul despre mezelurile "traditionale" sau "ca la tara". Cum se ascunde pericolul cancerului in spatele unor denumiri banale
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Cristi e medic la un spital din Bucuresti si merge de multi ani la sala. Era dolofan, pana sa mearga sistematic pe banda. Sustine ca in loc sa slabeasca se ingrasa cu antrenamente istovitoare, luandu-se dupa alti tineri de la sala. A apelat la multe suplimente, care sa-i refaca energia "In timp ce ma duceam la sala respectiva, era un obicei in sala, cred ca este si acum, sa se consume anumite substante ajutatoare. Pentru a-ti spori capacitatea. Nu stiu daca ma ajutau sau era un efect de Placebo, Nu stiu daca ma ajutau intr-adevar sau credeam ca ma ajuta, acum mi-am dat seama ca de fapt nu ma ajutau."

Cat timp exista epuizare la sala, isi face loc industria ajutatoare. Vitamine, minerale, shake-uri cu aminoacizi, batoane pentru recuperare rapida si boostere de energie. Nimeni nu cuantifica vanzarile doar la suplimente, dar sunt peste 500 de sali de fitness in toata tara. In care romanii lasa, peste 300 de milioane de euro pe abonamente si antrenamente, in fiecare an. Oameni care vin la sala, renunta si iar revin.

Valeriu Tomescu cercetator fiziologia miscarii: "Pentru ca slabesc gresit, si se epuizeaza, din pacate modelul sau trendul in tara e sa se copieze antrenamente de pe internet, diete de pe internet. "

Pe internet s-a inmultit numarul vlogerilor care posteaza frecvent tipuri de antrenament in combinatie cu suplimente. Produse care sa iti influenteze metabolismul, toate sunt la un click distanta.

Vlad Coste e din Oradea. Spune ca a citit mult despre fitness si nutritie si are o experienta mare in folosirea sumplimentelor, desi are doar…25 de ani. Este importator de suplimente, cu afacere profitabila si foarte activ pe internet. Are multi subscriberi in randul tinerilor, si le vorbeste despre suplimente. “Cred ca cea mai mare greseala este ca oamenii nu se informeaza, firmele de suplimente vand produsul bazat pe fata etichetei. Fata etichetei iti spune o gramada de lucruri, daca intorci produsul si te uiti la lista de ingrediente. Iti dai seama ce impact poate sa aiba produsul asupra corpului tau. "

Vlad pomeneste si despre marketingul mincinos din domeniul suplimentelor nutritive cu care e asaltat omul modern. Definirea musculara, acumulare de tesut peste noapte, totul e posibil, cand vine vorba de industria ajutatoare. “Nu exista niciun supliment care sa te ajute sa arati intr-un anumit fel. Sunt o multitudine de factori care incep cu antrenament, nutritie, alimentatie. Ele pot sa te ajute mult, daca iti lipseste un anumit macronutrient pe care il adaugi din supliment, dar poate sa nu te ajute deloc, daca tu incerci sa ai o alimentatie echilibrata si practic poti sa obtii aceleasi rezultate fara niciun supliment.Este exclus chiar 10 kilograme de masa musculara intr-un an! Un marketing agresiv va afecta imaginea clientilor despre rezultatele pe care le poti obtine din sport, ii va face ca acestia sa fie dezamagiti, si face un rau industriei fitness-ului aceasta reclama agresiva. Oamenii se asteapta sa obtina anumite rezultate, nu le obtin. "

Femeile sunt cele care cumpara in general arzatoare de grasimi. Fat-burnere promovate intens, dar si bauturi energizante, care in teorie, accelereaza metabolismul si te fac sa prinzi puteri.

Valeriu Tomescu: "Nu au legatura adjuvantele si suplimentele cu depasirea acestor praguri. Ca sa pot sa imbunatatesc pragurile, singura solutie e antrenamentul in zona aeroba."

Serban Damian: “Fat-burnerele nu sunt egale intre ele, unele pot sa aiba niste substante absolut banale si chiar fara niciun efect, altele pot sa aiba niste substante cu rol de stimulare a metabolismului, pentru o persoana cu sensibilitate pot sa-I dea senzatii de anxietate, nervozitate, tremuraturi, palpitatii si asa mai departe, deci oricum nu se iau pur si simplu, ar trebui monitorizate .inseamna bani irositi si iluzii irosite, pentru ca nu o sa vezi nicio schimbare."

Pe piata exista bauturi si pastile la care una scrie pe eticheta din fata, si alta pe cea din spate. Multe energizante contin cafeina, taurina si extras de guarana. Iar o bautura pe baza de cafeina, deshidrateaza. Dar se vand bine si vara, cand sunt calduri mari.

Stelian Larga patron laborator: “S-ar putea sa mori putin, sa sa nu mai poti face nimic, aici e problema"

Valeriu Tomescu: "Ca sa vina orice firma de suplimente, si nutritionala care face nu stiu ce batoane minune, si sa ma poata convinge pe mine care efectiv am lucrat in marea performanta si acum fac testari de efort pe sportivi de inalta performanta, e simplu. Facem teste bio-chimice, masuram determinam valorile, si dupa, cat vor ei sa faca o cura de astfel de suplimente, sa vedem daca dezechilibrele determinate initial au fost imbunatatite si schimbate in bine. Si daca se intampla chestia asta, pe mine ma pune mult pe ganduri si aproape sunt convins. Dar asa ceva inca nu am intalnit. Si nu vorbesc de Romania, vorbesc de lumea mare. La noi se consuma suplimente din dorinta de a arde pasi, ce vorbeam inainte, adica nu trebuie sa ardem pasii respectivi, pentru a atinge performante ca amator."
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Vaccinul, mit si adevar, partea 1. Cat de mari sunt riscurile vaccinurilor pe care medicii romani le fac pe banda rulanta
Vaccinul, mit si adevar, partea 1. Cat de mari sunt riscurile vaccinurilor pe care medicii romani le fac pe banda rulanta

De la infiintarea Programului Mondial de Imunizare, in 1974, milioane de decese si dizabilitati produse de difterie, rujeola, tuse convulsiva, polio-mielita, tetanos si tuberculoza au fost prevenite.

In cautarea gustului pierdut, partea I. Adevarul despre mezelurile
In cautarea gustului pierdut, partea I. Adevarul despre mezelurile "traditionale" sau "ca la tara". Cum se ascunde pericolul cancerului in spatele unor denumiri banale

Vrem sa stim ce mancam! Descoperirile ingrijoratoare din industria alimentara ii determina pe tot mai multi romani sa caute produse de tara, traditionale, naturale, ecologice.

Experiment Romania, te iubesc: Ce se afla cu adevarat in sticlele cu bautura contrafacuta
Experiment Romania, te iubesc: Ce se afla cu adevarat in sticlele cu bautura contrafacuta

Lichid de parbriz transformat in alcool dupa ce a fost lasat la soare. Baut apoi cu bucurie de romanii insetati. Mii de oameni consuma bauturi contrafacute, produse in cazi de baie sau in instalatii improvizate.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.