Experiment Romania, te iubesc: Ce se afla cu adevarat in sticlele cu bautura contrafacuta

Ultima actualizare: 15-12-2017 16:23

Lichid de parbriz transformat in alcool dupa ce a fost lasat la soare. Baut apoi cu bucurie de romanii insetati. Mii de oameni consuma bauturi contrafacute, produse in cazi de baie sau in instalatii improvizate.

Pierderile sunt cauzate chiar de autoritati, care au avut grija ca legile sa sune in asa fel incat evazionsitii sa prospere.

Romanul bea oricand, cu motiv sau fara. Bea de saracie sau atunci cand crede ca a dat norocul peste el. Bea inainte de munca ca sa aiba energie, dar bea si pentru a se relaxa dupa program. Bea acasa sau in deplasare.

2 milioane de romani au abuzat sau abuzeaza de alcool, asta inseamna peste 10% din populatie, iar vanzarile de bautura sunt si ele consistente in Romania. Si cu toate acestea, statul roman incaseaza putin din accizele pe alcool. Si investeste la fel de putin in sanatea oamenilor atinsi de viciu si de efectele acestuia.

Evaziunea fiscala in zona alcoolului este estimata la 750 de milioane de euro pe an, bani care s-ar fi putut duce in spitale sau programe de preventie.

Acum cateva luni, in Botosani au avut loc descinderi ale politiei, iar rezultatul lor parca nu a mirat pe nimeni. Piete, baruri rurale sau chiar magazine erau aprovizionate cu votca si rom produse intr-un depozit clandestin de langa Manastirea Copauti. Modul de lucru era pe cat de simplu, pe atat de ingenios. Omul de afaceri Dumitru Amisculesei cumpara lichid pentru curatat utilaje, alcool asa-zis industrial, pe care cu ajutorul unor arome il transforma in tone de votca si rom, spun procurorii.

Prim-procurorul Botosaniului stie cum astfel de substante ajungeau pe piata. Pentru a putea fi vandut fara accize, alcoolul etilic produs in scopuri industriale trebuie sa fie supus unor transformari in asa fel incat sa nu mai poata fi folosit pentru consumul uman. Numai ca in Romania este permisa o astfel de denaturare, care nu numai ca nu altereaza proprietatile alcoolului, dar de multe ori il face mai atractiv pentru consumatori.

Numai in 4 luni, anchetatorii au identificat o evaziune fiscala de cel putin 1 milion de euro. 1 milion de euro in 4 luni la un singur afacerist din Botosani. De fatada, acesta avea o macelarie, insa in spate macelaria vindea votca.

Cum este este posibil ca in 2011, romanii sa bea votca din lichid de curatat? Simplu, cu ajutorul statului.

Continuarea materialului "Romania, te iubesc" despre bolile la pahar o gasit in video atasat.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO