Vaccinul, mit si adevar, partea 1. Cat de mari sunt riscurile vaccinurilor pe care medicii romani le fac pe banda rulanta

×
Codul embed a fost copiat

De la infiintarea Programului Mondial de Imunizare, in 1974, milioane de decese si dizabilitati produse de difterie, rujeola, tuse convulsiva, polio-mielita, tetanos si tuberculoza au fost prevenite.

Insa astazi creste numarul parintilor care se tem de reactiile post-vaccinale grave - foarte rare si care au existat dintotdeauna. Cum responsabilitatea de a-si vaccina sau nu copilul e in totalitate a parintilor, multi se simt pusi intre ciocan si nicovala.

Cat de mari sunt riscurile in urma vaccinului, cat de riscant e sa NU te vaccinezi? In zilele noastre, tot mai multi parinti cer sa fie mai bine informati si sa li se ceara acordul pentru acest act medical preventiv.

Pana cand isi primeste buletinul, fiecare copil din Romania, beneficiaza de schema nationala de imunizare: in total, cel putin 38 de vaccinuri pentru fiecare copil sunt cumparate de statul roman, ca sa previna 10 boli. Schema de vaccinare s-a modificat de-a lungul anilor. Pana in '97, romanii faceau: vaccinul BCG la nastere, un trivaccin diftero-tetanos-pertusis, anti-polio si anti-rujeolic. Bunicii nostri au prins si vaccinul anti-variola. A fost scos in 1980, fiindca boala sinistra care a ucis milioane de oameni a fost considerata eradicata.

In '97 romanii au inceput sa-si vaccineze bebelusii si impotriva impotriva hepatitei B - chiar la nastere. In 2004 s-a mai adaugat un trivaccin: Anti-rubeola-oreion-rujeola. Iar dupa 2008, copiii primesc intr-o singura injectie 5 vaccinuri deodata: diftero-tetanos-pertusis-hemofilus influenta b-polio si mai nou hexavaccinul, care are in plus o doza de antihepatita B. Majoritatea parintilor au incredere in doctor, nu intreaba nimic. Multi nici nu stiu ca primele 2 vaccinuri se fac imediat dupa nastere. Afla abia la iesirea din maternitate.

Citește și
vaccin
Vaccinarea in masa: binefacere sau risc? Afla la "Romania, te iubesc!" duminica, ora 18.00
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Procedura a devenit rutina. Medicul vaccineaza pe banda rulanta. Fara discutii:

In toata lumea, guvernele elaboreaza annual programe de imunizare, cu recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ca sa tina bolile molipsitoare sub control. Romania se grabeste sa tina pasul cu Vestul. Ministrul Sanatatii anunta ca din toamna, copiii vor primi inca un vaccin cumparat de stat: anti-pneumococic.

Motivul: tratamentul bolilor pneumococice per ansamblu e scump: 43 milioane euro pe an. In plus, din 100.000 de copii, 62 mor din cauza diverselor infectii respiratorii, pneumoniei si gripei. Iar jumatate din pneumonii sunt din cauza pneumococului.

Nu toti medicii pediatri il recomanda. Unii isi sfatuiesc clientii sa mai astepte. In Belgia, un vaccin anti-pneumococic a fost retras de pe piata anul trecut. Parintii au intrebat de ce.

Dr. Victor Olsavski, Organizatia mondiala a Sanatatii: "E o intreb tehnica, nu pot sa va raspund, dar in principiul retragerii oricarui medicament de pe piata, tine de loturile respective, nu de medicament in sine."

"Va amintiti si problema la noi, in decembrie cu vaccinul BCG, la noi atunci problema a fost doar schimbarea producatorului, si nu vaccinul in sine", mai spune dr. Olsavski.

Intr-adevar, anul trecut, dupa ce vaccinul romanesc impotriva tuberculozei a fost inlocuit cu unul danez, unii parinti s-au trezit ca bebelusii lor au sub brat umflaturi. Copii de 2 luni, de 5 luni - au ajuns la spital. Faptul ca jurnalistii au aflat ca in spitalele pneumo sunt copii internati din cauza vaccinului i-a speriat pe medici.

Discret, tot mai multi bebelusi au ajuns in spitale. A urmat suspendarea vaccinarii vreme de 2 saptamani, iar o comisie straina a analizat situatia.

Dr. Ioan oprea, neonatolog Brasov: "Suntem primii din tara care am sesizat ca avem asemenea probleme, dupa aia au incep si Bucuresti si Timisoara, am sesizat DSP, am sesizat laboratorul de epidemiologie… Bine, toata lumea a dat vina pe noi, ca nu stim sa vaccinam, ca n-am vaccinat corect, dar nu asta era problema."

Un raport oficial al reactiilor postvaccinale arata ca in 2012 un singur bebelus a murit dupa vaccinul BCG - dar fara o legatura clara cu vaccinul, si ca au fost doar 162 de copii cu reactii adverse - nu suficient de multi pentru a opri vaccinul.

Fiindca din 1000 de copii vaccinati din lotul X, doar unul a suferit, iar la lotul Y a suferit doar unul din 10.000 de copii, ceilalti 9999 sunt aparati de boala.

Strans la piept, copilul a uitat de intepatura. Iar noi rasuflam usurati ca, odata injectat cu bacilul bovin care provoaca tuberculoza la vaci, micutul nu va mai face TBC.

Profesorul Paul Stoicescu, pneumolog, ne explica eficienta injectiei:

"Vaccinarea BCG e acreditata cu un oarecare grad de protectie, care e apreciat intre 17% si 50% pentru forme de dezvoltare a formelor grave de TBC. El nu impiedica infectia tuberculoasa. Daca s-a infectat nu inseamna ca s-a imbolnavit. Este riscul de a se imbolnavi si acest risc este apreciat la 10% dintre cei infectati, pot face boala in urmtorii 50 de ani. Cei care au facut vaccinarea au mai multe sanse sa nu faca meningita sau Miliara, astea fiind doua forme grave de TBC, cu mortalitate destul de ridicata".

Vaccinul BCG se foloseste in Europa inca din 1921. Doar tarile in care copiii nu mai fac meningita l-au scos din schema nationala de preventie. Romania e pe primul loc la incidenta TBC in Uniunea Europeana.

"Vaccinul costa putin si daca-mi protejeaza sa zicem pentru 10 -1 5 cazuri de meningita sau miliara si-a scos deja banii, c-am salvat niste vieti. Vaccinarea, eu recomand sa se faca, as fi dorit ca vaccinarea sa fie tot vaccinare romaneasca, pentru ca nu ne costa, e foarte putin si nu aveam nici atatea efecte secundare care, intre ghilimele, sa isterizeze parintii." - mai spune profesorul Paul Stoicescu.

Un parinte considerat isteric este o mama din Aiud. In iunie 2012, Vlad avea 7 saptamani, iar ganglionul de sub brat s-a umplut de puroi .

Daniela, mama: "Fiecare medic ma vedea si-mi spunea, cautati alt specialist! Si asa am mers din specialisti in specialisti"

A trecut pe la chirurgie, pe la dermatologie, a fost sfatuita sa mearga la Cluj, pentru operatie, a ajuns in final la Targu Mures, la urgente.

Daniela, mama: "Am intrat cu copilu in brate. Si-a pus mana-n cap. Zice, stiu pentru ce ati venit, sunteti nu stiu al catelea caz!"

Medicii mureseni au sfatuit mama sa lase infectia sa erupa singura.

"Mi s-a spus ca este o reactie normala, daca vedeti azi sub brat, iar peste 2 luni e cat un ou de porumbel. Mai consid ca e normal? Zice: daca infectia trece dincolo de ganglion, atunci aceasta infectie se poate localiza la plamani, in oase sau poate trece in sange! La plamani era TBC, in oase osteomielita, iar in sange septicemia. Deci, copilul meu astazi putea sa nu mai fie. Mi-au spus sa stau, sa stau linistita si sa astept si am intreb cat sa astept? Pai s-ar putea 6 luni s-ar putea mai mult."

Speriata, a luat legatura cu alte mame care patisera la fel. Unele faceau tratament anti-tuberculoza, cu antibiotice, si facusera incizii. Unii au mers la doctor in Ungaria, altii in Austria.

Profesorul spune ca tratamentul cu antibiotice - unele la care bacilul si este rezistent, a fost o eroare.

Dr. conferentiar Alexandru Rafila, Comitetul National de Vaccinologie: "Nu au fost cazuri de TBC, cum eronat s-a vehiculat in media. Au fost, daca vreti asa, in termeni mai populari, becegite le spunem noi. Aceste vaccinuri nu au produs niciodata cazuri care sa fie ireversibile."

Buba lui Vlad a erupt fara tratament, iar dupa 6 luni, intr-adevar incepea sa se inchida. Mama sa a fost din nou sfatuita sa astepte. A trecut un an si o luna. Dupa excursiile prin spitale, Daniela si-a pierdut laptele matern. Iar Vlad, orice apetit. Azi e alergic la lapte, acum bea hipoalergenic.

Daniela, mama: "Copilul nu a mai luat in greutate cateva luni. El abia la 11 luni a inceput sa stea singur in fund, nu se ridica singur in picioare."

Daniela a vrut sa se asigure ca reactia post-vaccinala a fiului ei a fost luata in calcul de autoritati.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Duminica, la
Duminica, la "Romania, te iubesc!". Vaccinurile, comparate cu E-urile alimentare. Ce contin si ce reactii adverse au

Tot mai multi parinti se tem de vaccinurile indicate copiiilor. Unii chiar le refuza, speriati de posibile reactii adverse. Medicii sunt ingrijorati de situatie si cauta raspunsuri pentru intrebarile puse de cei care au bebelusi.

Vaccinarea in masa: binefacere sau risc? Afla la
Vaccinarea in masa: binefacere sau risc? Afla la "Romania, te iubesc!" duminica, ora 18.00

Duminica, 9 iunie, de la 18:00, nu rata o noua editie a emisiunii Romania, te iubesc!

Falimentul Institutului Cantacuzino. Ingropat de virusii hotiei si incompetentei, centrul a pierdut dreptul de a produce pana si vaccinul antigripal
Falimentul Institutului Cantacuzino. Ingropat de virusii hotiei si incompetentei, centrul a pierdut dreptul de a produce pana si vaccinul antigripal

Institutul Cantacazino, singurul institut din Romania in care se produceau vaccinuri si seruri de care depindea sanatatea a milioane de oameni este in pragul falimentului.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.