65 de miliarde de lei sunt gata să plece spre primăriile din toată țara. Programul Anghel Saligny începe luna aceasta, iar autoritățile nu par să fi învățat prea multe din greșelile PNDL.

Investițiile sunt necesare, iar 70% dintre ele sunt funcționale. Problema e că alte câteva mii sunt neterminate după 10 ani de program, iar alocările de fonduri se fac în funcție de culoarea politică a celor de la putere.

Cum să cheltuiești milioane de euro pe proiecte nefuncționale sau inutile?

În Dâmbovița, un pod duce spre o pădure și câteva pășuni, iar asfaltul de sute de mii de euro acoperă o suprafață generoasă de drum în camp, în timp ce oamenii circulă pe un drum județean de pământ.

Mii de proiecte finanțate fără studii de oportunitate și fără vizite în teren de la minister. Cei peste 3.000 de primari s-au prins în hora PNDL și au cerut Guvernului să le deconteze lucrări de modernizare a satului românesc. Banii au venit cu țârâita, iar proiecte începute acum 10 ani așteaptă încă ianugurarea.

Încă un miliard de euro pentru conectarea gospodăriilor la rețele de apă. Lucrări începute acum opt ani cedează înainte de a fi date în folosință.

Echipa a vizitat mai multe localități din România ca să înțeleagă cum au ajuns să fie finanțate lucrări inutile, puse în scenă de primari fără viziune. Unii i-au primit, alții s-au ascuns.

Duminică, la „România, te iubesc!”, aflați dacă au ieșit să stea de vorbă cu ei. Tot atunci veți afla și despre zecile miliarde de lei ce se pregătesc să ia calea primăriilor prin programul Anghel Saligny în ciuda semnalelor de alarmă trase de experți din societatea civilă și curtea de conturi.

Vedem cât e de bun duminică, la ora 18, când discutăm și despre primarii pentru care există dosare penale ce stau în sertare de ani buni. Tot atunci vorbim despre rigoarea finanțărilor europene și lejeritatea cu care se obțin cele prin PNDL. Pentru că acolo unde nu există control, banii ajung unde trebuie.