Piperul, Regele Mirodeniilor - un strop de condiment, o bogăție de gust
Un strop de piper este adăugat aproape oricărui preparat culinar.
Folosit pe vremuri ca monedă de schimb și prezentat zeilor ca ofrandă, putem considera un mare noroc faptul că în prezent acest condiment ne este la îndemână, răspândindu-se din India – locul în care acesta a fost descoperit – în întreaga lume.
Piperul negru este unul dintre cele mai populare condimente din lume. Denumit, cu secole în urmă, „Regele mirodeniilor” de către comercianții indieni, își merită pe deplin acest titlu - astăzi piperul negru este cel mai răspândit condiment din lume, și în mod special cel mai popular în Occident.
Originar din ghat-urile de vest ale Indiei, piperul negru este acum cultivat în pe întreg mapamondul: Kerala, TamilNadu, Karnataka, Konkan, Pondicherry, Insulele Nicobar, sunt doar câteva din zonele ale căror climate tropicale, mângâie planta de piper.
Cu mii de ani în urmă, boabele de piper erau foarte apreciate de către faraonii egipteni și chiar au fost utilizate în ritualurile de mumificare.
În perioada medievală, cererea masivă de piper și alte mirodenii a reprezentat o motivație majoră pentru explorarea lumii – precum și pentru conflictele între țări. Într-adevăr, boabele de piper erau considerate a fi atât de valoroase în Evul Mediu încât erau tranzacționate ca monedă.
Condimentul, așa cum îl cunoaștem noi, provine din planta de piper, o viță lemnoasă și fină, care poate crește până la 10 metri în climate umede, calde și tropicale.
După 3, 4 ani, plantele încep să dezvolte inflorescențe mici, albe și parfumate, ca mai apoi să dea fructe. Acestea, odată uscate se fac negre și, ca în cazul tuturor fructelor, gustul și aroma le sunt definite de modul în care au fost cultivate.
Bobul de piper negru este un grăunte mic, cules imediat ce se coace, devenind din verde, roșu: centrul îl reprezintă o sămânță albă, care conțne mai multă piperină și care dă piperului iuțeala, în timp ce coaja neagră reprezintă pulpa fructului, care îi dă aroma florală, fructată.
Frumusețea locurilor de proveniență a piperului, terenul în care acesta crește, creează o mare varietate a aromei și iuțimii – boabele de piper indonezian Lampong oferă o iuțime foarte robustă și un gust puternic de pin.
Boabele de piper Indian Tellicherry, de culoarea ciocolatei negre, au o aromă florală și tente de cedru și cireș, dar au un gust mai puțin înțepător și iute. Boabele de piper Malabar din India sau Sarawak din Malaysia oferă o aromă mai puternică, cu un gust mai înțepător de lemn dulce.
E posibil să fiți obișnuiți să utilizați acest condiment iute doar cu sare de mare, dar piperul negru se poate descurca şi singur în toate felurile de mâncare - adăugând o particularitate intensă la aproape fiecare fel de mâncare picantă.
Pentru a-i elibera pe deplin aroma, cel mai bine ar fi să folosiți râșnița pentru piper sau mojarul, dar rețineți - odată pisat, uleiurile volatile, ascunse în fiecare boabă, se evaporă rapid. Asigurați-vă că-l adăugați la sfârșitul gătitului sau la masă – lucru care poate aduce o notă de rafinament la servire.
Un tovarăș nelipsit al fripturii, în special, aroma sa naturală este scoasă în evidență prin încălzire, iar gustul distinct, lemnos este instantaneu recunoscut de marea majoritate a celor ce îl servesc.
În România, Kamis, parte a grupului McCormick aduce piperul pe mesele noastre încă din anul 1999, iar parteneriatele cu fermierii și furnizorii din întreaga lume le permit să ofere un gust deosebit mâncării, prin condiment naturale și de calitate.
Experienţa dovedită în găsirea celor mai bune boabe de piper, combinată cu arta îmbinării acestora pentru a oferi specialități de piper iute cu gusturi perfect armonizate, este ceea ce face boabele de piper Kamis, unice.
Picant și iute, piperul negru măcinat merge foarte bine în aproape orice fel de mâncare. Frecvent folosit pentru a însufleţi sosuri, salate sau mâncăruri cu ouă sau cu brânză, puțin piper negru măcinat și un strop de oțet balsamic pot trezi chiar și dulceața căpșunilor.
Tocmai de aceea, piperul – Regele Mirodeniilor, desi aduce mâncărurilor doar un strop de condiment, le mai aduce ceva… o bogăție de gust.