Din minunile Sumatrei: povestea scorțișoarei

Ultimul update: Miercuri 11 Aprilie 2018 00:14
Data publicarii: Joi 05 Aprilie 2018 12:24
Categorie: Povestea condimentelor
scortisoara

Puține locuri din lume pot tenta imaginația așa cum o poate face Sumatra.

O insulă de o frumusețe extraordinară, aceasta vibrează sub puterea naturii și a vieții: erupțiile uriașilor adormiți, gusturile exotice, lacurile parcă vrăjite de timp, junglele ce răsună a sălbăticie și plajele virgine cu ape clare ca sticla – sunt doar câteva din minunile pe care această insulă ni le arată.

Puțini dintre noi știm poate, că una dintre minunile frumoasei Sumatra ne este mai aproape decât credem.Junglele insulei ascund un arbore mic, exotic și veșnic verde, cu o coajă de culoare roșscată-cenușie: Cinnamomum verum. Din scoarța lui se face unul dintre cele mai vechi condimente din lume, cu o aromă dulce-arzătoare, aproape volatilă: scorțișoara.

Muntele Kerinci este cel mai înalt vulcan al Sumatrei, înconjurat de arbori de scorțișoară, soluri fertile și păduri vibrante ce aparțin Parcului Național Kerinci Seblat, casa Tigrului Sumatran. Peste 80% din producția globală de scorțișoară provine din regiunea ce înconjoară muntele, regiune unde văile padurilor tropicale întâlnesc râuri largi, cascade de o frumusețe răpitoare și animale sălbatice.

Folosită încă de pe vremea vechilor egipteni, pudră sau baton, aceasta este condimentul care adaugă o notă caldă, cu iz de Orient, preparatelor noastre preferate, acționând uneori ca un ingredient secret pe care îl simțim în mâncare. Poate dura între 15 și 20 de ani pentru ca uleiurile puternic volatile care dau condimentului aroma dulce și ușor picantă să se dezvolte în arborii de scorțișoară.

Scoarța acestui arbore este colectată în special din partea de jos a copacului, acolo unde aroma este mai intensă și apoi tăiată, curățată și măturată la fața locului. Întreaga recoltare se întâmpla cu minuțiozitate și cu respect față de natură, fapt care face scorțișoara mai mult decât un simplu condiment, aceasta devenind o poveste a oamenilor și a locurilor.

Batoanele întregi de scorțișoară au doar un miros slab atunci când sunt adunate pentru prima dată, dar, odată rupte sau măcinate, își eliberează aroma puternică și inconfundabilă. În momentul de față, singurul brand global care are o fabrică în Indonezia este Kamis – brand foarte bine cunoscut și la noi, în România. Acolo, oamenii se asigură cea mai înaltă calitate de curățare, sortare și uscare – adecvată scorțișoarei.

Standardele sunt consistente, astfel că pachetele de scorțișoară pe care noi le deschidem acasă, vor avea întotdeauna același gust și aromă de fiecare dată, iar practicile stricte de siguranță și procesul de curățare naturală ne asigură că această minune de condiment ajunge la noi cu o aromă pură și curată.

Batoanele de scorțișoară, cu ușoara lor notă de citrice și gust picant, înviorează o gamă largă de feluri de mâncare. Încercați să le adaugați în cafea sau ciocolată, ca mirodenie, sau în preparate asiatice pentru a le da un plus de gust. Nici nu mai vorbim de plăcintele de mere, prăjituri, sau biscuiți, unde scorțișoara dă căldură și nuanțe, sau preparatele sărate – tocănițe de vită sau de miel, pentru o aromă și mai intensă.

Mai mult, un ceai preparat cu miere și scorțișoară ajută sistemul imunitar, iar folosirea regulată a mirodeniei stimulează memoria, ne menține tinerețea și combate stresul. Nu este de mirare așadar, că în vremurile antice, scorțișoara era extrem de valoroasă și rară, scumpă și oferită adesea cadou, ca semn de înalt devotament

Închisă în interiorul modestului baton de scorțișoară se află așadar, nu numai o aromă lemnoasă, ușor răcoritoare – ci o poveste ce continuă de secole, o poveste a naturii, a gustului, a sănătății – o poveste a a omului și a locurilor.

 

scortisoara Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
scortisoara Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
scortisoara Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
scortisoara Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa:

VIDEO PROTVPLUS.RO
VISURI LA CHEIE
Un nou vis, o noua viata!

00:30
VORBESTE LUMEA
Speak si Stefania dau testul iubirii
Speak și Ștefania sunt împreună de un an și cinci luni

10:01
VORBESTE LUMEA
Personalitatea femeii in functie de zodie
Nicoleta Svârlefus a vorbit despre fiecare zodie și de modul în care acționează personalitatea asupra comportamentelor

15:05
LAS FIERBINTI
Dorel intra in afaceri cu Giani
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

01:26
VORBESTE LUMEA
Clipe de panica pentru cumnata Andrei
Aurora Mihai: "Imi este frica de incaperile mici, de lift"

13:58
VORBESTE LUMEA
Frumusete in afara standardelor
Lorelei: "Stiu cum e sa iti spuna lumea pe strada ca esti grasa"

04:18
VORBESTE LUMEA
Giulia si Roxana Ionescu s-au regasit
Giulia: "Suntem prietene de multi ani, dar nu stim de cati"

15:22
VORBESTE LUMEA
Idei pentru un garaj spatios
Renovarea garajului, o provocare pentru oricine

04:23
VORBESTE LUMEA
Cum ne pregatim tenul pentru vremea rece
Ingrediente Masca Peeling o lingurita de miere, o lingurita de faina de orez

09:27
VORBESTE LUMEA
Deliciul zilei, tarta cu smochine
Ingrediente: faina, zahar pudra, unt, zahar brun, smochine

02:47
piper, condimente,
Piperul, Regele Mirodeniilor - un strop de condiment, o bogăție de gust
Turmericul – o călătorie a gustului, spre India
Din minunile Sumatrei: povestea scorțișoarei
Din Anzii Peruvieni, la gulaș: lucruri mai puțin știute despre boia