Turmericul – o călătorie a gustului, spre India

turmeric

Se prea poate ca India să fie cea mai colorată țară de pe întreg mapamondul – lume a contrastelor, a cărei frumusețe descrie și lacuri nesfârșite și munți albi din Himalaya, și bogăția gusturilor și simplitatea mâncării.

India este casa festivalurilor vibrante, a mausoleelor romantice și a unora dintre cele mai vii orașe din lume.

Nu e de mirare că de milenii, India ne îmbie cu locurile, tradițiile și gusturile sale. Bogăția culturii sale a trecut de mult granițele fizice ale țării, înfățișându-ni-se parcă un întreg tablou în gusturi importate, în modele pline de culoare, în geometrii și forme ce sunt inspirate parcă de niște taine sfânte.

Vă invităm așadar ca astăzi, preț de câteva minute, să plecăm împreună într-o călătorie a gustului, într-o călătorie în care să descoperim bogăția Indiei … la farfurie.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Căutarea noastră pentru gustul Indiei începe pe terenurile agricole în jurul orașului Gundlupet, un mic oraș situat în statul indian Karmataka.

Acolo, temperaturile blânde de 20, 30 de grade și ploaia generoasă ce mângâie pământul în fiecare an, ajută la înflorirea unei recolte cu un gust specific Indiei: turmericul.

Cu prima utilizare documentată încă din anul 600 î.Hr., turmericul, sau curcuma, este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute din lume. Deși a fost folosit pe scară largă în Orientul Îndepărtat timp de secole, condimentul a fost relativ necunoscut în lumea occidentală până în secolul al XIII-lea, când exploratorul Marco Polo i-a remarcat asemănările cu mai prețiosul șofran.

Cu o nuanță inconfundabilă de galben aprins, curcuma nu este cunoscută numai pentru multele sale utilizări la gătit - pigmentul său specific, galben ca soarele, a fost folosit de secole pentru a colora alimente, precum muștarul galben, și chiar la vopsirea țesăturilor.

În zilele noastre, această rudă a ghimbirului este mult mai probabil să se găsească în sosul nostrum preferat de curry sau să aducă o notă profundă omletelor și preparatelor din carne.

O parte din atracția acestui condiment tropical este componenta sa principală, curcumina, care îi conferă multe dintre proprietățile sale unice, inclusiv culoarea galben strălucitoare.

Țara culorilor ne dă așadar culoare și în farfurie.

India este cel mai mare producător, consumator și exportator de turmeric din lume. Curcuma indiană este considerată a fi cea mai bună de pe întreg globul, prin prisma conținutului său ridicat de curcumin.

Deși este plăcut condimentat și plin de aromă, turmericul este cel mai bine folosită cu moderație, deoarece doar un singur vârf de cuțit poate da o aromă puternică. Foarte bun în mâncărurile cu curry, condimentul are un gust ușor aromat, ușor înţepător, cu subtile tonuri naturale. Acesta completează în special mâncărurile de pasăre și fructele de mare, oferindu-le o culoare caldă și scoțând la suprafață gustul natural al cărnii.

Călătoria noastră nu se oprește însă în frumoasa Indie.

La noi, în România, Kamis aduce curcuma, controlând fiecărui pas al procesului. Ei se asigură că producția de turmeric are cea mai bună aromă, cea mai strălucitoare culoare și cea mai bună calitate.

Prin cultivarea în cele mai bune condiții de sol și climă din India, prin zdrobirea rădăcinilor întregi de curcumă și prin utilizarea de ambalaje sigilate cu folie pentru a-i păstra prospețimea, avem certitudinea că nimeni nu se poate lăuda cu o curcumă mai bună ca a lor și că în preparatele noastre putem regăsi gustul curat și adevărat al Indiei.

Deși turmericul se desăvârșește în curry, supe și aperitive, merge foarte bine într-o întreagă serie de preparate pe bază de linte, orez și legume.

Puteți aduce o notă delicioasă latte-lui, puteți transforma orezul fiert într-un pilaf aburind vibrant sau o puteți amesteca cu unt și apoi presăra peste legume pentru un plus de aromă.

Pentru a aduce o notă mai profundă mâncărurilor dvs., adăugați-o la spaghetele bolognese, la mâncărurile la cuptor, iar pentru un gust mai robust, amestecați-o cu preparatele la tigaie, sau transformați-vă băuturile, punând un vârf de curcumă în cafeaua albă simplă, în smoothie sau în lapte, pentru mai multă aromă.

Se prea poate ca India să fie cea mai colorată țară de pe întreg mapamondul – lume a contrastelor, a cărei frumusețe descrie și lacuri nesfârșite și munți albi din Himalaya, și bogăția gusturilor și simplitatea mâncării…

Iată că această simplitate ajunge printr-o călătorie a gustului și la noi, iar de la noi … cu gândul înapoi spre frumoasa Indie.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Piperul, Regele Mirodeniilor - un strop de condiment, o bogăție de gust
Piperul, Regele Mirodeniilor - un strop de condiment, o bogăție de gust

Un strop de piper este adăugat aproape oricărui preparat culinar.

Din minunile Sumatrei: povestea scorțișoarei
Din minunile Sumatrei: povestea scorțișoarei

Puține locuri din lume pot tenta imaginația așa cum o poate face Sumatra.

Din Anzii Peruvieni, la gulaș: lucruri mai puțin știute despre boia
Din Anzii Peruvieni, la gulaș: lucruri mai puțin știute despre boia

Țară a conchistadorilor și a amerindienilor, a poveștilor despre mayași, credințe și culori, Peru este țara ce fascinează de milenii, aflându-se la granița dintre istorie și mitologie.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.