Turmericul – o călătorie a gustului, spre India

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 11 Aprilie 2018 11:00
Categorie: Povestea condimentelor
turmeric

Se prea poate ca India să fie cea mai colorată țară de pe întreg mapamondul – lume a contrastelor, a cărei frumusețe descrie și lacuri nesfârșite și munți albi din Himalaya, și bogăția gusturilor și simplitatea mâncării.

India este casa festivalurilor vibrante, a mausoleelor romantice și a unora dintre cele mai vii orașe din lume.

Nu e de mirare că de milenii, India ne îmbie cu locurile, tradițiile și gusturile sale. Bogăția culturii sale a trecut de mult granițele fizice ale țării, înfățișându-ni-se parcă un întreg tablou în gusturi importate, în modele pline de culoare, în geometrii și forme ce sunt inspirate parcă de niște taine sfânte.

Vă invităm așadar ca astăzi, preț de câteva minute, să plecăm împreună într-o călătorie a gustului, într-o călătorie în care să descoperim bogăția Indiei … la farfurie.

Căutarea noastră pentru gustul Indiei începe pe terenurile agricole în jurul orașului Gundlupet, un mic oraș situat în statul indian Karmataka.

Acolo, temperaturile blânde de 20, 30 de grade și ploaia generoasă ce mângâie pământul în fiecare an, ajută la înflorirea unei recolte cu un gust specific Indiei: turmericul.

Cu prima utilizare documentată încă din anul 600 î.Hr., turmericul, sau curcuma, este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute din lume. Deși a fost folosit pe scară largă în Orientul Îndepărtat timp de secole, condimentul a fost relativ necunoscut în lumea occidentală până în secolul al XIII-lea, când exploratorul Marco Polo i-a remarcat asemănările cu mai prețiosul șofran.

Cu o nuanță inconfundabilă de galben aprins, curcuma nu este cunoscută numai pentru multele sale utilizări la gătit - pigmentul său specific, galben ca soarele, a fost folosit de secole pentru a colora alimente, precum muștarul galben, și chiar la vopsirea țesăturilor.

În zilele noastre, această rudă a ghimbirului este mult mai probabil să se găsească în sosul nostrum preferat de curry sau să aducă o notă profundă omletelor și preparatelor din carne.

O parte din atracția acestui condiment tropical este componenta sa principală, curcumina, care îi conferă multe dintre proprietățile sale unice, inclusiv culoarea galben strălucitoare.

Țara culorilor ne dă așadar culoare și în farfurie.

India este cel mai mare producător, consumator și exportator de turmeric din lume. Curcuma indiană este considerată a fi cea mai bună de pe întreg globul, prin prisma conținutului său ridicat de curcumin.

Deși este plăcut condimentat și plin de aromă, turmericul este cel mai bine folosită cu moderație, deoarece doar un singur vârf de cuțit poate da o aromă puternică. Foarte bun în mâncărurile cu curry, condimentul are un gust ușor aromat, ușor înţepător, cu subtile tonuri naturale. Acesta completează în special mâncărurile de pasăre și fructele de mare, oferindu-le o culoare caldă și scoțând la suprafață gustul natural al cărnii.

Călătoria noastră nu se oprește însă în frumoasa Indie.

La noi, în România, Kamis aduce curcuma, controlând fiecărui pas al procesului. Ei se asigură că producția de turmeric are cea mai bună aromă, cea mai strălucitoare culoare și cea mai bună calitate.

Prin cultivarea în cele mai bune condiții de sol și climă din India, prin zdrobirea rădăcinilor întregi de curcumă și prin utilizarea de ambalaje sigilate cu folie pentru a-i păstra prospețimea, avem certitudinea că nimeni nu se poate lăuda cu o curcumă mai bună ca a lor și că în preparatele noastre putem regăsi gustul curat și adevărat al Indiei.

Deși turmericul se desăvârșește în curry, supe și aperitive, merge foarte bine într-o întreagă serie de preparate pe bază de linte, orez și legume.

Puteți aduce o notă delicioasă latte-lui, puteți transforma orezul fiert într-un pilaf aburind vibrant sau o puteți amesteca cu unt și apoi presăra peste legume pentru un plus de aromă.

Pentru a aduce o notă mai profundă mâncărurilor dvs., adăugați-o la spaghetele bolognese, la mâncărurile la cuptor, iar pentru un gust mai robust, amestecați-o cu preparatele la tigaie, sau transformați-vă băuturile, punând un vârf de curcumă în cafeaua albă simplă, în smoothie sau în lapte, pentru mai multă aromă.

Se prea poate ca India să fie cea mai colorată țară de pe întreg mapamondul – lume a contrastelor, a cărei frumusețe descrie și lacuri nesfârșite și munți albi din Himalaya, și bogăția gusturilor și simplitatea mâncării…

Iată că această simplitate ajunge printr-o călătorie a gustului și la noi, iar de la noi … cu gândul înapoi spre frumoasa Indie.

turmeric Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
turmeric Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
turmeric Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
turmeric Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
turmeric Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României 2018 - SEMIFINALA: Finalistii
Bogdan Ioan, Dora Gaitanovici, Alma Boiangiu și Mădălina Coca au trecut mai departe, în MAREA FINALĂ VOCEA ROMÂNIEI

11:08
VOCEA ROMANIEI
Vocea României 2018 - SEMIFINALA: Trio Tudor Chirilă
Tudor Chirilă, legat fedeleș pe scenă Vocea României. Un moment original, pe care publicul l-a savurat din plin

07:53
VOCEA ROMANIEI
Vocea României 2018 - SEMIFINALA: Alexa Dragu
Energie pe scena Vocea României! Alexa Dragu a intrat în forță pe scenă, în drumul spre marea finală

08:22
VOCEA ROMANIEI
Vocea României 2018 - SEMIFINALA: Bogdan Ioan
Bogdan s-a ridicat la înălțimea așteptărilor și toată lumea a dansat în scaune, pe piesa cântată de el

08:59
VOCEA ROMANIEI
Vocea României 2018 - SEMIFINALA: Trio Andra
Andra și fetele din echipa ei au făcut furori! O piesă nouă, încărcată de emoție și o prestație pe măsură

07:38
VOCEA ROMANIEI
Vocea României 2018 - SEMIFINALA: Alma Boiangiu
Alma și-a cântat drumul spre marea finală, iar antrenorii au fost atenți la fiecare detaliu. Vezi prestația ei aici

08:16
VOCEA ROMANIEI
Vocea României 2018 - SEMIFINALA: Madalina Coca
Cuvinte de laudă pentru Mădălina Coca. A cântat și i-a încântat pe toți cei care au ascultat-o

07:54
VOCEA ROMANIEI
Vocea României 2018 - SEMIFINALA: Trio Irina Rimes
Au "colorat visele" împreună cu Irina Rimes, într-un moment exploziv. Trio-ul a încins imaginația antrenorilor

07:29
VOCEA ROMANIEI
Vocea României 2018 - SEMIFINALA: Trio Smiley
O piesă a bărbaților, despre femei. Smiley și băieții din echipa lui au ridicat publicul de pe scaune, pe ritmuri de reggae

07:04
VOCEA ROMANIEI
Vocea României 2018 - SEMIFINALA: Vitalie Maciunschi
Momentul care nu te poate lăsa indiferent! Vitalie Maciunschi a smuls ropote de aplauze

07:13
piper, condimente,
Piperul, Regele Mirodeniilor - un strop de condiment, o bogăție de gust
Turmericul – o călătorie a gustului, spre India
Din minunile Sumatrei: povestea scorțișoarei
Din Anzii Peruvieni, la gulaș: lucruri mai puțin știute despre boia