(P) Dr. Loredana Bărbulescu: „Fiecare kilogram pierdut reduce cu 4 kg sarcina de la nivelul genunchilor”

p

Obezitatea devine, treptat, din ce în ce mai răspândită la nivel mondial, dar și în România, fiind o problemă de sănătate care vine cu o multitudine de alte afecțiuni grave asociate.

Prin urmare, tratamentul acesteia ar trebui luat în considerare nu doar din prisma beneficiilor fizice și estetice directe, ci și pentru că va contribui semnificativ la ameliorarea și chiar remisia unor boli asociate precum diabet, hipertensiune, apnee în somn sau infertilitate.

„Deși mulți pacienți își doresc o intervenție chirurgicală bariatrică cu scopul principal de a pierde excesul de greutate, această procedură are multiple alte beneficii. Pe măsură ce greutatea scade după o astfel de intervenție, se observă, de asemenea, îmbunătățiri semnificative într-o paletă largă de afecțiuni medicale”, explică Dr. Loredana Bărbulescu, Medic Primar Chirurgie Generală în cadrul Centrului de Excelență în Chirurgie Bariatrică și Metabolică din Ponderas Academic Hospital.

Printre aceste beneficii se numără, de exemplu, remisia sindromului de apnee obstructivă. „Intervenția bariatrică poate asigura remisia în 80-85% din cazuri”, punctează Dr. Loredana Bărbulescu, referindu-se la îmbunătățirile observate după pierderea în greutate asupra calității somnului și a reducerii apneei în somn. În ceea ce privește diabetul zaharat de tip 2, „pierderea de 60-70% din excesul de greutate poate inversa rezistența la insulină și îmbunătăți controlul glicemiei.”

Citește și
ddb chirurgie bariatrica
(P) Chirurgia bariatrică – între mit și adevăr. Dr. Ionuț Hutopilă, despre operația de micșorare a stomacului

Beneficiile se extind, însă și în cazul patologiilor cardiace, unde „îmbunătățirile glicemiei și tensiunii arteriale pot reduce riscul de boli cardiovasculare cu 40% în 10 ani”, dar și în ceea ce privește infertilitatea, deoarece „pierderea în greutate poate corecta funcția sexuală și echilibrul hormonal”, subliniază aceasta.

Nu în ultimul rând, tratamentul obezității îmbunătățește semnificativ și durerile articulare, explică medicul, având în vedere că „pentru fiecare kilogram pierdut, se reduce cu patru kilograme sarcina de pe articulațiile genunchilor”, evidențiind impactul pozitiv al intervenției asupra disconfortului articular.

Strategii de prevenire a obezității

În abordarea obezității, Dr. Loredana Bărbulescu punctează importanța adoptării unui stil de viață sănătos. „Cele mai importante strategii de prevenire a obezității includ următoarele elemente: alimentație sănătoasă, hidratare zilnică adecvată, activitate fizică regulată și reducerea sedentarismului – concentrarea pe un stil de viață sănătos, nu pe atingerea unei anumite greutăți. Trebuie să învățăm și să ne autoeducăm să avem o atitudine pozitivă și sănătoasă în ceea ce privește mâncarea și exercițiul fizic și să fim consecvenți în rutina somnului.

Mai mult decât atât, este important ca pacienții să conștientizeze riscurile asociate acestei boli și să o trateze cât mai din timp. Conform medicului, orice pacient care are un Indice de Masă Corporală (IMC) de peste 30 kg/m2 și care începe să dezvolte afecțiuni asociate kilogramelor în plus este eligibil pentru acest tip de intervenție chirurgicală.

Impactul obezității asupra sindromului metabolic

Un argument esențial pentru inițierea procesului de scădere ponderală este impactul favorabil asupra sindromului metabolic, o patologie complexă care crește semnificativ riscul de a dezvolta afecțiuni aterosclerotice, printre cele mai frecvente cauze de deces la nivel global. „Obezitatea este factor definitor pentru sindromul metabolic. Astfel, o terapie eficientă necesită o abordare multidisciplinară”, detaliază Dr. Bărbulescu. „Gastric sleeve este una dintre cele mai eficiente metode de tratare a obezității și a sindromului metabolic, alături de dietă, modificările stilului de viață și toate celelalte metode de terapie de susținere.” Această concluzie este susținută pe scară largă de literatura științifică actuală, evidențiind că eficiența terapeutică a metodelor conservatoare fără tratament bariatric este adesea nesatisfăcătoare și rar oferă rezultate pozitive pe termen lung.

Chirurgia bariatrică la pacienții vârstnici – de ce e bine să tratăm obezitatea cât mai din timp

În ceea ce privește pacienții vârstnici, „aceștia au o tendință mai mare de a dezvolta comorbidități legate de obezitate”, observă Dr. Bărbulescu. „Îmbătrânirea este un factor predispozant suplimentar pentru multe dintre aceste afecțiuni, iar persoanele obeze de vârstă înaintată prezintă un risc mai mare de deces prematur legat de obezitate în comparație cu pacienții tineri. Chirurgia bariatrică este sigură și eficientă în obținerea unei pierderi durabile în greutate și în îmbunătățirea comorbidităților legate de obezitate.”

Deși până de curând, vârsta era considerată o contraindicație relativă pentru chirurgia bariatrică din cauza incertitudinii balanței risc/beneficiu, „acum asistăm la tot mai multe proceduri bariatrice efectuate la populația în vârstă”, explică medicul. Studiile recente arată că, atunci când pacienții cu vârsta peste 65 de ani sunt selectați cu atenție, investigațiile preoperatorii sunt riguroase și oferă informații relevante despre starea de sănătate a pacienților, iar procedurile sunt efectuate de chirurgi bariatrici cu experiență, „riscul perioperator este mic.” Deși pierderea în greutate și rezultatele metabolice la pacienții obezi vârstnici sunt adesea mai puțin impresionante decât la adulții mai tineri, beneficiile includ „îmbunătățirea calității vieții și scăderea mortalității”. Dr. Bărbulescu menționează, de asemenea, că „o scădere a consumului de medicamente este un obiectiv pentru o intervenție chirurgicală de succes.”

În plus, medicul chirurg subliniază importanța îngrijirii pre și post operatorii, în special pentru persoanele în vârstă. „Îngrijirea perioperatorie pare să joace un rol crucial în îmbunătățirea rezultatelor de după intervenție. Evoluțiile recente în îngrijirea perioperatorie și introducerea protocoalelor de recuperare după chirurgia bariatrică au condus la o recuperare mai rapidă și eliminarea unora dintre factorii de risc pentru complicațiile postoperatorii și durata prelungită”.

În acest context, tratarea din timp a supraponderabilității și a obezității asigură pacienților beneficii multiple – chiar dacă o astfel de intervenție se poate realiza și la vârste mai înaintate. „Cu cât se ia mai repede decizia de scădere ponderală prin intervenție bariatrică, cu atât se vor controla mai repede efectele negative ale comorbidităților conexe”, încheie Dr. Loredana Bărbulescu.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Chirurgia bariatrică – între mit și adevăr. Dr. Ionuț Hutopilă, despre operația de micșorare a stomacului
(P) Chirurgia bariatrică – între mit și adevăr. Dr. Ionuț Hutopilă, despre operația de micșorare a stomacului

În România, 6 din 10 persoane au probleme cu greutatea, fiind supraponderale sau obeze.

(P) „Domnule doctor, eu vreau să trăiesc”. Dr. Gerald Filip: „Există un dușman constant în lupta cu cancerul: timpul”
(P) „Domnule doctor, eu vreau să trăiesc”. Dr. Gerald Filip: „Există un dușman constant în lupta cu cancerul: timpul”

„Până acum un an de zile, consideram că sănătatea este ceva ce mi se cuvine.” Așa își începe povestea Sorina, care, la vârsta de 38 de ani, a primit diagnosticul de cancer de sân în stadiul 4, cu multiple metastaze.

(P) REGINA MARIA lansează Calendarul Advent în aplicația Contul Meu: surprize zilnice și discounturi la analize medicale
(P) REGINA MARIA lansează Calendarul Advent în aplicația Contul Meu: surprize zilnice și discounturi la analize medicale

În perioada 1-24 decembrie, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA aduce magia Crăciunului mai aproape de pacienți prin Calendarul Advent, disponibil exclusiv în aplicația mobilă REGINA MARIA.

Recomandări
Un politician anchetat de DNA și o tânără de 23 ani, prinsă cu gloanțe anul trecut în Parlament, printre deputații abia aleși
Un politician anchetat de DNA și o tânără de 23 ani, prinsă cu gloanțe anul trecut în Parlament, printre deputații abia aleși

A fost agitație în Parlament, unde miercuri deputații abia aleși au avut de îndeplinit câteva formalități înainte să intre în pâine după validare.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.