Primii trei procurori admişi pentru şefia DNA au susținut interviurile la Ministerul Justiţiei

03-09-2018 07:08


Primii trei candidaţi pentru funcţia de procuror şef al DNA, au stat luni față în față cu ministrul Justiţiei.

Iar următorii trei vor susţine marți interviul. Tudorel Toader va anunţa rezultatul peste câteva zile. Tot atunci vom afla şi dacă ministrul Justiţiei va fi acceptat în rândul notarilor publici, fără să susţină examen.

Fostul şef al DNA Constanța, Andrei Bodean, a fost singurul dintre cei trei candidaţi programaţi luni la interviu, care a intrat în Ministerul Justiţiei pe uşa din faţă.

Andrei Bodean este procurorul care i-a anchetat pe fostul primar al Constanței Radu Mazăre, pe fostul şef consiliului judeţean Constanța Nicușor Constantinescu şi pe omul de afaceri Sorin Struținschi.

El s-a aflat printre sutele de magistraţi - procurori şi judecători deopotrivă - care au criticat legile justiţiei şi au cerut demisia lui Toader.

Ceilalți doi candidaţi, prim procurorul parchetului Vaslui şi procurorul general adjunct la Parchetului Curţii de Apel Constanța au încercat la rândul lor să îl convingă pe ministru că sunt potriviţi pentru conducerea DNA.

Ministrul Justiţiei şi-a luat un răgaz de câteva zile ca să decidă dacă şi cine va fi propus pentru funcţia de şef al DNA. Tudorel Toader va face anunţul joi. Tot atunci vom afla şi dacă nu cumva, aşa cum s-a întâmplat prima oară, procedura de evaluare va fi reluată.

Marţi, fosta adjuncta a procurorului general al României, Gabriela Scutea, un procuror militar şi unul de la Parchetul Curţii de Apel Galaţi vor susţine interviuri în fața lui Tudorel Toader.

Pe lângă alegerea unui şef la DNA, Tudorel Toader mai are o preocupare. Să îşi găsească un post pentru situaţia în care va fi remaniat din guvernul Dăncilă pentru că s-ar opune amnistiei.

Tudorel Toader a cerut uniunii nottarilor să îl primească în rândul notarior publici fără examen. dar şi să îl suspende pe perioada cât ocupă funcţia de demnitate ca să nu fie în incompatibilitate.

"Eu am citit asta. În acelaşi timp, am văzut şi solicitarea ca să se suspende imediat, ţinând cont de faptul că este în Guvern.

Sigur că eu aş fi foarte bucuros dacă - pentru că am citit şi eu în presă zilele trecute - domnul ministru Toader ar fi iniţiat şi dus până la aprobare ordonanţa care ar fi permis actualei conduceri a Inspecţiei Judiciare să-şi continue mandatul până când intră în vigoare noua lege şi, ca mulţi alţi colegi, oameni pe care i-am văzut supăraţi, şi eu sunt sunt supărat, pentru că tocmai se pot pune sub semnul întrebării nişte anchete importante care sunt în derulare.

M-aş fi aşteptat să ducă la capăt această procedură săptămâna trecută. Pentru mine este destul de ciudat şi destul de greu de înţeles de ce nu a făcut-o", a spus Dragnea la Palatul Parlamentului, întrebat dacă ştia că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se pregăteşte pentru o carieră de notar.

Potrivit legii Curţii Constituţionale modificată de curând, foştii judecători CCR pot deveni notari fără examen.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO