Corupție la Fondul de Garantare a Creditelor. Funcționarii, bănuiți că cereau bani

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 19 Iulie 2018 09:36
Categorie: Justitie

Procurorii parchetului general și ofițerii direcției de investigare a criminalității economice au descins joi dimineață în sediul Fondului Național de Garantare a Creditelor Imobiliare din Capitală.

Simultan, au făcut percheziții și în locuințele unor funcționari, bănuiți că ar fi primit șpăgi ca să urgenteze dosarele din programul "Prima Casă".

Conform unui comunicat al poliției, activitățile vizează mai multe persoane bănuite că ar fi condiționat soluționarea cererilor unor beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanții din partea statului român de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite.

Este vorba despre sediul Fondului de Garantare a Creditelor din Bucureşti, ai căror funcționari  sunt bănuiți că ar fi condiționat urgentarea îndeplinirii actelor de primirea unor sume de bani.

”Aceștia ar fi condiționat soluționarea cererilor petenților, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanții din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite, în mod direct sau prin intermediul unor apropiați. Astfel, ar fi fost creat un mecanism între funcționarii instituției din diverse compartimente, având ca scop obținerea de beneficii personale.

Prin activitățile efectuate nu s-ar fi respectat ordinea înregistrării cererilor, nu ar fi fost acordate șansele egale tuturor celor care depuneau cereri și ar fi fost încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună-credință, câștigători fiind cei care ar fi oferit bani în schimbul soluționării dosarelor.” - se arată în comunicat.

De asemenea, potrivit unor surse, mita solicitată de angajaţi pentru a urgenta soluţionarea dosarelor primite pentru Progamul Prima Casă era cuprinsă între 200 si 500 de euro - fiind vizate aproximativ 60 de astfel de cazuri.

Vor fi puse în aplicare 8 mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, iar alte 60 de persoane urmează a fi audiate în calitate de martori.

Este vorba despre funcționari din serviciul Prima Casă, dar și de la serviciul Control Financiar Preventiv.

Anchetatorii spun că aceste șpăgi erau plătite fie de beneficiarii acestor credite, fie de dezvoltatorii imobiliari, care apelau la ajutorul unor intermediari.

Unul dintre suspecții de bază în acest caz este un subofițer al Ministerului Apărării Naționale, însă cercetările sunt făcute de Parchetul Militar.

Cei care au dat aceste șpăgi au deocamdată statut de martor, însă nu este exclus ca mulți dintre aceștia să ajungă suspecți. Ancheta se află deocamdată la început.

Concomitent, cu sprijinul specialiștilor din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, vor fi efectuate controale fiscale și verificări de specialitate la o societate comercială deținută de una dintre persoanele bănuite și pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obținute ilegal de persoanele implicate în mecanismul infracțional.

Comunicatul oficial al Fondului Național de Garantare a Creditelor:

Actele procedurale efectuate astăzi, 19.07.2018, la sediul FNGCIMM, de către organele abilitate ale statului, fac parte din cadrul unei investigații complexe, specializate. Investigația vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în desfășurarea activității FNGCIMM, fiind vizată o perioada de timp de câțiva ani. Anchetă este în momentul de față în plină desfășurare.

Având în vedere limitele de comunicare publică pe această tema, impuse de specificul acțiunii, dorim să-i asigurăm pe clienții și partenerii FNGCIMM că obiectivele strategice, proiectele și programele aflate în derulare se vor desfășura conform graficelor stabilite.

Conducerea a luat toate măsurile necesare astfel incât investigația în derulare să-și urmeze cursul, fără să afecteze activitatea curentă și viitoare a instituției noastre.”

 

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

 

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă, funcționând ca o societate comercială pe acțiuni, cu acționar unic statul român, sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României.

 

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
Kamil Demirkaya
Curtea de Apel a respins cererea Turciei de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya
Dosarul lui Dragnea, repartizat unui complet cu 5 judecătoare. Pe 19 decembrie are termen
Judecătorii, traşi la sorţi cu bile aduse din Germania. De ce nu avem bile în ţară
Toader, despre demersul în instanţă al lui Lazăr: ”Nu am evaluat persoana fizică”
Vestea primită de bărbatul care i-ar fi înjunghiat pe baschetbaliștii americani
Șefa DNA: Codul penal ar trebui dezbătut în Parlament, mai degrabă decât printr-o OUG
usa celula inchisoare
Fost ministru de Interne, condamnat definitiv pentru corupție, liberat condiţionat după un an
Instanţa supremă a tras la sorți judecătorii din noile completuri de cinci
Judecătorii CCR au amânat din nou decizia privind protocoalele cu SRI
Instanţa supremă organizează, joi, o nouă tragere la sorţi a completurilor de 5
Lia Savonea, primele declarații după ce a fost aleasă la conducerea CSM
CCR amână pronunţarea asupra sesizării lui Iohannis privind pensia specială acordată Avocatului Poporului