DNA îl acuză pe Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, că a făcut un denunţ fals
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a formulat un denunţ fals, cu scopul de a obţine reducerea limitelor de pedeapsă într-un dosar de corupţie aflat în faza de judecată.
Aceasta este concluzia rechizitoriului prin care înaltul ierarh a fost deferit justiţiei pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în formă continuată.
"În dorinţa de a-şi crea o situaţie favorabilă în cadrul procesului penal (...) aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa, precum şi pentru a beneficia de reducerea cu jumătate a limitelor de pedeapsă, conform art. 19 din OUG 43/2002, inculpatul Petrescu Teodosie, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, a formulat în luna octombrie 2017, atât în nume personal, cât şi în numele Arhiepiscopiei Tomisului, la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, o plângere mincinoasă prin care acuza mai multe persoane ca fiind vinovate de fraudarea fondurilor europene", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii de la DNA Constanţa, potrivit Agerpres.
Conform aceleiaşi surse, pentru susţinerea plângerii mincinoase, Teodosie Petrescu şi Neculai Poalelungi, angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, au dat declaraţii nereale în faţa procurorului, în calitate de martori. Ei au susţinut că anumite documente, în baza cărora au fost accesate fonduri europene, ar fi fost falsificate şi întocmite fără ştiinţa conducerii Arhiepiscopiei.
"Cu toate acestea, probele administrate în cauză (...), ulterior formulării şi susţinerii plângerii mincinoase, au condus la concluzia certă că respectivele înscrisuri pretins false sunt de fapt reale, valabile, semnăturile fiind reale, executate de către ÎPS Petrescu Teodosie sau, după caz, parafate cu semnătura lui Petrescu Teodosie, însă întocmite cu ştiinţa şi larga susţinere a conducerii Arhiepiscopiei Tomisului, respectiv a semnatarului plângerii penale din prezentul dosar, inculpatul Petrescu Teodosie", se precizează în rechizitoriu.
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată de DNA Constanţa pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în formă continuată.
Potrivit DNA, în acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Neculai Poalelungi, angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunilor de inducere în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals intelectual, favorizarea făptuitorului şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată, şi Ciprian Stoichin, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată.
Procurorii spun că, în contextul în care arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată în data de 3 februarie 2017, alături de alte persoane, pentru infracţiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în dauna APIA în valoare de 1.392.964 lei, cel dintâi, în încercarea de a-şi crea o situaţie favorabilă în cadrul respectivului proces penal, a depus la DNA Constanţa, în data de 10 octombrie 2017, un denunţ prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) şi două juridice de fraudarea fondurilor europene în anul 2016.
"Concret, în cuprinsul sesizării, inculpatul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără ştirea sa şi cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajaţi ar fi cerut şi primit fonduri europene pentru o suprafaţă de 350 ha aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terţe societăţi şi persoane, a unor suprafeţe de teren deţinute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locaţii). În susţinerea celor de mai sus, inculpatul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul inculpatului Poalelungi Neculai, a dat declaraţii şi a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susţinut vinovăţia persoanelor respective", arată DNA.
Conform sursei citate, în perioada noiembrie - decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la acele aspecte, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credinţă şi cu încălcarea dispoziţiilor legale, a dispus suspendarea celor doi angajaţi din funcţiile deţinute în cadrul Arhiepiscopiei şi suspendarea drepturilor salariale conferite acestora prin două decizii emise ca urmare a unui raport întocmit de inculpatul Ciprian Stoichin (sub coordonarea inculpatului Neculai Poalelungi).
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa.
Sursa: Agerpres
Etichete: dna, preoti, Arhiepiscopul Tomisului, coruptie, Popa,
Dată publicare:
27-03-2018 13:49