Cocoţat pe cisternă, episcopul Teodosie al Tomisului a sfinţit apa pentru Bobotează

05-01-2018 12:31


Creştinii vor sărbători sâmbătă într-o zi de primăvară autentică Boboteaza sau Botezul Domnului. Arhiepiscopul Tomisului a furat însă startul şi a oficiat slujba de sfinţire a apei în avans, urcat pe o cisternă.

Şi-a lăsat apoi oamenii să îmbutelieze cele 150.000 de sticle de agheasmă, care vor fi oferite credincioşilor. Şi a plecat spre Hârşova ca să arunce în Dunăre 3 cruci, pentru care s-au azvârlit în apă câţiva înotători curajoşi.

La Constanța slujbele de Bobotează au început de vineri. Cocoţat ca un profet pe o cisternă închiriată de la o firmă din oraş şi îmbrăcat în straie albastre cu fir auriu, arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a sfinţit apa care va fi împărţită credincioşilor. Apoi, ajutat de călugări şi agenţi de paza a coborât pe o scară printre enoriaşi şi a repetat ritualul.

La slujba de Bobotează sunt aşteptaţi pe faleza Cazinoului din Constanta mii de oameni. Vineri au venit sute de credincioşi, unii din satele din Dobrogea, să asiste la slujbă.

O călugărita vrea ca biserica secolului 21 să fie implicată, prin toţi credincioşii care fac parte din ea, în acţiuni de caritate mai susţinute: "Ar trebui să ne implicăm mai mult în societate, în biserică. Vedem că în Europa sunt organizate bisericile în Anglia, în Germania au diferite proiecte cu azile de bătrâni, cu copii şi ar trebui şi noi că romani să ne implicăm".

Imediat după slujba de sfinţire, enoriaşii şi-au asigurat rezervele proprii de agheasmă, apoi s-au oferit să ajute la îmbutelierea sticlelor destinate sărbătorii de sâmbătă.

Între timp, preasfinţitul a plecat la Hârşova, unde a lansat în Dunăre trei cruci, ce reprezintă Sfânta Treime. Mai mulţi tineri curajoşi s-au aruncat în apă să le recupereze.

În restul ţării, praznicul Bobotezei va începe conform calendarului bisericesc, abia sambătă.

În curtea Catedralei Patriarhale din Bucureşti e instalată o cruce din cetină pentru că e prea cald să fie cioplită una din gheaţă.

Vom avea sâmbătă, la prânz, 7 grade Celsius, deci nici vorbă de gerul Bobotezei. Au fost deja instalate 24 de vase mari. Acestea vor fi umplute ori de câte ori va fi nevoie cu apă din izvorul care curge în parcul "Grădina Maicii Domnului" din faţa reşedinţei patriarhului.

Şi la catolici se vor sfinţi apele. Boboteaza este numită "Epifania" sau "Revelaţia".

VIDEO PROTVPLUS.RO