Arhiepiscopul Teodosie, cercetat pentru inducerea în eroare a organelor judiciare


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 21 Februarie 2018 15:03
Categorie: Stiri actuale

Postul Mare a început cu veşti rele pentru Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. A fost citat la DNA Constanța, într-un nou dosar, care a pornit, culmea, de la o declaraţie depusă de el, care ulterior s-a întors împotriva lui.

Teodosie şi-a denunţat doi oameni de încredere, preoţi cu funcţii înalte la Arhiepiscopia Tomisului, că făceau fraude cu subvenţii APIA. Însă tocmai autorul a devenit din reclamant - cercetat. El a refuzat să facă declaraţii şi a cerut un avocat.

Noua investigaţie a pornit de la o reclamaţie făcută chiar de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie şi de şeful auditului intern din Arhiepiscopia Tomisului, împotriva a doi preoţi, apropiaţi de ei.

Teodosie le-a declarat procurorilor că cei doi ar fi încasat ilegal subvenţii APIA, de peste 200.000 de lei, pentru sute de hectare deţinute de Arhiepiscopie. Dar anchetatorii îl contrazic.

Procurorii DNA susţin că IPS Teodosie şi şeful auditului intern din Arhiepiscopia Tomisului au folosit mai multe documente false pentru a-şi acuza subalternii. Actele au fost depuse şi la DNA Constanța, dar anchetatorii şi-au dat seama că acestea nu sunt reale. În noul dosar, arhiepiscopul este acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în formă continuată.

Preot Neculai Poalelungi, suspect în dosar: "În ţara asta s-a ajuns ca atunci când sesizezi organele statului pentru nişte infracţiuni eşti chemat pe urmă ca suspect şi se întorc împotriva ta cercetările."

Imediat după ce Înaltul Ierarh a depus plângerea la DNA, chiar el i-a suspendat pe cei doi preoţi pe care îi acuză. În schimb în privinţa lui Teodosie, care a devenit suspect în noul dosar, Patriarhia nu a luat nicio măsură. Şi spune, prin purtătorul de cuvânt, că nici nu o va face până când judecătorii nu vor lua o decizie definitivă.

Chemat în calitate de suspect la audieri, Teodosie n-a vrut să vorbească. Teodosie mai este judecat într-un alt dosar, în care este acuzat de fraude cu subvenţii APIA, de peste 300.000 de euro. În ambele cazuri, Înaltul Ierarh susţine că este nevinovat.
 

Cocoţat pe cisternă, episcopul Teodosie al Tomisului a sfinţit apa pentru Bobotează
IPS Teodosie și-a recâștigat libertatea. Judecătorii i-au revocat controlul judiciar
VIDEO PROTVPLUS.RO