Arhiepiscopul Teodosie a fost trimis în judecată de DNA pentru mai multe infracțiuni

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată pe Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Conform unui comunicat al DNA, Teodosie este acuzat de mai multe infracțiuni: 

- inducerea în eroare a organelor judiciare

- mărturie mincinoasă

- abuz în serviciu în formă continuată

Pe lângă Teodosie, au mai fost trimise în judecată de procurorii DNA încă două persoane de la Arhiepiscopia Tomisului.

Una dintre aceste persoane este Neculai Poalelungi, angajat al Arhiepiscopiei Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), acuzat de săvârșirea infracțiunilor de:

- inducerea în eroare a organelor judiciare,

- mărturie mincinoasă,

- fals intelectual,

- favorizarea făptuitorului,

- complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată,

A doua persoană se numește Ciprian Stoichin, angajat al Arhiepiscopiei Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), acuzat de săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

Comunicatul DNA:

”La data de 03 februarie 2017, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, și alte persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea unor infracțiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în dauna A.P.I.A. în valoare de 1.392.964 lei. (comunicat nr. 128/VIII/3 din 3 februarie 2017).

În acest context, la data de 10 octombrie 2017, în încercarea de a-și crea o situație favorabilă în cadrul procesului penal care are ca obiect cauza penală menționată mai sus, Petrescu Teodosie a depus la DNA – Serviciul teritorial Constanța un denunț prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) și două juridice de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016.

Concret în cuprinsul sesizării, inculpatul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără știrea sa și cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajați, ar fi cerut și primit fonduri europene pentru o suprafață de 350 ha aparținând Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terțe societăți și persoane, a unor suprafețe de teren deținute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locații). În susținerea celor de mai sus, inculpatul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul inculpatului Poalelungi Neculai, a dat declarații și a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susținut vinovăția persoanelor respective.

În perioada noiembrie - decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la aspectele menționate mai sus, prin două decizii emise ca urmare a unui raport întocmit de inculpatul Stoichin Ciprian (sub coordonarea inculpatului Poalelungi Neculai), arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credință și cu încălcarea dispozițiilor legale a dispus suspendarea celor doi angajați din funcțiile deținute în cadrul Arhiepiscopiei și suspendarea drepturilor salariale conferite acestora.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța.”

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO