Cum vor fi investigate fraudele cu fonduri europene de către Parchetul European condus de Kovesi

Dată publicare: 26-04-2021 18:38
Dată actualizare: 26-04-2021 19:59


250 de dosare penale în care sunt investigate fraude cu fonduri europene urmează să fie predate Parchetului European, în doar câteva săptămâni.

Ele vor fi cercetate de Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi, iar investigaţiile vor fi continuate de o echipă specială de procurori români, sub supravegherea strictă a colegilor lor din statele Uniunii Europene.

Parchetele din România vor trebui să predea la 1 iunie toate dosarele care vizează fraude cu fonduri europene comise după noiembrie 2017, când a intrat în vigoare regulamentul de înfiinţare a EPPO, noul Parchet European, dar şi cazurile de evaziune fiscală cu prejudiciu mai mare de 10 milioane de euro. Toate vor fi introduse de ministerul public într-un sistem electronic. Procurorii europeni conduşi de Laura Codruța Kovesi vor decide în ce cazuri ancheta va fi continuată de EPPO.

Laura Codruța Kovesi, șeful Parchetului European: „Cu siguranţă, prioritate vor avea cazurile care au prejudicii mari, cazurile care au componentă internaţională, spre exemplu activităţile infracţionale au fost desfăşurate pe teritoriile mai multor state, şi alte criterii stabilite de colegiul procurorilor europeni”.

Kovesi estimează că noul Parchet European va prelua 3.000 de dosare din 22 de state europene. Sute dintre ele ar putea proveni din România. Acestea vor fi investigate în continuare în ţară, de cei șase procurori europeni delegaţi, care sunt români, după regulile procedurale naţionale. Întreaga procedură va fi făcută în limba romană.

Oficialii dna susţin că aproximativ 250 de dosare ce vizează infracţiuni contra intereselor financiare ale UE ar putea fi trimise la Parchetul European. Dar şeful direcţiei este optimist şi spune că multe dintre aceste investigaţii se află în faza finală, iar dosarele vor fi trimise până la începutul lunii iunie nu la Luxembourg, ci în judecată, la instanţele naţionale.

Laura Codruța Kovesi, șeful Parchetului European: „Fiecare dosar va fi supravegheat de o Cameră Permanentă. Ce înseamnă? Înseamnă că trei procurori europeni din trei state diferite vor supraveghea dosarul, vor putea da instrucţiuni procurorului de caz şi vor putea decide asupra celor mai importante măsuri în caz: trimiterea în judecată, aplicarea unei proceduri simplificate sau închiderea dosarului. Astfel este asigurată totala independență în investigarea cauzelor şi este eliminată orice interferenţă din partea autorităţilor naţionale”.

Alexandru Morarescu, avocat: „Avem un parchet care la nivel obiectiv dă garanţii cu privire la imparţialitatea procurorilor care îl compun şi din această perspectivă spun că este un lucru pozitiv”.

În România, procurorii europeni delegaţi vor activa în patru centre teritoriale: Bucureşti, Timișoara, Cluj-Napoca şi Iaşi.


VIDEO PROTVPLUS.RO