Criză în Justiție după OUG 7. Mesajul transmis de Consiliul Europei
Magistraţii îşi continuă protestele şi, în premieră pentru România, procurorii DIICOT şi-au suspendat activitatea pentru 4 ore.
Lor li s-au alăturat colegii de la Direcţia Naţională Anticorupţie, care nu au încetat lucrul, dar au avertizat printr-un mesaj că Ordonanţa 7 le blochează activitatea.
Până acum, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat abrogarea unui singur articol, iar unii dintre social-democraţii îl arătă cu degetul şi spun că el este singurul responsabil de această criză din justiţie.
De aproape o săptămână, sistemul judiciar fierbe. Zi de zi magistraţii au protestat în stradă, iar mai multe instanțe şi parchete au decis să-şi suspende activitatea, timp de o săptămână. Procurorii DIICOT au întrerupt marți lucrul între 8 şi 12 şi vor face la fel timp de o săptămână.
Şi Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a exprimat dezacordul faţă de Ordonanţa 7, dar într-o altă formă. Pe pagina de internet a instituţiei apare un mesaj alarmant în care se spune că activitatea DNA este în pericol de a fi blocată, iar combaterea corupţiei la nivel înalt va fi paralizată.
În plus, procurorii anticorupţie vor cere ajutorul experţilor din grupul de state de luptă împotriva corupţiei.
Gabriella Battaini-Dragoni, secretar general adjunct al Consiliului Europei: "Ce e important pentru noi, pentru Consiliu, e să fie în continuare vigilență şi să ne asigurăm că recomandările MCV, Comisiei de la Veneţia şi GRECO sunt applicate, pentru că implementarea lor garantează continuarea democraţiei, respectarea statului de drept şi a drepturilor omului"
În tot acest timp, social-democraţii au criticat magistraţii pentru blocarea activităţii şi l-au acuzat pe Tudorel Toader că nu s-ar fi consultat cu asociaţiile din sistem, înainte de a da Ordonanţa
Tudorel Toader: ”Dacă sunt şi din PSD, sunt din partidul majoritar, n-au decât să iniţieze modificări. E frumos să mergi la televizor, dai bine pe ecran, spui punctele de vedere, eventual te raliezi celor nemulţumiţi, dai şi mai bine."
Guvernul a anunţat că nu va renunţa la Ordonanţa 7, dar că vor fi operate modificări. Deocamdată Ministrul Justiţiei a promis că va renunţa la articolul care permite judecătorilor să acceadă la o funcţie de şef de parchet.