Cine sunt angajații fondului de pensii BRD bănuiți că au furat cinci milioane de euro din conturile companiei
Directoarea societății de administrare a fondurilor de pensii private BRD, contabila firmei și 13 complici sunt bănuiți că au furat aproape 5 milioane de euro, din fondurile companiei.
„Banii celor 440.000 de clienți sunt în siguranță”, transmit însă reprezentanții instituției și Autoritatea de Supraveghere Financiară. Superiorii femeii și-au dat demisia, după un control încheiat luna trecută. Polițiștii Serviciului de Investigații a Criminalității Economice Sector 1 au adus, joi, la audieri 80 de persoane, după ce au organizat zeci de percheziții, în 12 județe.
Alina Andreescu are 40 de ani și a fost numită în 2019 directoarea Societății de Pensii Private Pilonul 2 si 3 al BRD. Ea este acuzată de anchetatori că timp de 3 ani a sustras cu ajutorul contabilei milioane de euro din capitalul societății pe care o controla.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cum și unde au ajuns banii furați
Politiștii Serviciului pentru Investigarea Criminalității Economice Sector 1 spun că banii au fost mutați prin transfer direct în conturile celor două suspecte sau ale altor complici, dar și în conturile unor firme, sub forma unor plăți pentru achiziții de bunuri ori servicii fictive.
Abia dupa trei ani, timp în care conturile fondului de pensii au fost debitate de peste 700 de ori, reprezentantii instituției au descoperit niste plati suspecte si au cerut un audit. Acesta a aratat lipsa a peste 20 de milioane de lei din conturi.
Dan Apostol, purtător de cuvânt ASF: „Banii din contributiile oamenilor nu au fost afectați, nu au fost atinși pentru că administratorii nu au voie să păstreze la comun banii lor cu banii din contribuții”.
Superiorii femeii, amendați de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, și-au dat demisia, iar BRD anunță că suma lipsa a fost acoperită de acționari. În plus, precizează că: „SAFPP și BRD Groupe Societe Generale sunt două entități juridice diferite și niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situație”.
Printre complici s-ar afla și iubitul directoarei acuzată de delapidare.
Politiștii au adus la audieri în total 80 de persoane și au facut percheziții la 48 de adrese din 12 județe și București.