Angajaţii BRD Pensii, acuzați că au furat banii de pensii. Peste 23 de milioane de lei au dispărut din conturi

×

Zeci de percheziții au avut loc, joi, în Bucureşti şi în 12 judeţe din țară, într-un dosar de delapidare, în care mai mulți angajaţi ai unei bănci şi-ar fi însuşit peste 23 de milioane de lei din conturile unui fond privat de pensii.  

Directoarea de la fondul de pensii al BRD şi încă 13 complici, unii dintre ei cu funcții de răspundere, sunt acuzaţi că au furat aproape 5 milioane de euro din conturile care administrează pensiile private. Este vorba despre pilonul doi. 80 de persoane au fost aduse la audieri de politiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice.

Potrivit unor surse, printre persoanele vizate de anchetă se numără și directorul general.

„Astăzi, 30 iunie 2022, polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1, cu sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pune în aplicare 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe de ridicare înscrisuri la adrese din București și județele Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea și Gorj, într-o cauză penală privind săvârşirea infracțiunii de delapidare”, transmite poliția într-un comunicat de presă.

Citește și Premierul israelian Naftali Bennett se retrage din politică, după eșecul guvernului său

Citește și
jaf canada
Doi suspecţi ucişi şi şase poliţişti răniţi în Canada, într-un jaf armat la o bancă

La începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei bănci, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operațiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei.

„În urma probatorului administrat a reieșit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații, fapte ce au fost reținute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajați din cadrul unei unității bancare și mai multe persoane juridice. Astfel, s-a reținut că în perioada 2019- 2022, două persoane angajate în cadrul băncii, cu sprijinul unor apropiați și a 7 persoane juridice, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii”, se mai arată în comunicatul de presă al poliției.

Debitarea conturilor s-ar fi realizat atât prin transfer direct către conturile bănuiților și ale celorlalte persoane fizice, cât și prin transfer către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăți pentru achiziții bunuri ori servicii fictive.

Reacția BRD

Activitatea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP) se desfăşoară în mod normal, acţionarii companiei acoperind suma care face obiectul investigaţiilor, iar deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3 nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel, precizează reprezentanţii companiei într-un comunicat.

„Aşa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale şi înlăturarea din funcţie a Directorului General. Toate autorităţile competente, precum şi acţionarii şi auditorii statutari, au fost sesizaţi în mod corespunzător. Acţionarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfăşoară în mod normal”, se menţionează în comunicat.

Sursa citată precizează, totodată, că deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3, administrate de SAFPP, precum şi activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară şi sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie.

„Menţionăm, de asemenea, că SAFPP şi BRD Groupe Societe Generale sunt două entităţi juridice diferite şi niciun angajat al băncii BRD Groupe Societe Generale nu a fost implicat în această situaţie”, se mai arată în comunicat.

 

Citește și...
Un hoț a crezut că a dat lovitura după ce a găsit un rucsac cu 6.000 de euro, pe o bancă în parc
Un hoț a crezut că a dat lovitura după ce a găsit un rucsac cu 6.000 de euro, pe o bancă în parc

O femeie și-a lăsat rucsacul în care se aflau 6.000 de euro (29.663,53 lei) nesupravegheat, într-un parc din Sectorul 1 din București. Geanta a fost găsită de un bărbat care ulterior a fost reținut de poliție.  

Doi suspecţi ucişi şi şase poliţişti răniţi în Canada, într-un jaf armat la o bancă
Doi suspecţi ucişi şi şase poliţişti răniţi în Canada, într-un jaf armat la o bancă

Doi hoți au fost ucişi, iar şase poliţişti au fost răniţi într-un jaf armat la o bancă, în vestul Canadei, anunţă autorităţile locale. Este căutat și un al treilea eventual suspect, relatează AFP.

Care sunt șansele unei recesiuni în zona euro. Lagarde: BCE va majora rapid dobânzile dacă inflația va continua să crească
Care sunt șansele unei recesiuni în zona euro. Lagarde: BCE va majora rapid dobânzile dacă inflația va continua să crească

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a minimizat marţi îngrijorările cu privire la o recesiune în zona euro. Ea a precizat că echipa ei este pregătită să majoreze dobânzile într-un ritm mai rapid, dacă inflaţia va continua să crească.

Reuniune a guvernatorilor marilor bănci centrale, pe fondul exploziei inflaţiei. Ce măsură pregătește BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) deschide luni seară forumul său anual din sudul Portugaliei, unde guvernatorii băncilor centrale şi economiştii ar urma să dezbată cele mai bune mijloace pentru a inversa inflaţia, stimulată de războiul din Ucraina.

BNR a anulat preluarea Porsche Bank de către milionarul Dan Ostahie, patronul Altex

Banca Națională a României nu a aprobat achiziția Porsche Bank de către omul de afaceri Dan Ostahie, proprietarul Altex, deși în prealabil tranzacția fusese aprobată de Consiliul Concurenței, astfel că aceasta nu se va mai realiza.

Recomandări
Bulgaria a trimis în secret Ucrainei, prin România și Polonia, muniție ruginită. Reacția Kievului și a Bucureștiului | VIDEO
Bulgaria a trimis în secret Ucrainei, prin România și Polonia, muniție ruginită. Reacția Kievului și a Bucureștiului | VIDEO

În loc să ofere ajutor militar într-un mod oficial și transparent, Bulgaria a trimis în secret arme Ucrainei, prin România și Polonia.

Secetă istorică în Europa. Iulie, decretată cea mai secetoasă din ultimii 137 de ani. Unele orașe și sate ar putea să dispară
Secetă istorică în Europa. Iulie, decretată cea mai secetoasă din ultimii 137 de ani. Unele orașe și sate ar putea să dispară

Valurile succesive de căldură și penuria istorică de apă pun toată agricultura europeană în genunchi, calitatea vieții - sub semnul întrebării, ecosistemele, biodediversitatea și turismul - în primejdie.

Situație critică la centrala nucleară de la Zaporojie. Cât de real este riscul unei catastrofe nucleare
Situație critică la centrala nucleară de la Zaporojie. Cât de real este riscul unei catastrofe nucleare

Un reactor al centralei nucleare ucrainene Zaporojie a fost avariat de bombardamentele rusești din weekend, iar ONU a cerut ca inspectorilor internaționali să li se permită accesul la centrală.