Carnavalul de la Rio, amenintat de Zika. Femeile care planuiesc sa faca un copil, sfatuite sa evite saruturile cu necunoscuti

Ultima actualizare: 10-02-2016 07:11

Distractia e in toi, la Rio de Janeiro. Mii de localnici si turisti participa la petreceri pe ritmuri de samba si la parade colorate.

Desi nu vor sa le strice cheful, autoritatile insista insa la precautie, avand in vedere amenintarea virusului zika. Femeile insarcinate sau cele care planuiesc sa faca un copil in curand sunt sfatuite sa nu se sarute cu necunoscuti.

Aceasta este atmosfera la petrecerea de strada botezata sugestiv: "Raiul pe pamant". Costumati sau nu, mii de oameni au cantat si s-au dezlantuit pe ritmuri de samba.

Turistii straini au incercat sa tina ritmul si s-au pierdut in multimea pestrita. Sub un soare dogoritor, mii de persoane au asteptat ca orchestra sa dea startul petrecerii din Ipanema. Asa numitele drag-queens, costumate si machiate cat mai excentric, au fost in centrul atentiei, cum se intampla in fiecare an la parada din acest cartier.

In astfel de momente, putini se mai gandesc la virusul zika.

Turist britanic: "Atmosfera este la fel ca in anii trecuti. Toata lumea vrea sa se distreze, iar stirile despre Zika apartin parca unei realitati paralele."

Tocmai de aceea, autoritatile lanseaza apeluri menite sa ii aduca la realitate pe cei care petrec la carnaval. Autoritatile braziliene si americane le-au indemnat pe femeile insarcinate si pe cele care planuiesc sa faca un copil in viitorul apropiat sa evite sa sarute necunoscuti. Virusul a fost detectat in saliva, dar nu este deocamdata clar daca se poate si transmite pe aceasta cale.

Cifre ingrijoratoare vin insa din Columbia, unde numarul femeilor insarcinate care au contactat virusul a trecut de 3 mii. Tot acolo, trei adulti au murit din cauza unei afectiuni neurologice grave, asociate cu Zika.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO