Travel Tips: Aglomeratie dinspre mare spre Bucuresti? Se rezolva!

Silistea, Constanta

De ce sa faci patru ore din Constanta pana-n giratoriu la Autostrada Soarelui? De ce sa injuri, sa claxonezi, sa-ti omori neuronii cu acelasi sadism cu care i-ai barbieri pe-aia din ZZ Top cu penseta?

 

Nu stiu. Eram, insa, sigur, ca ma voi numara, ca-n fiecare vara, printre dependentii de plictis care se vor incolona haotic in drum spre Bucuresti, duminica, la ceas de seara.  Solutia a venit imediat: ruta ocolitoare. Doua cuvinte de care soferul roman este inca strain.

Puteam sa aleg Harsova-Slobozia-Tandarei. Neeeaaaaah! Been there, done that. Sau, sau, si mai si: Ovidiu-Nazarcea-Poarta Alba-Cernavoda. Inutil, tot aveam de tras vreo 40 de kilometri!

Am ales o alta varianta. Stanga la Basarabi (Murfatlar, sa traiasca dom' presedinte, mai nou)!, Ciocarlia de jos, Ciocarlia de Sus, Adamclisi, Ion Corvin, Rasova, Cernavoda. O ora in plus, fata de drumul obisnuit. O ora in care treci de la satul de campie, cu gari in paragina, la drumuri ascunse printre dealuri, care te scot chiar in fata soarelui, de zici ca te tragi cu el de sireturi si-i mai dai si o palma pentru ca-ti deranjeaza ochii. Apoi, la pietrele uriase batute de ploi si de veacuri, la Tropaeum-ul lui Traian (originalul, nu cel Basesc) si...in fine, la Rasova bunicului meu.

Citește și
Olanda
Olanda, intre istorie si dezmat!
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Un loc in care Dunarea se intinde din toate oscioarele sub cer si-si ridica poalele peste grinduri, ca o domnita care nu vrea sa-si murdareasca balerinii. Si unde tot ea se umfla ca un zeppelin, atunci cand ploua si pocneste. Acolo unde copiii de gradinita calaresc pe mijlocul soselei, porcii privesc mirati catre masinile trase pe dreapta, iar pescarii sunt gata sa-si vanda sotiile pentru cinci minute de liniste in barca. Pe mine m-a coplesit. Si m-a pus pe ganduri. Spre rusinea mea, n-am fost aici decat o singura data. Mi-aduc aminte ca m-am umflat ca un butoi de cati struguri am mancat, iar seara m-am dres cu un caras stropit cu mujdei si garnisit cu o mamaliguta delicioasa.

Se poate si mai scurt? DA!

Sa va zic, sa nu va zic? Fie...zic. In speranta ca macar jumatate dintre soferii care bat litoralul week-end de week-end vor afla, candva, de acest drum. Si-l vor folosi, sa nu ne mai sufocam atata!

Asa cum v-ati prins deja, vorbim despre obisnuitul traseu Constanta-Bucuresti. Pe care, in plina aglomeratie, l-am parcurs in 2 ore si 20 min, duminica seara. Si nu, nu am luat-o prin Adamclisi, pe unde ocolesti cam 40-50 km. Ci prin micuta Silistea. Nu Gumesti, ca a lui  Moromete, ci de Constanta.

Pentru cei neobisnuiti cu locul, traseul este Constanta-Ovidiu (pe drept, ca centura e plina de gauri) - Mihail Kogalniceanu-Vlad Tepes-Silistea-Cernavoda-Autostrada Soarelui.  Putin ajutor, aici.

Ocolire: numai 10 kilometri, zice Ioana, colega de la GPS. Calitate drum: buna. In sensul ca singura portiune iritanta (tip groapa-stanga-groapa-dreapta-ia-o-pe-unde-poti -ca-oricum-te-rupi-daca-mergi-cu-viteza) are vreo 5 kilometri, si-ti iese in cale cu putin inainte sa intri in Silistea. Atentie la: podul din Silistea. Pe acolo se face dreapta spre Cernavoda, iar de aici, trei minute pana la Autostrada Soarelui. Si neaparat: opriti sa admirati Dunarea. Merita! Daca nu credeti, poate va ajuta micuta galerie foto. 

Ai sfaturi pentru cei care vor sa plece la drum? Stii totul despre un oras sau o tara? Ai fotografii spectaculoase sau vreo filmare care sa ilustreze cateva randuri? Trimite-ne povestea ta!

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
De ce iubesc Roma!
De ce iubesc Roma!

Strazi stramte, monumente la tot pasul, restaurante mici si cochete, parfumul fin al unei capitale care musteste de istorie, Roma este locul ideal pentru o vacanta romantica de vis.

Olanda, intre istorie si dezmat!
Olanda, intre istorie si dezmat!

Olanda este cunoscuta in toata lumea ca fiind tara lalelelor, a morilor de vant si a tolerantei de orice fel. Insa poate fi mai mult decat atat: eu i-as spune tara copiilor, pentru ca mi se pare un loc perfect pentru a-ti intemeia o familie.

Creta si Santorini: mare, sare, vant, soare adormit
Creta si Santorini: mare, sare, vant, soare adormit

E greu sa-ti faci plinul de cuvinte dupa o luna de miere lenesa si fascinanta, precum cea de care m-am bucurat. Imi miroase si acum, parca, a parfum de soare, a piele incinsa, a mare sarata si stanca fierbinte spalata de valuri sau a vant de seara...

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.