Travel Tips: Aglomeratie dinspre mare spre Bucuresti? Se rezolva!

Silistea, Constanta

De ce sa faci patru ore din Constanta pana-n giratoriu la Autostrada Soarelui? De ce sa injuri, sa claxonezi, sa-ti omori neuronii cu acelasi sadism cu care i-ai barbieri pe-aia din ZZ Top cu penseta?

 

Nu stiu. Eram, insa, sigur, ca ma voi numara, ca-n fiecare vara, printre dependentii de plictis care se vor incolona haotic in drum spre Bucuresti, duminica, la ceas de seara.  Solutia a venit imediat: ruta ocolitoare. Doua cuvinte de care soferul roman este inca strain.

Puteam sa aleg Harsova-Slobozia-Tandarei. Neeeaaaaah! Been there, done that. Sau, sau, si mai si: Ovidiu-Nazarcea-Poarta Alba-Cernavoda. Inutil, tot aveam de tras vreo 40 de kilometri!

Am ales o alta varianta. Stanga la Basarabi (Murfatlar, sa traiasca dom' presedinte, mai nou)!, Ciocarlia de jos, Ciocarlia de Sus, Adamclisi, Ion Corvin, Rasova, Cernavoda. O ora in plus, fata de drumul obisnuit. O ora in care treci de la satul de campie, cu gari in paragina, la drumuri ascunse printre dealuri, care te scot chiar in fata soarelui, de zici ca te tragi cu el de sireturi si-i mai dai si o palma pentru ca-ti deranjeaza ochii. Apoi, la pietrele uriase batute de ploi si de veacuri, la Tropaeum-ul lui Traian (originalul, nu cel Basesc) si...in fine, la Rasova bunicului meu.

Citește și
Olanda
Olanda, intre istorie si dezmat!
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Un loc in care Dunarea se intinde din toate oscioarele sub cer si-si ridica poalele peste grinduri, ca o domnita care nu vrea sa-si murdareasca balerinii. Si unde tot ea se umfla ca un zeppelin, atunci cand ploua si pocneste. Acolo unde copiii de gradinita calaresc pe mijlocul soselei, porcii privesc mirati catre masinile trase pe dreapta, iar pescarii sunt gata sa-si vanda sotiile pentru cinci minute de liniste in barca. Pe mine m-a coplesit. Si m-a pus pe ganduri. Spre rusinea mea, n-am fost aici decat o singura data. Mi-aduc aminte ca m-am umflat ca un butoi de cati struguri am mancat, iar seara m-am dres cu un caras stropit cu mujdei si garnisit cu o mamaliguta delicioasa.

Se poate si mai scurt? DA!

Sa va zic, sa nu va zic? Fie...zic. In speranta ca macar jumatate dintre soferii care bat litoralul week-end de week-end vor afla, candva, de acest drum. Si-l vor folosi, sa nu ne mai sufocam atata!

Asa cum v-ati prins deja, vorbim despre obisnuitul traseu Constanta-Bucuresti. Pe care, in plina aglomeratie, l-am parcurs in 2 ore si 20 min, duminica seara. Si nu, nu am luat-o prin Adamclisi, pe unde ocolesti cam 40-50 km. Ci prin micuta Silistea. Nu Gumesti, ca a lui  Moromete, ci de Constanta.

Pentru cei neobisnuiti cu locul, traseul este Constanta-Ovidiu (pe drept, ca centura e plina de gauri) - Mihail Kogalniceanu-Vlad Tepes-Silistea-Cernavoda-Autostrada Soarelui.  Putin ajutor, aici.

Ocolire: numai 10 kilometri, zice Ioana, colega de la GPS. Calitate drum: buna. In sensul ca singura portiune iritanta (tip groapa-stanga-groapa-dreapta-ia-o-pe-unde-poti -ca-oricum-te-rupi-daca-mergi-cu-viteza) are vreo 5 kilometri, si-ti iese in cale cu putin inainte sa intri in Silistea. Atentie la: podul din Silistea. Pe acolo se face dreapta spre Cernavoda, iar de aici, trei minute pana la Autostrada Soarelui. Si neaparat: opriti sa admirati Dunarea. Merita! Daca nu credeti, poate va ajuta micuta galerie foto. 

Ai sfaturi pentru cei care vor sa plece la drum? Stii totul despre un oras sau o tara? Ai fotografii spectaculoase sau vreo filmare care sa ilustreze cateva randuri? Trimite-ne povestea ta!

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
De ce iubesc Roma!
De ce iubesc Roma!

Strazi stramte, monumente la tot pasul, restaurante mici si cochete, parfumul fin al unei capitale care musteste de istorie, Roma este locul ideal pentru o vacanta romantica de vis.

Olanda, intre istorie si dezmat!
Olanda, intre istorie si dezmat!

Olanda este cunoscuta in toata lumea ca fiind tara lalelelor, a morilor de vant si a tolerantei de orice fel. Insa poate fi mai mult decat atat: eu i-as spune tara copiilor, pentru ca mi se pare un loc perfect pentru a-ti intemeia o familie.

Creta si Santorini: mare, sare, vant, soare adormit
Creta si Santorini: mare, sare, vant, soare adormit

E greu sa-ti faci plinul de cuvinte dupa o luna de miere lenesa si fascinanta, precum cea de care m-am bucurat. Imi miroase si acum, parca, a parfum de soare, a piele incinsa, a mare sarata si stanca fierbinte spalata de valuri sau a vant de seara...

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.