De ce iubesc Roma!

Roma

Strazi stramte, monumente la tot pasul, restaurante mici si cochete, parfumul fin al unei capitale care musteste de istorie, Roma este locul ideal pentru o vacanta romantica de vis.

 

Indiferent de cate zile poposesti in "cetatea eterna" parca nu sunt suficient de multe. Parca nu ai vrea sa te desparti de sentmentul pe care il ai cand te plimbi o zi intreaga pe strazile inguste toate parca ducand la Fontana di Trevi sau Piazza di Spagna.

Obiective turistice

Roma toata este un obiectiv turistic insa, daca chiar este nevoie sa nominalizez cateva locuri, acestea sunt urmatoarele.

Citește și
Barcelona
Barcelona – Sagrada Familia, Gaudi, Picasso, Camp Nou. Dar nu numai….
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Daca ajungi la Roma nu ai cum sa ratezi Coloseumul. Probabil cea mai frumoasa cladire din capitala Italiei, Coloseumul te cucereste defnitiv. Din orice unghi il privesti, ai senzatia ca este aproape imposibil sa iasa un asemenea monument din mana omului.

Daca vrei sa intri si sa vezi cum arata din interior, trebuie sa stai la o coada de minimum 20 de minute si maximum 2 ore, asta in perioada iulie – august. Pentru vizitare trebuie sa scoti din buzunar cam 15 euro. In fata Coloseumului sunt barbati imbracati in uniforme romane care sunt gata oricand sa faca o poza cu turistii in schimbul a 2-3 euro.

Fontana di Trevi. Prima data o nimeresti mai greu pentru ca este mascata de stradute inguste insa, dupa ce ai ajuns prima data acolo, o sa dai de Fontana di Trevi de fiecare data, indiferent unde vrei sa ajungi. Nu uita sa it pui o dorinta si sa arunci un banut in fantana. Sigur dorinta o sa ti se implineasca. E plin de turisti in marea majoritate a timpului. PONT: Daca ajungi mai de dimineata ai sanse mai mari sa faci o poza singur cu unul dintre cele mai emblematice monumente de arta baroca din lume.

Vatican. Daca ajuns la Roma trebuie neaparat sa vezi Vaticanul. Piata San Pietro este unul dintre locurile care te lasa masca. Plina de lume, mai ales in lunile de vara, Piata este un monument in sine. Aici poti vizita biblioteca Vaticanului, muzeul si Capela Sixtina. Merita sa urci pana in varf pentru ca privelistea este superba. O sa ai parte si de un pic de aventura, in drumul pana in turn treci prin zone in care este loc doar pentru o persoana. Biletul de intrare este 10 euro.

Insa de departe cele mai frumoase locuri din Roma sunt piatetele. Daca vrei sa simti cu adevarat pulsul capitalei Italiei trebuie sa mergi in Piazza di Spagna si sa bei o bere pe scari, locul unde se aduna foarte multa lume. Daca ai uitat sa iei bere de la magazine nu este nicio problema: sunt pusti care vand bere la doza. Cu 5 euro poti sa iti cumperi 2 beri.

Piazza Navona. Este locul ideal pentru a face o plimbare la finalul zilei. Cele mai multe terase pe metro patrat, multe lume, pictori, gata oricand sa iti faca un portret pe loc, cantareti, dansatori de step, oameni care stau nemiscati precum statuile. Este locul ideal pentru a manca ceva bun din bucataria italiana. O portie de paste este in jur de 12-15 euro, o bere consta in jur de 9 euro, iar un platou cu fructe de mare costa cam 25 de euro.

Campo di Fiori. Este locul ideal in care poti iesi seara sa bei ceva la terasa dupa ce ai mancat in Piazza Navona. Campo di Fiori este locul ideal in care poti sa bei o bere cu prietenii. Terasele sunt una langa alta, muzica se aude de peste tot iar berea este mult mai ieftina decat in Piazza Navona, in jur de 2,5 euro.

PONT. Dupa ce te-ai incalzit cu cateva beri, poti sa iti faci si iubita fericita: pusti din Africa vand buchete de trandafiri. Poti sa scoti si cu 5 euro buchetul daca esti bun negociator.

Distractii. Daca vrei sa te distrezi nu rata baruletele pline de tineri din centrul orasului. Incearca un vin bun, italienesc, pe gustul tutror, un pic dulceag: Lambrusco. O sticla costa in jur de 12 euro. Daca esti fumator, trebuie sa iei o gura de aer destul de des, asta pentru ca in majoritatea cluburilor si barurilor nu se fumeaza.

Shopping. Daca ai venit pentru cumparaturi, Roma este orasul ideal. De la Piazza del Popolo pana la monumental lui Vittorio Emanuele este vestita strada Via del Corso pe care gasesti cele mai tari branduri. De la H&M si Zarra pana la Loius Vuitton, Prada, Escada, Jil Sander, Emilio Pucci, Victor & Rolf, Balenciaga sau Paul Smith.

Daca esti barbat, nu uita sa pleci de la Roma cu o camasa albastru deschis careia sa ii sufleci mansetele si o pereche de pantofi sport albi.

Daca esti femeie, nu pleca de la Roma fara o pereche de pantofi sau o geanta creeata de designerii italieni.

PONT: Roma este orasul cu cele mai multe magazine cu ochelari de soare. La fiecare 4 - 5 magazine unul este cu ochelari de soare. O pereche de ochelari Police de aviator costa cam 110 euro, in timp ce o pereche de ochelari Ray Ban retro costa in jur de 130 de euro. Daca esti fata nu pleca de la Roma fara o pereche de ochelari Tom Ford sau Marc Jacobs. Pret intre 200 si 350 de euro.

Mancare italieneasca: Paste, pizza, fructe de mare, peste, tiramisu. Paradis gastronomic. Daca vrei sa manaci bine si la un pret bun, eviata zonele centrale, vadurile turistice. Pizza pe care o mananci in Piazza Navona costa 15 euro in timp ce in zonele mai putin centrale o gasest cu 5-6 euro.

PONT: Evita sa manaci in locurile turistice pentru ca mancarea este facuta strict sa iti tina de foame. Daca ai ajuns la Roma nu uita sa comanzi o portie de calamari pane, salata de caracatita, carpaccio din manzo sau salmone sau somon la gratar. Deserturile sunt incredibil de bune, ingheatata este fantastica.

Transport: La Roma poti sa ajungi foarte repede si comod cu avionul. Exista o oferta variata la zborurile low –cost Bucuresti – Roma. Ultima data cand am fost am rezervat biletele cu 2 luni inainte si am platit cam 50 de euro pe un zbor dus-intors. Zborul dureaza cam 2 ore. La Roma aterizezi pe aeroportul Ciampino, la 15 km de Roma. Exista din 15 in 15 minute autobuze care pleaca spre Roma. Un bilet costa in jur de 8-10 euro.

Cazare: Daca vrei sa nu ai probleme, cauta un hotel de 3-4 stele in apropeire de Termini (gara). O camera la un hotel de 4 stele costa in jur de 80 de euro pe noapte si ai micul dejun inclus. Poti manca dimineata de la 07.00 pana la 10.00, de obicei bufet suedez.

PONT: Alege un hotel in zona garii. Ai coborat in autocarul care te-a adus de la aeroport si imediar ajungi la hotel. Gara este foarte aproape de obiectivele turistice cele mai importante. Daca nu iti place sa mergi pe jos poti sa iti faci abonament pe o zi la metrou: costa 4 euro.

Recomandare: este mai bine sa mergi in martie sau aprilie, vremea este buna, temperatura maxima medie 15 – 20 grade. In iulie sau august este foarte cald.

Ai sfaturi pentru cei care vor sa plece la drum? Stii totul despre un oras sau o tara? Ai fotografii spectaculoase sau vreo filmare care sa ilustreze cateva randuri? Trimite-ne povestea ta!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Olympic Beach: Grecia cu buget low-cost
Olympic Beach: Grecia cu buget low-cost

Olympic Beach. Nu e genul de statiune deasupra pozelor careia sa pui degetul si sa zici “Aici vreau sa merg!”. E mai degraba o varianta pentru cei cu prea putini bani sa mearga “in insule” sau s-au trezit prea tarziu ca vor sa mearga in Grecia.

Barcelona – Sagrada Familia, Gaudi, Picasso, Camp Nou. Dar nu numai….
Barcelona – Sagrada Familia, Gaudi, Picasso, Camp Nou. Dar nu numai….

Lasam vorbele mestesugite pe seama ghidurilor de tot felul pe care sigur le gasiti in librarii sau la tarabe. E adevarat, insa, ca orasul asta isi merita miile de pagini scrise pentru ca e neasteptat de exotic.

VIReaza catre Croatia in vara aceasta! Distractie garantata
VIReaza catre Croatia in vara aceasta! Distractie garantata

Vir, Croatia. Este o statiune cosmopolita situata pe coasta Adriaticii. Totul, de la cazare la mancare, e mai ieftin decat in Romania. Nu zic ca e moca, dar preturile nu pot fi comparate cu cele din Mamaia. Uita de fitze caci la Vir nu-si au locul.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.