Creta si Santorini: mare, sare, vant, soare adormit

Creta si Santorini

E greu sa-ti faci plinul de cuvinte dupa o luna de miere lenesa si fascinanta, precum cea de care m-am bucurat. Imi miroase si acum, parca, a parfum de soare, a piele incinsa, a mare sarata si stanca fierbinte spalata de valuri sau a vant de seara...

Asa e Creta. Un loc ce-ti lasa intiparita pe retina imaginea fabulosului. E data naibii de de la un colt la altul insula asta. Cu sosele aproape pustii - aglomeratie, la ei, inseamna aproximativ sase masini - cu stanci golase decorate de...flori, cu pietris la mal de mare, cu o apa albastra dar sarata ocna, care te obliga sa-ti iei tub si ochelari si s-o explorezi, cu magarusi mucaliti, case ce par facute din turta dulce, dar si cu bungalouri de cinci stele, in fata carora se lafaie piscine pavate cu mozaic.

TRANSPORT SI CAZARE

Tarom si Aegean Airlines  zboara, vara, spre Creta. Chartere, de obicei. Costa in jur de 200 de euro, de persoana, cu tot cu taxe. In functie de noroc, poti prinde, insa, o oferta.

Ce trebuie sa stii: aeroport exista numai in Heraklion, in celelalte orase din Creta se ajunge cu autocarul. Pe scurt, insula este impartita in patru mari districte administrative: Chania, Rethymno, Heraklion si Lasithi. Toate, orase mari cu distante apreciabile intre ele. Tot de stiut: impreuna, cele patru aduna aproape o suta de plaje certificate blue flag. Super calitate, adica.

Citește și
Olympic Beach
Olympic Beach: Grecia cu buget low-cost
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Ar fi inutil sa intru in detalii de cazare. In functie de confort, gasesti si vile de 2* decente, cu regim all inclusive, si uriase resort-uri, precum cel in care am stat noi,  unde conditiile sunt fabuloase.

CRETA TURISTICA

Cat despre realitatea care-l doare pe turist... Un mare plus il constituie serviciile oferite de greci. Impecabile! M-am cam ofticat eu ca m-au trimis in camera sa-mi pun pantaloni lungi pentru cina - un 'must' ce tine de eticheta, acolo - dar...m-am supus regulilor. Mancarea....n-ai cum sa te plictisesti de ea. Ba italiana, ba greceasca, ba meditaraneana. Neaparat, de incercat tocanita de midii in suc de rosii si peste spada. A, da. Si feta lor cu alune. De exceptie.

In schimb, preturile sunt cam mari, peste tot pe insula. Doua frape-uri si doua inghetate, la Irish Pub, in Hersonissos (un orasel aflat la vreo 40 km de Heraklion si 7 km de resort-ul nostru ) 22 de euro. Un tricou normal, simplu, de la 25-30 euro, in sus. Pantaloni: 40 de euro. Incaltari: de la 70 de euro in sus. Iar aurul- si aici imi pare rau pentru sotia mea, care nu si-a luat nimic - nu se vinde la gram. Se da "la ochi". Un colier te-ar duce la cheltuieli astronomice. Cel pe care-l vazuse ea, de exemplu, era 24.000 de euro. Si asta in cel mai apropiat orasel. In Iraklion, mai adaugi ceva. Iar in Santorini, dublezi totul.

Asa ca...cei mai multi bani s-au dus pe excursii. De vazut: zona golfului Elounda, unde e plin de vile care te pot caza si pentru "modica" suma de 10.000 euro pe noapte (asta nu inseamna ca nu gasesti ceva decent si acolo), insulele salbatice - noi am fost in Kolokytha ('dovleac', inseamna) si am facut baie - orasul Agios Nikolaos, incadrat de un lac si de mare si neaparat, neaparat....Santorini. E la patru ore de mers cu vaporul de Heraklion (2h cu cursele rapide), e obositor, dar merita.

Cobori de pe vas in capitala Fira.  Punctul de atractie este, insa, de departe, Oia, un orasel-capodopera. Casute simetrice, alb cu albastru, strazi inguste de un metru si jumatate, case impodobite cu bougainvillea, miros de fistic tras in caramel si de Vinsanto, o "specialitate a casei", un vin rosu tinut in butoaie de stejar pentru cel putin 5 ani. Pentru cunoscatori, seamana foarte mult la gust cu Chianti-ul de desert si cu Lacrima lui Ovidiu, productie autohtona, de Murfatlar. Costa cam 20 de euro o sticla mica.

Nu uita sa tragi de cel care te duce acolo sa te lase sa vezi apusul deasupra vulcanului. E ceva unic, se zice. Din "pacate", noi l-am prins de pe mare. Si...daca esti mai usurel asa, poti incerca un taxi eco: un magarus, adica, ce te va cobori de pe platoul din Fira pana in port, scara cu scara, pentru numai 2 euro. Altfel, gondolele sa traiasca. 3 euro si ele.

Cat despre greci...oameni de treaba, iuti si... vorbitori de engleza. Nu prea le au cu punctualitatea, insa. La ora pe care ti-o spun trebuie sa mai adaugi 25-30 de minute, ca sa dai de ei. Probabil timpul se scurge altfel. De fapt, si distantele sunt altele la ei. Doi kilometri vin vreo sase. Iar cinci kilometri....Dumnezeu stie!  I-am facut in 20 de minute cu taxiul. Inca un lucru bun, aplicabil poate si la noi, intr-un viitor optimist: tarife fixe la astfel de curse.  Adica, statiune-oras 7 euro, statiune-Heraklion-50 euro, statiune-Aquapark 12 euro. Si atat! Niciun eurocent in plus drept spaga!

TO DO'S

1. Scufundari sau snorkeling. Pe orice plaja gasesti material "didactic".

2. Gratar pe insule parasite. Intra in pachetele pe care ti le ofera gazdele la diverse excursii.  Apropo de excursii: nu le cumparati din Romania! In Grecia sunt mult mai ieftine!

3. Batut muntii. Pentru cei cu picioare bune si chef de drumetii: urcati pe platoul Lasithi.

4. Neaparat, un Aquapark. Intrarea: aproximativ 20 de euro.

5. Neaparat, o seara cretana (atentie, cretanii sunt extrem de mandri, nu se considera greci) si un concert de bouzoukia.

6. Un shopping rapid la duty free, in Heraklion. Gasesti, de la whisky vechi de 32 de ani, trecand prin toate stelele coniacului Metaxa, cam orice bautura alcoolica iti trece prin minte.

7. Fotografii din avion. Mai ales la aterizare, in Heraklion. Marea e la doi pasi.

A, si inca ceva: plajele sunt stancoase, iar in apa te-asteapta, uneori, aricii de mare, cam veninosi, alteori tot felul de pietre.

Cum eviti un accident neplacut? Simplu: iti cumperi incaltari concepute special pentru a te proteja. Gasesti pe toate drumurile, in Creta, cu 5-7 euro. Daca esti mai pretentios, incearca si la prietenii Nike, Adidas, O'Neill si asa mai departe. Dar fii pregatit sa platesti!

Ai sfaturi pentru cei care vor sa plece la drum? Stii totul despre un oras sau o tara? Ai fotografii spectaculoase sau vreo filmare care sa ilustreze cateva randuri? Trimite-ne povestea ta!
 

 

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
De ce iubesc Roma!
De ce iubesc Roma!

Strazi stramte, monumente la tot pasul, restaurante mici si cochete, parfumul fin al unei capitale care musteste de istorie, Roma este locul ideal pentru o vacanta romantica de vis.

Olympic Beach: Grecia cu buget low-cost
Olympic Beach: Grecia cu buget low-cost

Olympic Beach. Nu e genul de statiune deasupra pozelor careia sa pui degetul si sa zici “Aici vreau sa merg!”. E mai degraba o varianta pentru cei cu prea putini bani sa mearga “in insule” sau s-au trezit prea tarziu ca vor sa mearga in Grecia.

VIReaza catre Croatia in vara aceasta! Distractie garantata
VIReaza catre Croatia in vara aceasta! Distractie garantata

Vir, Croatia. Este o statiune cosmopolita situata pe coasta Adriaticii. Totul, de la cazare la mancare, e mai ieftin decat in Romania. Nu zic ca e moca, dar preturile nu pot fi comparate cu cele din Mamaia. Uita de fitze caci la Vir nu-si au locul.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.