Olanda, intre istorie si dezmat!
Olanda este cunoscuta in toata lumea ca fiind tara lalelelor, a morilor de vant si a tolerantei de orice fel. Insa poate fi mai mult decat atat: eu i-as spune tara copiilor, pentru ca mi se pare un loc perfect pentru a-ti intemeia o familie.
Pentru turisti, insa, activitatile de relaxare, distractie si culturalizare sunt nenumarate.
Olandezii spun ca Amsterdam nu este Olanda – asta pentru ca stilul de viata si libertatile care sunt permise aici nu sunt specifice tarii, in general. Cladirile vechi de sute de ani si miile de canale i-au pastrat acestui oras un aer boem, ca de poveste…Insa iti revii rapid la realitate cand te trezesti in mijlocul unei strazi plina de turisti, cand iti dai seama ca te holbezi la una dintre damele aflate in spatele geamurilor din Cartierul Rosu sau langa unul din sutele de coffee shop-uri unde poti alege, daca esti amator, una din “specialitatile” cu marijuana.
Desi se afla la o distanta de numai jumatate de ora cu trenul, Rotterdam este un oras total diferit fata de capitala. Bombardat in Al Doilea Razboi Mondial, Rotterdam a fost reconstruit in totalitate. Orasul are un aer cosmopolit, impanzit de cladiri noi, cu arhitectura moderna. In caz ca nu stiati, Rotterdam este cel mai mare port din Europa – mii de vase trecand pe aici in fiecare an.
Cazare – Atat Amsterdam, cat si Rotterdam ofera numeroase optiuni la capitolul cazare. Daca nu dispui de foarte multi bani, poti alege un hostel sau un hotel de 2 stele, unde nu costa mai mult de 30 de euro pe noapte. Bineinteles, exista variante ceva mai piperate: 5 stele in buricul targului, pana la 150 de euro pe noapte. Pentru cei cu gusturi mai extravagante, se poate inchiria, in port, o camera intr-o ambarcatiune transformata in hotel.
Restaurante – Un lucru este cert: mancarea olandezilor este facuta pentru cei cu stomac rezistent. Asta pentru ca gustarea lor preferata este alcatuita din cartofi prajiti cu maioneza. Nici pestele prajit sau chiftelutele dintr-un soi de pasta de carne, sortimente pe care le gasesti la orice colt de strada, nu sunt tocmai niste alimente pe care le-as recomanda oricui.
Insa nu iti face griji: orasele sunt imapanzite de restaurante cu specific asiatic, mexican, indian si alte asemenea – deci nu exista riscul sa mori de foame. In general, o masa care sa contina doua feluri de mancare si o bautura te duce la aproximativ 20 de euro de persoana.
Situatia se schimba radical cand vine vorba despre dulciuri, olandezii fiind experti in ciocolate, prajituri si bomboane de toate soiurile.
Distractii – Probabil ca principalul punct de atractie al capitalei olandeze este celebrul cartier unde domnisoarele care practica cea mai veche meserie din lume isi expun nurii in spatele vitrinelor cu felinar rosu. Ii avertizam insa pe cei dornici de a se “trage in poza” ca fotografiatul este strict interzis in aceasta zona, iar nerespectarea acestei reguli duce la consecinte destul de neplacute.
Supranumit “Venetia Nordului”, Amsterdamul este brazdat de canale si poduri, de aceea nu trebuie sa ratati o plimbare cu vaporasul prin oras. Costa numai 6 euro si va ofera posibilitatea sa parcurgeti rapid cele mai importante obiective turistice.
Dintre muzee va recomand celebrul “Madame Tussaud's”, unde puteti admira sute de figuri de ceara – de la Ronaldinho pana la Lady Di. Pretul este insa destul de piperat, un bilet ajungand pana la 30 de euro.
Pentru cei care vor sa vada altceva decat obisnuitele galerii de arta sau istorice (pe care le puteti gasi la tot pasul in Amsterdam), recomand sa va delectati privirea dand o raita prin Muzeul Sexului sau Muzeul Erotic…si, de ce nu, prin Muzeul Torturii.
Daca ajungeti in Rotterdam nu trebuie sa ocoliti Muzeul Maritim, unde va asteapta un vapor din secolul 19. Nu departe de portul orasului gasiti casele “Cubis”, o curiozitate arhitecturala in care, culmea, chiar locuiesc oameni. Daca sunteti pasionat de inaltimi, turnul Euromast este locul perfect pentru a admira panorama orasului. Nu ratati nici gradina zoologica “Blijdorp”, una dintre cele mai frumoase din Europa. Pentru asta trebuie sa va rezervati insa o zi intreaga.
In apropiere de orasul Tilburg, Olanda rezerva una dintre cele mai frumoase surprize pentru copii, parcul de distractii Efteling. Biletul costa 28 de euro.
Transport – Daca mergi cu avionul si esti inspirat sa iti faci rezervare din timp, gasesti bilete si cu 190 de euro, si nu la low-cost. Mare atentie insa: biletele pot ajunge si la 350 de euro de persoana. Daca alegi sa mergi cu autocarul va trebui sa scoti din buzunar cam 210 euro (drumul cu autocarul dureaza in jur de 36 de ore).
Odata ajunsi in Olanda trebuie sa stiti ca transportul public, desi nu foarte ieftin, funtioneaza impecabil. Trenurile merg in orice directie la intervale scurte de timp, iar biletele pot fi cumparate direct de la automat, in gara.
Pentru oras, mijocul de transport preferat al olandezilor este bicicleta. In trafic, biciclistii se pot considera, pe buna dreptate, privilegiati. Exista peste tot parcari speciale, piste amenajate, unele facand chiar legatura intre orase.
Sursa: Vlad Moldoveanu, Adina Turcanu
Etichete: Olanda, rotterdam, amsterdam, travel,
Dată publicare:
02-06-2009 00:00