Topul celor mai spectaculoase castele. Vezi pe ce loc e Pelesul
UPDATE: Pozitionat in peisajul idilic al Muntilor Carpati, invaluit in mister si cu o poveste impresionanta, castelul Peles merita locul 6. Asa au gandit cativa specialisti ai unui site international de recomandari turistice.
1. Castelul Hohenzollern, Germania
2. Castelul Howard, Marea Britanie
3. Alcazar, Segovia, Spania
4. Castelul Himeji din Japonia
5. Castelul din Praga (Cehia)
6. Castelul Peles din Romania
7. Castelul Chambord din Franta
8.Castelul Neuschwanstein din Germania
9. Castelul Corfe din Marea Britanie
10. Castelul Matsumoto din Japonia
11. Castelul Burg Eltz din Germania
12. Castelul Eilean Donan din Scotia
13.Castelul din Neuchatel (Elvetia)
14. Fortareata Guaita din San Marino
15. Castelul Conwy din Tara Galilor
Clasamentul a fost realizat de opentravel.com, iar pe primul loc se afla Castelul Hohenzollern din Germania, care apartine aceleiasi familii celebre. Urmeaza alte nume magice din toata lumea: Castelul Howard din Marea Britanie, Alcazar din Spania, Himeji din Japonia si Castelul din Praga.
In opinia celor care au alcatuit acest top, Pelesul se afla inaintea altor realizari de exceptie cum ar fi Castelul Chambord din Franta sau alte constructii faimoase din Scotia, Marea Britanie sau Germania.
Castelul Peles a fost construit intre 1873 si 1914 la dorinta regelui Carol I al Romaniei, dupa planurile unor arhitecti si decoratori germani si austrieci celebri in epoca. In memoriile sale, Regina Elisabeta a Romaniei descrie fazele constructiei realizata cu mana de lucru din toata lumea: italienii erau zidari, romanii construiau terase, tiganii erau hamali, albanezii si grecii lucrau in piatra, iar germanii si maghiarii erau tamplari. Inginerii erau polonezi, englezi si francezi. Se pare ca nu mai putin de 14 limbi straine se auzeau printre cei care au trudit acolo.
Pelesul este cel mai vizitat obiectiv turistic din Romania: peste 250.000 de vizitatori il admira an de an.
In afara de prima centrala termica din lume, castelul avea si alte dotari moderne pentru epoca in care a fost construit. De exemplu, plafonul de sticla al holului de onoare este mobil si multe camere erau iluminate electric. Pelesul a gazduit multe personalitati ale vremii, scriitori, muzicieni, dar si regi si regine.
Cea mai importanta vizita a fost aceea a batranului imparat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, in 1896. Acum trei ani domeniul Peles i-a fost restituit Regelui Mihai.
Sursa foto: www.wikipedia.com