Oslo, orasul in care e bine sa ajungi doar daca te trimite firma
Norvegia e o tara mica, al nabii de verde si de linistita, cu niste oameni cit brazii si cu o armata nesfarsita de fiorduri, emblema locurilor. Dar pentru romanii care nu cistiga des la loto, Oslo sau statiunile din peninsula sunt teribil de scumpe.
Nu poti incepe o cronica turistica a capitalei norvegiene, fara sa desenezi putin contextul unei tari prospere si cu o guvernare care da roade, altfel lumea ar putea crede ca localnicii sunt niste masochisti care impun preturi mari pentru orice ca sa inteleaga zilnic valoarea fiecarui banut.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Pentru a va face o idee despre cit de ciudata e viata economica a Norvegiei, va invit sa cititi aici, in Ziarul Financiar, un articol excelent despre cum a reusit Tara Fiordurilor sa nu fie mai deloc afectata de cea mai puternica recesiune din ultimele decenii.
Pentru cei care sunt grabiti, poftiti sumarul: in 2008 economia a crescut cu 3%, excedentul bugetar e de 11%, tara nu are nicio datorie, PIB-ul pe cap de locuitor e de 52.000 de dolari, iar ajutorul social pentru cei care nu muncesc e doar 1.500 dolari.
Care sunt rezultatele unui asemenea context financiar? Veniturile sunt foarte mari, deci si preturile pe masura (si pun mai jos produse din cosul turistului):
1. bere intr-un pub: 8-9 Euro
2. apa minerala: 6-7 Euro
3. peste cu cartofi prajiti: 15-20 Euro
4. 1 kilogram de cirese: 6-7 Euro
5. 1 cornet de inghetata: 2,5 Euro portia
Daca pui o camera dubla decenta 2-3 stele la 90-120 E / noapte si faptul ca avionul e trece de 400 de Euro, iti dai seama de ce e bine sa ajungi acolo daca plateste firma.
Pe Wikipedia gasesti o serie de informatii interesante despre orasul nordic si cam ce e de vizitat, insa o lista scurta curge mai jos.
Ce merita retinut:
1. Primaria: locul in care are loc anual festivitatea de decernare a Premiilor Nobel.
2. Opera: e in reconstructie acum, dar e o nebunie arhitecturala
3. Kon-Tiki Museum. Pentru cei care tin minte din copilarie un crampei de poveste cu o ambarcatiune rudimentara care a zburdat prin Pacific, e un loc de neratat.
4. Munch Museum: hai, lasati cumparaturile si bagati un ochi la intreaga opera a unui mare pictor, Edvard Munch!
5. Palatul regal. Unde e o monarhie e si un palat mare si frumos. Nu rupe gura targului, dar turistic e ok!
6. Parcuri. Sunt o groaza si in toate gasesti liniste, iarba perfect tunsa si lacuri prea frumoase, dar localnicii te vor impinge in Vigeland, preferatul lor.
Nu uita: inchiriaza o bilicleta si pedaleaza prin oras, zona portului si prin cartiere. Iei si pulsul orasului neturistic si visezi cu ochii deschisi cum e sa ai o retea de piste de ciclism mai complexa decit cea de sosele!
Sursa: Robert Berza
Etichete: vacanta, cazare, Norvegia, oslo, Edvard Munch,
Dată publicare:
01-06-2009 00:00