Politica pe bani si ursi panda. China modeleaza economia lumii
Barack Obama i-a creat o atmosfera „ca acasa“ liderului chinez Hu Jintao. Totul a fost decorat in rosu. Obama a intins covorul rosu pentru vizita liderului chinez Hu Jintao la Casa Alba. In rosu s-a imbracat si prima-doamna a SUA.
Adevarul: Dineul organizat in onoarea lui Hu Jintao la Casa Alba a fost, la cererea delegatiei chineze, de la mancare pana la muzica, suta la suta american. Efortul Statelor Unite ca liderul chinez sa se simta bine a fost vizibil. Demonstrantii pentru drepturile omului au fost tinuti la distanta. Hu Jintao a fost intampinat, dupa cum era obisnuit acasa, cu 21 de focuri de artilerie si de elevi americani. Printre scolarii care i-au urat bun venit liderului chinez s-a numarat si Sasha, una dintre cele doua fiice ale familiei Obama. Cei 225 de invitati la dineu, alesi pe spranceana, au fost primiti in saloane decorate in galben. Casa Alba a anuntat ca s-a inspirat pentru aceste decoruri din penajul fazanului, pasarea nationala chineza. In semn de multumire pentru eforturile depuse de SUA pentru vizita lui Hu Jintao, Beijingul a apelat la asa-numita diplomatie Panda. China a anuntat chiar in prima zi a vizitei liderului sau in SUA ca va autoriza Gradina Zoologica din Washington sa pastreze doi dintre ursii sai panda cu cinci ani mai mult decat era prevazut initial. Acordul care va fi semnat astazi permite National Zoo din capitala americana sa-i pastreze pe ursii Mei Xiang si Tian Tian pana in 2015 si nu doar pana la sfarsitul acestui an. 2015
StirileProTV: Intalnirea istorica! Obama vs Jintao: politica pe bani si ursi panda Pe langa faptul ca s-au dat peste cap sa-i ofere o primire cum nu s-a mai vazut la Casa Alba, inaltului oaspete de la Beijing, americanii au adoptat si un ton mult mai „soft” la nivelul discutiilor si al actiunilor in privinta Chinei. Analistii vorbesc despre o asumare mult mai realistaa limitelor in care se poate coopera cu China. Se pare ca fata de toti ceilalti presedinti americani, de la Richard Nixon incoace, Obama a inteles ca doar asa se poate discuta si obtine ceva constructiv de la administratia din Beijing. Intr-un fel, Obama a ales sa joace cartea impusa de chinezi inca din 2009, evitand la acea vreme sa se intalneasca cu liderul spiritual Dalai Lama cand acesta s-a aflat la Washington. Exista si multi analisti care scriu despre reprosurile facute in surdina ale presedintelui Obama.
Acestia vad doar trei „mari” realizari pana acum, ale administratiei de la Casa Alba. Prima ar fi incheierea contractelor de zeci de miliarde de dolari, valoare totusi incomparabila cu datoria pe care Washingtonul o are fata de China. A doua a fost subliniata de Barack Obama in timpul toast-ului de la dineul de stat – este vorba despre prelungirea cu doar cinci ani a acordului de imprumut pentru doi ursi panda gigant. Cea de-a treia "reduta" castigata ar fi recunoasterea, de catre Hu Jintao, a problemelor pe care tara sa le are cu respectarea dreturilor omului. In momentul declaratiei, Obama chiar a tinut sa sublinieze faptul ca, in trecut, au existat divergente diplomatice importante tocmai din aceasta cauza.
Evenimentul Zilei: China, confirmata ca a doua economie a lumii PIB-ul Chinei a avansat cu 9,8% in ultimele trei luni ale anului trecut, peste estimarile analistilor, in timp ce productia interna a sporit cu aproape 16%, pe fondul cresterii cererii de produse chinezesti. Economic, China ramane, pentru moment, cu mult in urma Statelor Unite, potrivit datelor Bancii Mondiale care estimeaza, pentru anul in curs, un PIB de 5,36 si, respectiv, 14,79 trilioane de dolari pentru cele doua tari. Noua ierarhizare economica mondiala, in care statul comunist detroneaza Japonia de pe pozitia secunda, nu a venit ca o surpriza, ci mai degraba ca o confirmare a ponderii insemnate pe care Beijingul o are acum in schimburile comerciale globale. Intamplator sau nu, aceasta confirmare a coincis cu vizita la Washington a presedintelui chinez Hu Jintao, pe agenda caruia un loc prioritar il ocupa chestiunile economice bilaterale.
Gandul: Noul „deal“ americano-chinez: Statele Unite primesc contracte de 45 miliarde de dolari China a primit ultima confirmare ca a devenit a doua putere economica a lumii, miercuri, atat prin primirea fastuoasa a presedintelui Hu Jintao de catre Barack Obama , cat mai ales prin anuntarea cresterii economice pe anul 2010 - 10,3% din PIB. In ciuda acuzatiilor din Congresul american ca deprecierea artificiala a yuanului afecteaza economia SUA, "relatiile chino-americane au avansat puternic, mai ales in ultimii doi ani", a spus presedintele Hu. Recunoasterea faptului ca relatiile s-au imbunatatit datorita administratiei Obama a fost facuta de presedintele chinez, cu ocazia unui toast. A fost vorba de prima cina de stat oferita, la Casa Alba, in cinstea unui lider de la Beijing, in ultimii 13 ani.
Romania Libera: Contracte de 45 miliarde de dolari. Fara conditii China anunta o crestere forte de 10,3% pe anul 2010, ceea ce ii intareste statutul de a doua putere economica mondiala, dinamismul economiei chineze contrastand in mod frapant cu anemica relansare americana. Una din axele principale ale politicii externe initiale a presedintelui Obama era cautarea cooperarii cu alte puteri, intre care China, pentru a ataca marile probleme mondiale, dar a realizat ca liderii de la Beijing nu ofera decat o cooperare limitata.
Acum, la cererea lui Obama de a reevalua yuanul, replica a venit prin adjunctul ministrului chinez de Externe: „intalnirea dintre cei doi lideri chinez si american nu a modificat esential" politica monetara a Chinei. Politica Administratiei Obama fata de China tine cont de faptul ca sunt profund interdependente economic cele doua tari dar rivali in ce priveste viitorul Asiei. In „dosarul chinez", in capitolul economie si comert, o forta determinanta o detine secretarul Finantelor, Timothy Geithner, un alt mare amic al Chinei fiind si Jim Steinberg, adjunctul secretarului de stat.
Greutatea economica a relatiei explica pragmatismul Washingtonului in momentul in care America se confrunta cu o criza economica profunda si un somaj de 10%. Iar lobbyul prochinez al corporatiilor este in favoarea unei politici retinute fata de China. O alta fateta a relatiilor americano-chineze este cea a securitatii, care influenteaza dezbaterile politice, la Casa Alba noul consilier pentru securitate nationala, Thmas Donilon, este cel care se ocupa de dosarul chinez.