Intalnirea istorica! Obama vs Jintao: politica pe bani si ursi panda

×
Codul embed a fost copiat

La Washington se petrece un eveniment istoric. Presedintele chinez a fost primit de cel american cu tot fastul din dotare, iar, la schimb, Hu Jintao a recunoscut faptul ca tara sa are mici probleme cu drepturile omului.

Dupa un dineu fastuos, convorbiri lungi cu oficialii de la Casa Alba si o conferinta de presa asupra careia au fost atintiti ochii lumii intregi, liderul de la Beijing se intalneste joi cu membri marcanti ai Congresului.

Pe agenda sunt inclusiv discutii cu liderul majoritatii din Senat, Harry Reid sau cu "speakerul" camerei superioare, John Boehner. Ambii au declinat invitatiile la dineul de miercuri. Reid l-a facut chiar dictator pe presedintele chinez, intr-un interviu televizat zilele trecute. Si-a explicat gestul spunand ca in China este un al tip de guvernare.

Cat despre partea pragmatica a discutiilor bilaterale, deja s-a batut palma pentru contracte de 45 de miliarde de dolari, pe care China le va achita in contul unor „produse” americane. Presa scrie in schimb ca SUA are importuri anuale de peste 260 de miliarde de dolari din tara asiatica, lasand de inteles ceea ce stie toata lumea: balanta de plati este inclinata de multi ani incoace intr-o singura directie.

Citește și
Steagurile SUA si China
Intalnirea titanilor. Obama si Hu Jintao discuta noua ordine mondiala
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Prima abordare: America schimba macazul si adopta un ton amiabil

Pe langa faptul ca s-au dat peste cap sa-i ofere o primire cum nu s-a mai vazut la Casa Alba, inaltului oaspete de la Beijing, americanii au adoptat si un ton mult mai „soft” la nivelul discutiilor si al actiunilor in privinta Chinei.

Analistii vorbesc despre o asumare mult mai realistaa limitelor in care se poate coopera cu China. Se pare ca fata de toti ceilalti presedinti americani, de la Richard Nixon incoace, Obama a inteles ca doar asa se poate discuta si obtine ceva constructiv de la administratia din Beijing.

Intr-un fel, Obama a ales sa joace cartea impusa de chinezi inca din 2009, evitand la acea vreme sa se intalneasca cu liderul spiritual Dalai Lama cand acesta s-a aflat la Washington. A primit atunci acuzatii vehemente de la sustinatorii drepturilor omului care s-au declarat dezamagiti ca un laureat al Nobelului pentru Pace il refuza pe altul. Cu toate acestea, iata ca l-a facut pe Hu Jintao sa recunoasca, in premiera mondiala, „problemele” de la acest capitol.

A doua abordare: America se inclina in fata Chinei

Exista si multi analisti care scriu despre reprosurile facute in surdina ale presedintelui Obama. Acestia vad doar trei „mari” realizari pana acum, ale administratiei de la Casa Alba. Prima ar fi incheierea contractelor de zeci de miliarde de dolari, valoare totusi incomparabila cu datoria pe care Washingtonul o are fata de China.

A doua a fost subliniata de Barack Obama in timpul toast-ului de la dineul de stat – este vorba despre prelungirea cu doar cinci ani a acordului de imprumut pentru doi ursi panda gigant. Mai in gluma mai in serios, animalele au fost imprumutate acum 10 ani de China si sunt atractia Gradinii Zoologice Nationale, iar mai nou fac obiectul unor dicutii bilaterale la cel mai inalt nivel.

Cea de-a treia "reduta" castigata ar fi recunoasterea, de catre Hu Jintao, a problemelor pe care tara sa le are cu respectarea dreturilor omului. In momentul declaratiei, Obama chiar a tinut sa sublinieze faptul ca, in trecut, au existat divergente diplomatice importante tocmai din aceasta cauza.

Problemele economice reale, evitate sau discutate doar in esaloanele secundare

Chinezii nici nu vor sa auda de intarirea yuanului, desi sunt acuzati ca mentin in mod voit devalorizarea monedei lor. Desi presa dezbate asiduu acest subiect si si-ar fi dorit ca el sa fie si pe masa oficialilor, nimeni nu a spus deocamdata absolut nimic despre asa ceva. Insa dupa cum se stie, guvernul chinez incearca sa determine tot mai multi oameni sa foloseasca yuanul chinezesc in locul dolarului american, atunci cand fac afaceri.

Asta inseamna ca daca actualele politici continua si dau roade, in cinci ani o treime din comertul extern al Chinei va fi facut in yuani in locul dolarilor. Automat asta va face din yuan una din principalele trei monede folosite in comertul global.

Protestele, nebagate in seama. Cenzura functioneaza

La Washington, protestatarii au fost lasati sa fiarba in suc propriu, ca doar e democratie. Iar la Beijing, transmisiunile postului american de televiziune CNN au fost cenzurate de catre autoritati pe ici pe colo, cand venea vorba despre critici sau despre dizidentul Chinez care a primit Nobelul pentru pace.

Citeste aici despre semnificatia vizitei istorice a lui Hu Jintao, la Washington

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Sefii celor mai mari puteri ale lumii, fata in fata
Sefii celor mai mari puteri ale lumii, fata in fata

Presedintele chinez Hu Jintao a aterizat aseara la Washington, urmand sa-si petreaca urmatoarele 4 zile in Statele Unite. In onoarea oaspetelui sau, Barack Obama va oferi astazi un dineu de stat, primul din ultimii 13 ani pentru un lider chinez.

Intalnirea titanilor. Obama si Hu Jintao discuta noua ordine mondiala
Intalnirea titanilor. Obama si Hu Jintao discuta noua ordine mondiala

Vizita presedintelui Chinei, Hu Jintao, in SUA este considerata de analistii politici drept cea mai importanta vizita a unui lider chinez din ultimii 30 de ani. Presa americana subliniaza faptul ca doi giganti se afla acum .. fata in fata.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.