Intalnirea istorica! Obama vs Jintao: politica pe bani si ursi panda
La Washington se petrece un eveniment istoric. Presedintele chinez a fost primit de cel american cu tot fastul din dotare, iar, la schimb, Hu Jintao a recunoscut faptul ca tara sa are mici probleme cu drepturile omului.
Dupa un dineu fastuos, convorbiri lungi cu oficialii de la Casa Alba si o conferinta de presa asupra careia au fost atintiti ochii lumii intregi, liderul de la Beijing se intalneste joi cu membri marcanti ai Congresului.
Pe agenda sunt inclusiv discutii cu liderul majoritatii din Senat, Harry Reid sau cu "speakerul" camerei superioare, John Boehner. Ambii au declinat invitatiile la dineul de miercuri. Reid l-a facut chiar dictator pe presedintele chinez, intr-un interviu televizat zilele trecute. Si-a explicat gestul spunand ca in China este un al tip de guvernare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cat despre partea pragmatica a discutiilor bilaterale, deja s-a batut palma pentru contracte de 45 de miliarde de dolari, pe care China le va achita in contul unor „produse” americane. Presa scrie in schimb ca SUA are importuri anuale de peste 260 de miliarde de dolari din tara asiatica, lasand de inteles ceea ce stie toata lumea: balanta de plati este inclinata de multi ani incoace intr-o singura directie.
Prima abordare: America schimba macazul si adopta un ton amiabil
Pe langa faptul ca s-au dat peste cap sa-i ofere o primire cum nu s-a mai vazut la Casa Alba, inaltului oaspete de la Beijing, americanii au adoptat si un ton mult mai „soft” la nivelul discutiilor si al actiunilor in privinta Chinei.
Analistii vorbesc despre o asumare mult mai realistaa limitelor in care se poate coopera cu China. Se pare ca fata de toti ceilalti presedinti americani, de la Richard Nixon incoace, Obama a inteles ca doar asa se poate discuta si obtine ceva constructiv de la administratia din Beijing.
Intr-un fel, Obama a ales sa joace cartea impusa de chinezi inca din 2009, evitand la acea vreme sa se intalneasca cu liderul spiritual Dalai Lama cand acesta s-a aflat la Washington. A primit atunci acuzatii vehemente de la sustinatorii drepturilor omului care s-au declarat dezamagiti ca un laureat al Nobelului pentru Pace il refuza pe altul. Cu toate acestea, iata ca l-a facut pe Hu Jintao sa recunoasca, in premiera mondiala, „problemele” de la acest capitol.
A doua abordare: America se inclina in fata Chinei
Exista si multi analisti care scriu despre reprosurile facute in surdina ale presedintelui Obama. Acestia vad doar trei „mari” realizari pana acum, ale administratiei de la Casa Alba. Prima ar fi incheierea contractelor de zeci de miliarde de dolari, valoare totusi incomparabila cu datoria pe care Washingtonul o are fata de China.
A doua a fost subliniata de Barack Obama in timpul toast-ului de la dineul de stat – este vorba despre prelungirea cu doar cinci ani a acordului de imprumut pentru doi ursi panda gigant. Mai in gluma mai in serios, animalele au fost imprumutate acum 10 ani de China si sunt atractia Gradinii Zoologice Nationale, iar mai nou fac obiectul unor dicutii bilaterale la cel mai inalt nivel.
Cea de-a treia "reduta" castigata ar fi recunoasterea, de catre Hu Jintao, a problemelor pe care tara sa le are cu respectarea dreturilor omului. In momentul declaratiei, Obama chiar a tinut sa sublinieze faptul ca, in trecut, au existat divergente diplomatice importante tocmai din aceasta cauza.
Problemele economice reale, evitate sau discutate doar in esaloanele secundare
Chinezii nici nu vor sa auda de intarirea yuanului, desi sunt acuzati ca mentin in mod voit devalorizarea monedei lor. Desi presa dezbate asiduu acest subiect si si-ar fi dorit ca el sa fie si pe masa oficialilor, nimeni nu a spus deocamdata absolut nimic despre asa ceva. Insa dupa cum se stie, guvernul chinez incearca sa determine tot mai multi oameni sa foloseasca yuanul chinezesc in locul dolarului american, atunci cand fac afaceri.
Asta inseamna ca daca actualele politici continua si dau roade, in cinci ani o treime din comertul extern al Chinei va fi facut in yuani in locul dolarilor. Automat asta va face din yuan una din principalele trei monede folosite in comertul global.
Protestele, nebagate in seama. Cenzura functioneaza
La Washington, protestatarii au fost lasati sa fiarba in suc propriu, ca doar e democratie. Iar la Beijing, transmisiunile postului american de televiziune CNN au fost cenzurate de catre autoritati pe ici pe colo, cand venea vorba despre critici sau despre dizidentul Chinez care a primit Nobelul pentru pace.
Citeste aici despre semnificatia vizitei istorice a lui Hu Jintao, la Washington
Sursa: ABC, New York Times, Pro TV, Wall Street Jurnal, Washington Post
Etichete: presedinte, economie, diplomatie, barack obama, Hu Jintao,
Dată publicare:
20-01-2011 00:00