Viitorul lumii costa 103 trilioane dolari!Acesta e pretul iesirii din criza

Wall Street

Aceasta previziune a fost facuta de fundatia World Economic Forum (WEF), organizatoarea Forumului Economic de la Davos. Potrivit analizei, urmatorul deceniu este hotarator pentru soarta economiei mondiale, iar aceasta suma ar putea fi colacul de salvare.

Bloomberg: Calculele facute de analisti au scos la iveala nu numai suma de care ar avea nevoie omenirea pentru a iesi din criza, dar si o alta mare problema: Cine ar putea sa scoata acesti bani pe piata?

Din cauza masurilor protectioniste luate de statele lumii, in viitorul apropiat, piata nu va fi destul de sanatoasa financiar incat sa balanseze cererea imensa de creditare si oferta extrem de redusa.

Masurile luate de bancile nationale si de guvernele statelor au subtiat considerabil fondurile pe care institutiile financiare le au la dispozitie pentru a da imprumuturi. Aceasta restrangere a creditarii este unul din marile efecte ale crizei de pe Wall Street, care a actionat ca un bulgare de zapada pentru economia mondiala. Analistii spun, insa, ca totul depinde de modul in care se dezvolta tarile care solicita imprumuturile si de capacitatea acestora de a le returna.

Asadar, in Asia va creste nevoia de imprumuturi pentru a finanta economia care este in dezvoltare cu pana la 40% din cererea globala de credite. In UE, vor fi necesare imprumuturi de 13.000 miliarde USD. Pentru a raspunde cererii, bancile europene vor avea nevoie de o crestere a capitalului si tot vor ramane cu un deficit de aproape 2.000 miliarde dolari fata de cerere.

Citește și
avion
Avion inconjurat de politie pe aeroportul international din Miami
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Expertii WEF si McKinsey & Co. au intocmit o harta cu "puncte fierbinti" (hotspots) si "puncte reci" (coldspots) in privinta nevoii de creditare in urmatoarea decada. Primele sunt zone unde nevoia de bani va creste, iar excesul va fi nesustenabil. In urmatorii 10 ani, aceste "puncte fierbinti" s-ar putea extinde in sectorul creditarii retail (pentru persoane fizice si companii) in tari care vor reprezenta 50% din PIB-ul global.

The Guardian: Hu Jinato, impins catre un dialog cu Tibetul de catre Obama Barack Obama i-a cerut omologului sau chinez Hu Jintao sa dialogheze cu liderul spiritual tibetan aflat in exil, Dalai Lama, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Washington. "In masura in care Statele Unite recunosc Tibetul ca facand parte din Republica Populara Chineza, Statele Unite sugereaza un dialog intre China si Dalai Lama pentru rezolvarea divergentelor si pastrarea identitatii religioase a poporului tibetan", a declarat Obama. Beijingul da asigurari ca Tibetul face parte din China din secolul al XIII-lea, afirmatie contestata de Guvernul tibetan in exil.

Telegraf: Aleksandr Lukasenko, investit ca presedinte al Republicii Belarus pe 21 ianuarie Ceremonia de investire a presedintelui belarus Aleksandr Lukasenko, reales in decembrie pentru un al patrulea mandat dupa un scrutin urmat de represiuni impotriva opozitiei, va avea loc la 21 ianuarie. Potrivit analistului Pavel Bikovski, Lukasenko vrea sa preia rapid si in mod oficial functia de presedinte din cauza numeroaselor critici cu care se confrunta din partea comunitatii internationale. "Temandu-se de reactiile occidentale privind alegerile si o eventuala cerere de organizare de noi alegeri, Lukasenko incearca sa legitimeze cat mai repede realegerea sa".

Ria Novosti: Putin si armata: promite pensii marite pentru militari incepand din 2012 "Incepand din 2012, pensiile militarilor vor fi semnificativ mai mari", a declarat Putin in cadrul unei intaniri cu veteranii si militarii in rezerva, la resedinta sa din apropiere de Moscova. Ministrul rus de Finante declarase anterior ca pensiile militarilor vor creste cu 30-40% in 2012. O pensie medie in Rusia era de aproximativ 8.000 de ruble (270 de dolari) in 2010, dar aceasta va creste semnificativ in trei etape in 2011. Putin a declarat, de asemenea, ca Guvernul va aloca in plus zece miliarde de ruble (30,3 milioane de dolari) pentru imbunatatirea conditiilor de viata a peste 40.000 de veterani rusi ai celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Fox News: Asa oaspete sa tot ai. Regele Arabiei Saudite i-a adus lui Obama cadouri de 200.000 de dolari Regele Abdallah al Arabiei Saudite este cel mai generos interlocutor din strainatate al presedintelui SUA, Barack Obama, conform listei cu cadourile primite de liderul american si de sotia sa. Regele Abdallah, in varsta de 86 de ani, aflat in prezent in convalescenta in Statele Unite, i-a oferit presedintelui un decor de desert montat "pe o placa de marmura cu figurine in miniatura" valorand 34.500 de dolari, precum si bijuterii pentru Michelle Obama in valoare de 145.000 de dolari. Mai multi colaboratori ai Casei Albe au primit din partea suveranului saudit cadouri in valoare de 110.000 de dolari.

The Washington Post: Cel putin 15 morti si 64 de raniti, intr-un atentat cu ambulanta-capcana in Irak Un kamikaze aflat la volanul unei ambulante pline cu explozibil a intrat cu vehiculul in poarta principala a unei baze, folosita de un serviciu insarcinat cu protectia cladirilor oficiale din centrul orasului Baquba, situat la 60 de kilometri de capitala, a declarat un oficial al comandamentului de operatiuni din oras. "Am primit 15 cadavre si 64 de raniti", a declarat doctorul Firas al-Doulaimi, angajat la spitalul general din oras. Fost bastion al retelei al-Qaida, provincia Diyala, a carei capitala este Baquba, ramane una dintre cele mai violente din Irak, din cauza importantelor tensiuni etnice si confesionale.

The Telegraph: Desecretizarea discutiilor dintre Tony Blair si George W. Bush despre Irak, respinsa Autoritatea administrativa a apreciat ca ridicarea secretului privind diferite documente si discutii ar putea aduce atingere relatiilor diplomatice bilaterale. Comisia insarcinata cu anchetarea motivelor intrarii britanicilor in Razboiul din Irak, alaturi de americani, a apreciat, din contra, ca "esentiala" divulgarea lor. Presedintele Comisiei de ancheta, Sir John Chilcot, s-a declarat "foarte dezamagit". El si-a intemeiat cererea pe faptul ca, de atunci, au fost relatate mai multe conversatii, in memoriile unor personalitati din perioada respectiva, intre care ale lui Tony Blair si ale fostului sau director de comunicare, Alastair Campbell.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Scenariu SF, devenit realitate.Ne vom putea teleporta din prezent in viitor
Scenariu SF, devenit realitate.Ne vom putea teleporta din prezent in viitor

Daca pana mai ieri teleportarea a fost subiectul mai multor filme de domeniul SF, oamenii de stiinta au reusit acum sa o transforme in realitate. Astfel in viitorul apropiat vom putea calatori in timp.

Avion inconjurat de politie pe aeroportul international din Miami
Avion inconjurat de politie pe aeroportul international din Miami

Politia si echipele de interventie au incercuit un avion al companiei American Airlines pe aeroportul international din Miami Airlines.

Seicul care se crede Dumnezeu: apasa pe buton si incepe sa ploua
Seicul care se crede Dumnezeu: apasa pe buton si incepe sa ploua

Lipsa ploii si temperaturile extreme sunt o problema cu care oamenii din Emiratele Arabe Unite se confrunta zilnic. Pentru a rezolva aceasta problema, seicul Khalifa bin Zayed Al Nahayan a investit 11 milioane de dolari intr-un proiect inedit.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.