Portret: Premieri, da' multi!

Ultima actualizare: 27-10-2012 16:55

Guvernarile de dupa 89 au incercat si cu stanga si cu dreapta, dar tot nesatisfacute au ramas.


Neprihanita si imbujorata ca o fata mare, Romania inca mai asteapta premierul fermecat, de cai albi calaritor, capabil s-o fure din ghearele inflatiei si s-o scape de sodomia coruptiei.


Acum multi, multi ani, pe cand Silvia Chifiriuc isi exersa trilurile de privighetoare pe ritmurile slagarelor de la Mamaia, s-a avantat in lupta Petre Roman. Si-a tras in graba un pulover rosu si, cat ai zice FSN, a extaziat doamnele lucratoare la APACA. Nu voiau bani, nu voiau valuta, doar ca Roman sa le… cante. Excesul de sex-appeal al premierului vorbitor de franceza n-a fost pe placul minerilor plantatori de panselute in Piata Universitatii. A deranjat pe cine nu trebuie, asa ca s-a ales cu o lovitura. In moalele statului. Petrica si-a sters lacrimile, si-a luat catrafusele si a trantit usa Palatului Victoria.


La rand astepta constiincios, cu pusculita intr-o mana si chitantierul in alta, Theodor Stolojan. Si-a facut privirea roata si a vazut balta de sange in care se zbatea economia nationala. I se facu PIB-ul cat un purice. A suierat printre dinti un discurs auster, apoi a decretat strangerea curelelor. Si se facu reforma! Obosit de lupta cu balaurul inflationist, Stolo si-a luat bocceluta de la Guvern si s-a asezat pe-o Banca... Mondiala.


Schimbarea a picat la ţanc pentru Nicolae Vacaroiu. Singur si disponibil, s-a gandit ca i-ar putea veni coruptiei de… hac! Parerea lui! Si, pentru ca tot a avut fantezii cu fotoliul de prim-ministru, s-a cuibarit intr-insul. Vreo patru anisori.


Pana cand, din urma a venit maiestuos superbul exemplar masculin, Victor Ciorbea. Depanand amintiri din ministerie, spune ca nu l-ar fi vrut pe Basescu in Guvern, dar, a cedat la insistentele lui Roman si ale lui Constantinescu. In prezent, din ditamai liderul crestin-democrat a ajuns un biet membru simpatizant. S-a retras la casa lui de avocatura, in mod solemn denumita... Ciorbea&Ciorbea.


Radu Vasile - Il tinem minte dupa mustata si dupa capetele in gura pe care le-a dat minerilor. Pana la urma, a batut palma cu Miron, parafand celebra pace de la Cozia. Cu toate astea, Romania isi continua vijelios sprintul catre buza prapastiei economice.


Se impunea deci un nou tehnocrat la carma Guvernului. Mugur Isarescu a dat repede Banca Nationala din mana pe Palatul Victoria de pe gard. Mariajul n-a durat mult, fiind curmat de alegerile din 2000, cand locul caldut din fruntea ministrilor a fost cedat lui Adrian Nastase.


Proaspat ajuns la Palat, Nastase si-a descoperit pasiunea pentru… case. Pe care le-a tot colectionat… A ramas in istorie ca cel mai baftos premier, singurul posesor de matusa milionara in dolari, capabila sa-i lase mostenire un adevarat Sesam din povestile Sheherezadei. El este cel care a popularizat aritmetica in Romania, invitandu-ne sa-i numaram ouale. N-a mai avut timp sa afle raspunsul la intrebare, ca au venit alegerile peste el, iar Basescu l-a extirpat cu zambetul pe buze.


Calin Popescu Tariceanu
a parcat in fata Palatului Victoria dintr-o intamplare. Dragul de Stolo, rapus de boli inca nedescoperite a trebuit sa se retraga in plina glorie. Mandatul lui Tariceanu, ca un meci de ping pong. Impotriva presedintelui jucator. Castigator sau nu, s-a infipt in fotoliul ministerial timp de patru ani.


In prag de alegeri, catindatii apar ca ciupercile dupa ploaie, derutand electoratul, mai ceva ca paruiala dintre Cotroceni si Victoria. Tara, tara, vrem un prim-ministru! Unul capabil, daca nu ne e cu banat... Deci, cine urmeaza?

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO