Cine este Tomislav Nikolici: un fost ultranationalist, ales presedinte al Serbiei
Liderul principalei forte a opozitiei Tomislav Nikolici, care a fost ales duminica presedinte al Serbiei, este un fost ultranationalist care, fara sa abandoneze retorica populista, s-a reorientat complet propovaduind integrarea europeana.
Cunoscut ca "groparul", dupa ce s-a aflat la conducerea unui cimitir din Kragujevac, Tomisalav Nikolici isi ia, in sfarsit, revansa impotriva presedintelui in exercitiu Boris Tadici, care l-a invins in alegerile prezidentiale din 2004 si 2008.
Suspectat ca nu a fost sincer in privinta orientarii sale proeuropene, Nikolici a tinut imediat sa dea asigurari in acest sens. "Serbia isi va mentine calea europeana (...). Acest scrutin nu a fost despre cine va conduce Serbia catre Uniunea Europeana (UE), ci despre cine va solutiona problemele economice" ale unei tari aflate in criza, a declarat el.
"Serbia trebuie sa isi dezvolte economia si trebuie sa eradicheze saracia. Trebuie sa incepem sa actionam pentru a ne debarasa de coruptie", a continuat Nikolici.
Dupa ce a fost, timp de mai multi ani, bratul drept al ultranationalistului Vojislav Seselj in cadrul Partidului Radical Sarb (SRS), Nikolici si-a fondat, in 2008, propria formatiune, Partidul Sarb al Progresului (SNS).
Cu o statura impunatoare, parul grizonant si o fata putin expresiva, Nikolici pare, de cele mai multe ori, incruntat, iar felul in care zambeste pe afise pare fortat. El este cunoscut pentru declaratiile directe. In cursul unei interventii in Parlament, acesta a declarat ca Serbia ar face mai bine sa fie "o provincie rusa" decat sa adere la UE.Intre timp el si-a schimbat discursul, afirmand ca UE este importanta pentru relansarea economiei sarbe. "Vrem sa ne alaturam UE. Ea are proiecte si investitii pentru noi", a declarat el recent. Insa linia de care nu trece ramane independenta proclamata in 2008 a Kosovo, pe care Serbia refuza sa o recunoasca.
"Daca ei spun ca ne putem integra in UE dar ca (provincia) Kosovo nu este a noastra, le vom spune «Multumim, la revedere, avem propria noastra cale»", a subliniat el recent.
Nikolici si-a nuantat, totusi, retorica fata de Kosovo, admitand ca este logic sa negocieze cu autoritatile kosovare asupra statutului acestui teritoriu. Un demagog nonsalant, potrivit criticilor sai, el a obtinut capital electoral pe seama nemultumirii compatriotilor sai, afectati de situatia economica degradata, pentru care da vina pe puterea in exercitiu.
In campania sa, acesta a propus redresarea economiei prin construirea "unui canal intre Dunare si Marea Egee", fara sa explice insa cum intentioneaza sa puna in aplicare un asemenea proiect gigantic, cu o lungime de aproximativ 600 de kilometri, care sa traverseze, in afara de Serbia, alte doua tari.Analistii se indoiesc de capacitatea sa de a isi respecta promisiunile electorale, acordand putina credibilitate si competente colaboratorilor sai.
Nikolici s-a nascut in februarie 1952 la Kragujevac, la aproximativ 100 de kilometri sud de Belgrad. Formarea sa academica a facut obiectul unui scandal in timpul campaniei electorale, stapanirea domeniului stiintelor economice fiindu-i pusa la indoiala de catre opozanti.
Casatorit si tatal a doi copii, el a dezmintit toate aceste acuzatii, fara sa reuseasca, insa, sa ii convinga pe criticii sai.