Analiza CNN. Cine este Li Keqiang, fiul unei familii sarace, vazut ca viitor PREMIER al Chinei
"Daca limbajul trupului poate fi luat in considerare la un politician, atunci Li Keqiang se comporta foarte mult ca un adevarat viitor premier al Chinei", scriu jurnalistii de la CNN.
La inceputul acestei saptamani, vicepremierul Chinei, Li Keqiang, a participat la Forumul Boao - un eveniment dedicat liderilor politici si oamenilor de afaceri, care are loc in fiecare an in provincia Hainan. Afisand o mina relaxata si increzatoare, Li a avut mici interventii spontane si a gesticulat cu ambele maini, inainte de a citi speech-ul special pregatit.
"Reforma Chinei a intrat intr-o conjunctura cruciala." a spus vicepremierul, subliniind ca "reforma si inovatiile" sunt fortele principale care vor contribui la dezvoltarea economica si sociala a tarii. El a explicat ca reformele se vor axa pe taxe, finante, preturi si distributia veniturilor care provin din Produsul Intern Brut pe cap de locuitor.
"Fara declaratii exagerate, fara remarci nelalocul lor si fara greseli", scriu jurnalistii de la CNN despre discursul lui Li Keqiang. Iar daca nu vor aparea schimbari politice neprevazute, atunci Li Keqiang ar putea fi urmatorul premier al Chinei in martie 2013, succedandu-l pe actualul prim-ministru Wen Jiabao.
In prezent, din functia de vicepremier pe care o detine, Li conduce portofolii importante, precum cele legate de planificarea politicilor macro-economice, sistemul de sanatate, energia si locuintele. Si ...deja se impune in opinia publica.Spre deosebire de predecesorii sai, Li vorbeste destul de bine limba engleza. In 2011, cand a vizitat Universitatea din Hong Kong, el si-a sustinut o parte din discurs in limba engleza, fapt care a provocat controverse in tara sa. Videoclipurile cu speech-ul sau au devenit virale pe internet. Unii internauti au fost de parere ca gestul sau de vorbi in engleza a fost "neadecvat". Altii in schimb, l-au ridicat in slavi pentru "mintea deschisa" pe care o are si pentru faptul ca a rupt stilul stoic al celorlalti lideri chinezi. Insa, cat de departe va fi dispus Li Keqiang sa mearga cu acest stil ... ramane de vazut, spun expertii citati de CNN.
Li Keqiang - fiul unei familii sarace, ajuns la varful puterii
Vicepremierul este fiul unui functionar al statului din Anhui, o provincie saraca a Chinei, acolo unde Li s-a nascut. Scolarizarea sa a fost intrerupta de Revolutia Culturala a Chinei, dupa care a muncit la o ferma timp de 4 ani de zile, in baza principiului comunist al "reeducarii prin munca". Dupa ce a implinit 21 de ani s-a inscris in Partidul Comunist Chinez.
La inceputul anului 1978, la nici doi ani de la moartea lui presedintelui Mao, a intrat la Universitatea Peking pentru a studia dreptul juridic - disciplina care, ulterior, a fost criticata drept "burgheza". Universitatea Peking a fost in anii '70 o adevarata pepiniera de intelectuali si politicieni. La sfarsitul erei Mao si la inceputul reformelor promovate de Deng Xiaoping, studentii dezbateau probleme de tipul: "China, incotro?"
Dupa absolvire, Li Keqiang a decis sa lucreze pentru Liga Tineretului Comunist, considerata rampa de lansare pentru membrii de partid in pozitii guvernamentale. In acelasi timp, si-a continuat studiile si a obtinut un doctorat in drept si economie, sub umbrela lui Li Yining, un "guru" al reformei pietelor financiare din China.
In 1998, Li a devenit la 43 de ani guvernator al provinciei Henan, cel mai tanar politician intr-o asemenea functie in China. El s-a remarcat prin actiunile de combatere a unei infestari cu virusul HIV, dupa ce Guvernul a folosit mostre de sange care contineau acest virus de la donatori. Tot in aceasta perioada, el a supravietuit unor incendii, trei la numar, toate in provincia Henan.
In 2004 a fost numit sef al organizatiei de partid din provincia Liaoning si a fost insarcinat cu relansarea intreprinderilor de stat care erau in dificultate.
Jurnalistii de la CNN sunt de parere ca Li Keqiang a ajuns pe pozitii inalte la fel ca si mentorul sau, Hu Jintao, fara sa faca ceva deosebit, ci doar prin evitarea comiterii unor greseli mari. Analiza celor de la CNN se incheie cu mesajul unui chinez pe Twitter: "Li este un orator mult mai bun decat multi alti inalti oficiali chinezi, insa trebuie sa mai lucreze la imaginea sa si la limbajul trupului. Totusi, reprezinta imaginea nationala a Chinei!"
Sursa: CNN
Etichete: China, portret, Li Keqiang, Hu Jintao, Wen Jiabao,
Dată publicare:
06-04-2012 12:52