Alegeri in Franta. Cine e Francois Hollande, omul care l-a invins pe Nicolas Sarkozy

×
Codul embed a fost copiat

Francois Hollande poate fi considerat opusul lui Nicolas Sarkozy. El este, dincolo de divergentele politice, un barbat amabil si care doreste consensul, criticat insa pentru delicatetea, nehotararea si lipsa sa de experinta, relateaza AFP.

El a strabatut tara timp de aproximativ doi ani, perioada in care a incercat sa isi schimbe imaginea. Este vazut drept un barbat care se fereste de conflict, dar care doreste sa se prezinte ca un om puternic, "tenace" - aceatsa fiind principala sa calitate, in opinia fostului ministru Michel Sapin.

Francois Hollande, in varsta de 57 de ani, afirma ca va fi "persoana care poate schimba tara", o veche democratie pe care o considera "maltratata" de exercitarea in mod brutal a puterii de catre un "hiperpresedinte" care intarzie sa ofere un viitor tinerilor.

Candidatul socialist vrea sa fie un "presedinte normal", iar in opinia sa presedintia reprezinta un simbol. In ceea ce priveste vointa sa, inspirat de prietena sa, jurnalista in domeniul politic si noua "femeie din viata" sa Valérie Trierwieler, el a slabit zece kilograme, si-a schimbat ochelarii si nu mai face glume nepotrivite.

In ceea ce priveste morala, Hollande vrea sa ii taxeze pe cei extrem de bogati mai degraba din "patriotism" decat cu scopul de a umple vistieria statului. Dar, mai ales, "viitorul sef de stat trebuie sa fie opusul lui Nicolas Sarkozy", subliniaza candidatul socialist.

Citește și
Nicolas Sarkozy
Sarkozy le cere francezilor sa il voteze iar, ca sa evite o criza precum a Greciei sau Spaniei
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

In primavara, cota sa de popularitate s-a mai diminuat, dar Hollande era in continuare prezentat ca invingator in turul doi cu 53 pana la 55 la suta din voturi.

"El singur s-a schimbat si si-a faurit destinul", afirma fostul premier Lionel Jospin, care i-a cedat lui Hollande fraiele Partidului Socialist (PS) in 1997, pentru un mandat de 11 ani, si care l-a "asociat indeaproape tuturor luarilor de decizii" in perioada in care s-a aflat la guvernare.

Acesta este de fapt un fel de a spune ca lipsa de experienta guvernamentala a candidatului socialist nu reprezinta un handicap. Nici Obama nu a "guvernat niciodata" inainte sa fie presedinte, aminteste cel vizat, evidentiindu-si mandatele ca ales, si anume de primar, deputat sau presedinte al Departamentului Corrèze.

"Alunecos", "incapabil sa transeze", "indecis", Hollande, prezentat ironic mult timp, si-a castigat in cadrul propriei familii politice supranumele mai putin magulitor de "flanby" (crema de zahar ars cu caramel). Din contra, vechii sai prieteni vad in "pendularile" sale o "capacitate de a reuni", o sinteza a unei prudente si a unei indrazneli.

Ce ascunde aceasta aparenta "lipsa de asperitati"? Prietena sa afirma ca "ceea ce se vede, in cazul acestuia, este adevarat. Nu exista un Hollande ascuns". "Impenetrabil", rezuma fiul sau mai mare Thomas, care il percepe ca pe un "om liber", un "optimist adevarat" si un "strateg" care vrea sa inteleaga oamenii, dar sa aiba totodata un avans.

Biograful sau, Serge Raffy, povesteste ca atunci cand a candidat fara succes, la varsta de 26 de ani, pentru a obtine circumscriptia lui Jacques Chirac din Corrèze, l-a atacat aprig pe veteranul de dreapta, spunandu-i "eu sunt cel pe care-l numiti labradorul lui Mitterrand". "Este un ham-ham care poate sa muste", apreciaza un apropiat al lui Nicolas Sarkozy.

In schimb, Chirac a pastrat o oarecare afectiune fata de cel care i-a cucerit in final bastionul din mediul rural. Fostul presedinte va merge pana acolo incat va spune ca il va vota pe Hollande, dupa care va evoca un "umor correzian".

François Hollande, fiul unei familii burgheze

Nascut in vara lui 1954 intr-o familie burgheza din provincie, la Rouen (nord-vest), François Hollande isi urmeaza ambitiile pas cu pas, cu discretie, intr-o serie de scoli importante. De altfel, la ENA, un adevarat creuzet al elitei politice franceze, o cunoaste tanarul Hollande pe Ségolène Royal, cea care ii va fi partenera timp de 25 de ani si mama celor patru copii ai sai.

Insa ea este cea care intra in componenta unui Guvern si cea care va candida in 2007. El este constrans sa ramana in umbra.

Modest, Hollande nu vorbeste niciodata despre ranile sale, despre familia sa. Nu vorbeste nici despre tatal sau, un medic cu un simt al umorului intempestiv si un apropiat al extremei drepte, dar nici despre mama sa, o asistenta sociala mai degraba de stanga, a carei moarte, in 2009, l-a afectat, chiar in perioada in care traversa o perioada dificila din punct de vedere politic, dupa ce a parasit conducerea PS.

Doi ani mai tarziu, Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI, este cel care se impune, pana pe 14 mai, ziua in care este arestat la New York pentru agresiune sexuala. "Investirea lui Hollande este, inainte de orice, o incredibila lovitura norocoasa", este de parere politologul Frédéric Sawicki. "Odata inlaturat DSK, el reuseste sa se impuna in fata lui Martine Aubry, considerata prea partizana. Alegerile primare socialiste sunt cele care i-au oferit legitimitatea", adauga acesta.

Un social-democrat asumat, un european convins, fiul spiritual al lui Jacques Delors, Hollande promite o reforma fiscala si justitie sociala. El este, in sfarsit, considerat credibil si adopta "pozitii mitterrandienne" in cursul mitingurilor.

"Nu va lasati impresionati de nimic", ii indeamna el pe francezi, fara sa reprezinte intotdeauna visul lor, dar in opinia carora el ramane singurul capabil sa reprezinte o alternativa pentru Nicolas Sarkozy.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Alegeri Franta 2012. Nicolas Sarkozy -
Alegeri Franta 2012. Nicolas Sarkozy - "presedintele bling-bling" - mai vrea un mandat

Nicolas Sarkozy, nerabdator si voluntarist, care a reprezentat pentru majoritatea francezilor speranta unei "rupturi", a fost considerat uneori dezordonat si brutal, socand prin modul de exercitare a puterii.

Sarkozy le cere francezilor sa il voteze iar, ca sa evite o criza precum a Greciei sau Spaniei
Sarkozy le cere francezilor sa il voteze iar, ca sa evite o criza precum a Greciei sau Spaniei

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, le-a cerut alegatorilor francezi sa ii acorde increderea si in urmatorii cinci ani daca doresc sa evite crize precum cele care afecteaza Spania si Grecia.

Candidatul socialist la presedintia Frantei:
Candidatul socialist la presedintia Frantei: "Averile milionarilor vor fi impozitate cu 75%"

Averile milionarilor din Franta sunt in pericol, daca in urma alegerilor prezidentiale va castiga candidatul socialist Francois Hollande.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.