500.000 de romani sunt diagnosticati cu cancer!
Auzim in fiecare zi despre aceasta boala cumplita numita cancer si despre tragediile oamenilor care se lupta luni sau chiar ani la rand, incercand sa supravietuiasca maladiei.
Care sunt semnele care ar trebui sa ne dea de inteles ca trebuie sa ne prezentam la medic?
- primul semnal de alarma il reprezinta orice formatiune tumorala sau orice umflatura la nivelul vreunui tesut.
- orice rana care nu se vindeca in timp de sapte zile, orice pierdere de sange inexplicabila si orice modificare a culorii, formei si conturului unei alunite sunt simptome ingrijoratoare.
- consultul medical este obligatoriu la orice tulburare de inghitire si orice modificare a caracterului vocii, cu raguseala persistenta sau tuse mai mult de sase zile.
- constituie un semnal de alarma orice modificare a tranzitului intestinal obisnuit, fie ca e vorba de constipatie sau diaree, precum si orice tulburare urinara.
Cum putem sa prevenim aparitia cancerului?
- Renunta la tutun. Toate tipurile de tutun te pot aduce la cancer. A refuza sa fumezi sau a renunta la fumat este una dintre cele mai importante decizii de sanatate pe care le poti lua. Evitarea fumatului in orice forma iti reduce in mod semnificativ riscul de a capata o serie de forme de cancer precum cel: pulmonar, esofagian, laringeal, bucal la vezica, la rinichi, la pancreas, cervical, stomacal, leucemie, mieloida acuta. In SUA, fumatul este responsabil pentru aproximativ 90% din toate cazurile de cancer pulmonar - principala cauza a deceselor provocate de cancer atat in randul barbatilor cat si al femeilor,
- Mananca o varietate de alimente sanatoase. Desi a-ti face cumparaturile pentru masa alegand alimentele cele mai sanatoase nu te poate feri in intregime de riscul aparitiei cancerului, te poate ajuta sa diminuezi acest risc. Cercetarile arata ca un procent de 30% din cazurile de cancer sunt legate de probleme de nutritie, inclusiv de obezitate. American Cancer Society recomanda: sa mananci cat mai multe mancaruri pe baza de plante, sa mananci cinci sau mai multe portii de fructe si legume in fiecare zi. De asemenea este recomandat sa mananci si alte mancaruri pe baza de plante, cum ar fi boabe de grau sau de fasole, de cateva ori pe zi. Legumele verzi sau galben inchis, fasolea, produsele pe baza de soia si legumele crucifere – cum ar fi broccoli, varza de Brussel si varza obisnuita – pot diminua riscul aparitiei cancerului de colon si stomacal. Limiteaza grasimile. Mananca lucruri mai usoare limitand numarul produselor animale consumate. Mancarea bogata in grasimi iti poate mari riscul aparitiei cancerului la prostata, colon, rect sau uter. Consuma alcool cu moderatie, sau deloc.
- Mentine-te activ. Exercitiul regulat poate de asemenea ajuta la prevenirea cancerului. Obezitatea poate fi un factor de risc pentru cancerul la prostata, colon, rect, uter, ovare si san. Activitatea fizica te poate ajuta sa eviti obezitatea controlandu-ti greutatea.