Americanii au gasit un vaccin pentru cancerul la san. Inca se fac teste
Un nou tip de vaccin impotriva cancerului la san a eliminat complet tumora, in cursul testelor de laborator efectuate pe cobai.
Vaccinul tinteste boala cauzata de o proteina in exces si chiar a dat rezultate. Specialistii americani care se ocupa de el spera ca acesta va putea sa previna aparitia cancerului, daca va fi administrat preventiv femeilor sanatoase. Lumea stiintifica este inca extrem de rezervata.
Cancerul la san reprezinta, din pacate, 32% dintre cazurile de cancer la femei si poate avea urmari dramatice asupra fizicului. Nedescoperit in faza incipienta, poate duce la interventia chirurgicala si chiar la extirparea sanului.
Cum putem depista din timp teribila maladie?
- Prin verificarea cu regularitate a aspectului sanilor: tinand mainile pe solduri, verifica-ti cu atentie sanii; orice schimbare a marimii lor, orice denivelare a pielii sau orice schimbare la nivelul sfarcurilor trebuie sa ridice un semn de intrebare.
- Prin pipairea sanilor, luna de luna, de preferinta la cateva zile dupa menstruatie cand sanii nu sunt sub tensiune; stand in picioare si apoi culcata, asaza o mana sub cap si cu cealalta palpeaza sanul cu varfurile degetelor intinse si nu doar cu buricul acestora; nu uita sa controlezi si mamelonul; daca observi noduli, parti dure sau supurare a sfarcurilor este cazul sa mergi urgent la medic.
- Mergand regulat la controlul de specialitate. Mamografia este contraindicata inainte de 35 de ani, cand se recomanda ecografia mamara. Dupa varsta de 40 de ani, femeile asimptomatice ar trebui sa efectueze o mamografie de depistare la doi ani, un examen ecografic al sanilor anual, o autoexaminare mamara lunara si un examen clinic anual.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, teste, depistare, tumora, cancer la sân,
Dată publicare:
18-09-2008 00:00