Trei mistere stiintifice pentru care omenirea nu poate gasi raspuns
Oricate cercetari au facut, oricate teorii si ipoteze au emis, oamenii de stiinta se lovesc in continure de trei probleme carora nu le pot gasi raspuns.
1. Cum s-a format Universul?
In ultimii 80 de ani, majoritatea cercetatorilor au devenit adeptii teoriei Big-Bang-ului, conform careia Universul s-a format in urma unei explozii, iar de atunci se extinde in permanenta.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Ce nu pot explica astrofizicienii este momentul initial, respectiv secunda 0 a aparitiei Universului.
Alti cercetatori, printre care si Stephen Hawking, s-au declarat adeptii teoriei Big Bounce, care este explicata printr-o serie de expansiuni si contractii ale Universului - Big Bang-ul reprezetand doar o etapa a Big Bounce-ului.
In ciuda acestor ipoteze, fizicienii sustin insa ca suntem inca departe de a afla cu certitudine cum s-a nascut Universul, pentru ca nu avem tehnologia necesara care sa ne ajute sa demonstram niciuna dintre teorii.
Universul imediat dupa Big Bang: vascos, ca o "supa fierbinte"
Au recreat Big Bang-ul! Acum spera sa gaseasca "particula lui Dumnezeu"
Credeai ca stii totul despre timp? Nu se scurge doar inainte
2. Exista extraterestri?
O alta problema care ii macina poate cel mai tare pe cercetatori este incercarea de a descoperi daca exista viata extraterestra.
Multi dintre voi poate credeti ca nu este vorba decat despre o teorie conspirationista, insa castigatorul Premiului Nobel pentru Fizica, in 2004, Frank Wilczek, spune ca s-au descoperit mai multe planete in afara sistemului nostru solar, care sunt foarte asemanatoare Pamantului si care pot sustine viata.
Problema? Sunt atat de departe, incat noi, pamantenii, nu avem nicio sansa sa ajungem prea curand la ele. Asa ca, tot ce putem spera, este ca, daca aceste planete chiar sunt "locuite", extraterestii sa gaseasca ei solutia sa ne contacteze.
NASA: Bacteria care traieste in arsenic, "cheia" spre alte forme de viata
Cosmologul Paul Davies: Invazia extraterestrilor a inceput
Vezi cum arata extraterestrii in viziunea celui mai destept om din lume
3. Cate specii exista pe Terra?
Ar putea fi trei milioane, ar putea fi o suta de milioane. Tot ce pot spune cu certitudine cercetatorii: sunt mai mult de 1,9 milioane, pentru ca atatea au descoperit pana in prezent.
Unul din motivele pentru care le este atat de greu sa faca macar o aproximatie este faptul ca multe dintre organismele vii sunt foarte mici. Insa noile tehnologii, ca secventele ADN, i-ar putea ajuta in demersul lor.
In Amazonia, o noua specie este descoperita la fiecare trei zile
Misterele Pamantului: vietati ciudate descoperite in Oceanul Planetar