NASA: Bacteria care traieste in arsenic, "cheia" spre alte forme de viata
Joi seara, NASA a anuntat in cadrul unei conferinte de presa transmise live si pe site-ul nostru ca a identificat microorganisme care supravietuiesc in mediu toxic, respectiv in arsenic. Descoperirea va permite depistarea altor forme de viata.
Poate fi chiar o "fereastra" spre noi informatii privind viata extraterestra.
"Definitia vietii tocmai s-a extins…pe masura ce eforturile noastre de a descoperi alte forme de viata in sistemul nostru solar vor evolua, trebuie sa gandim la o scara mai larga si sa luam in considerare si aspecte necunoscute despre viata", a spus Ed Weiler, specialist NASA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bacteria, denumita GFAJ-1, sprijina astfel ideea ca mai sunt multe de aflat, inclusiv despre alte forme de viata.
"Stim ca unele bacterii pot respira arsenic, dar am descoperit una care isi construieste parti din arsenic. Daca un microorganism de pe Pamant poate face ceva atat de surprinzator, la ce altceva sa ne asteptam de la viata?", se intreaba Felisa Wolfe-Simon, cercetator in cadrul Programului de astrobiologie NASA.
Bacteria care consuma arsenic a fost descoperita in lacul Mono din apropierea Parcului National Yosemite din California. ADN-ul acesteia este complet diferit de tot ceea ce cunoastem noi in acest moment. Forma de viata descoperita este complet noua si nu are nimic in comun cu biologia organismelor de pe Terra.
In loc de fosfor, bacteria se hraneste cu arsenic. Toata viata de pe Terra este formata din sase elemente: carbon, hidrogen, azot, oxigen, fosfor si sulf. Toate fiintele de la cel mai mic parameci pana la cea mai mare balena impart acelasi lant al vietii. Celulele AND-ului sunt toate la fel. La aceasta bacterie, insa, nu. Ea este complet diferita.
Cum arsenicul este prea toxic pentru a permite viata, cercetatorii spun ca noua descoperire arata ca viata este posibila si pe alte planete care nu au fosfor in atmosfera.
Mai multe pe nasa.gov!
Sursa foto: nasa.gov