Revolutionar! Enzima unor amfibieni ar putea regenera organe lipsa la om

Ultima actualizare: 08-05-2012 17:03
Triton

Oamenii de stiinta sunt aproape de o descoperire remarcabila, care ar putea revolutiona medicina moderna. Acestia spun ca, in curand, organismul persoanelor care au suferit amputari ar putea genera cresterea membrelor lipsa.

Cheia ar fi o enzima care se gaseste in corpul tritonilor din specia Axolotl, care traiesc in Mexic. Acestia sunt in prezent atent studiati de specialistii Scolii de Medicina din Hanovra, Germania.

Atunci cand acesti tritoni isi pierd un membru “coagularea se declanseaza instantaneu”, a explicat Bjorn Menger pentru revista germana Spiegel. “Aproape ca poti observa cu ochiul liber procesul de regenerare”.

Organismul tritonilor poate regenera chiar si parti lipsa din creier sau din coloana vertebrala.

Cum decurge procesul de regenerare in cazul tritonilor

Odata ce un membru este amputat, la locul inciziei se formeaza instantaneu un strat de piele.

Rana incepe sa se regenereze si tesutul nou - vase de sange, muschi, oase si nervi - incepe sa creasca. Procesul este declansat de o enzima numita axolotl si care se gaseste numai in organismul acestei specii de triton.

Scopul oamenilor de stiinta este sa creeze enzima in laborator.

Testele care s-au facut pana acum pe celule umane sunt incurajatoare, spun oamenii de stiinta. Ranile se vindeca mai repede, iar pielea se regenereaza intr-un ritm mai accelerat.

Insa, cercetarile sunt la inceput si va mai trece timp pana cand cercetatorii vor reusi sa declanseze regenerarea completa a unui organ sau membru uman.

Avem si o veste proasta insa, Ambystoma mexicanum este pe cale de disparitie. Considerata o delicatesa culinara, este in mod constant vanata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO