Credeai ca stii totul despre timp? Nu se scurge doar inainte
Un nou “star rock” al fizicii a oferit o viziune proaspata a universului in care traim si nu numai, pornind de la o intrebare simpla: “De ce se scurge timpul inainte?”
Sean Carroll, fizician la Caltech sau California Institute of Technolgy, sugereaza ca perceptia noastra legata de timp este influentata de entropie, adica nivelul dezordinii dintr-un sistem dat. Legile fizicii legate de timp lucreaza la fel si inainte si inapoi, insa oamenii percep timpul miscandu-se numai inainte, spre viitor, iar miscarea de la o entropie scazuta la una ridicata, in relatie cu expansiunea universului, stabileste directia in care timpul se misca. Ca sa intelegem aceasta teorie, trebuie sa cercetam preistoria universului, inainte de Big Bang. Universul nostru ar putea fi parte a unui “multivers”, care, per total, este simetric din punct de vedere temporal.
Timpul ar putea sa se miste inapoi, spre trecut, in alte universuri. Iar unele universuri, este de parere Carroll, nu experimenteaza timpul deloc. Adica, in momentul in care un univers se “raceste” si atinge maximul de entropie, nu mai exista trecut sau prezent.