Au recreat Big Bang-ul! Acum spera sa gaseasca "particula lui Dumnezeu"
Suntem cu un pas mai aproape de nasterea Universului, dupa ce acceleratorul de particule de la granita franco-elvetiana a reusit sa recreeze, partial, conditiile exploziei primordiale de acum 14 miliarde de ani.
Cercetatorii sustin ca producerea mai multor "mini Big Bang-uri" nu prezinta niciun pericol pentru siguranta planetei, chiar daca, astfel, in accelerator s-au inregistrat temperaturi de un milion de ori mai mari decat cele din centrul Soarelui.
15 trilioane de grade Celsius. Aceasta este temperatura, aproape inimaginabila, pe care cercetatorii care lucreaza sub granita franco-elevetiana sustin ca au masurat-o in pantecul Alpilor. Adica de un milion de ori mai mult decat temperatura de 15 milioane de grade Celsius din nucleul Soarelui.
Performanta, care ii incanta pe cercetatorii de la Geneva, a fost posibila dupa ce acestia au provocat coliziuni repetate intre ioni de plumb, la viteze mai mari decat cea a luminii. Rezultatul este o mini-versiune a exploziei primordiale, careia ii datoram si noi existenta, 14 miliarde de ani mai tarziu.
Acum, experimentele din cel mai mare si mai complicat dispozitiv stiintific construit vreodata de om se vor indrepta catre scopul final: obtinerea asa-numitei "particule a lui Dumnezeu", adica momentul exact al Creatiei.
In ciuda temperaturilor extreme generate de accelerator, oamenii de stiinta sustin ca experimentele lor sunt lipsite de riscuri. Si resping teoriile potrivit carora recrearea Big Bang-ului va da nastere unor gauri negre care ar putea inghiti Pamantul si, in cele din urma, intregul Univers.