Experiment controversat: s-a nascut soarecele din doi tati! Urmeaza omul?
Oamenii de stiinta au creat in laborator soareci care sunt produsul genetic a doi tati, ceea ce reprezinta ultima descoperire in materie de experimente neobisnuite in reproductia mamiferelor.
Cercetatorii de la Universitatea din Texas, de la Centrul de diagnosticare a cancerului M.D. Anderson, si alti specialisti in domeniul geneticii au creat primul soarece dintr-o femela devenita mascul ce s-a intalnit cu un alt mascul, iar procesul de reproductie a fost perfect valid.
Studiul, publicat in revista Biology of Reproduction, descrie tehnica drept “o noua forma de reproductie a mamiferelor” care ar putea fi folosita pentru a salva speciile pe cale de disparitie. Ceea ce este provocator, insa, este faptul ca unii specialisti vin cu ipoteza ca astfel de tehnici ar putea fi folosite si in cazul omului, ceea ce ar putea insemna ca intr-o zi, cuplurile homosexuale ar putea avea copiii lor naturali.
“A fost un proiect ciudat, dar am vrut sa vedem daca este posibil” in cazul soarecilor, spune Richard Behringer, coordonatorul studiului.
Noua tehnica le permite cercetatorilor sa foloseasca biologia reproductiei in moduri neobisnuite. In aprilie, specialistii de la Newcastle University au creat embrioni cu ADN preluat de la un barbat si doua femei. Cercetarea, publicata in revista Nature, a fost considerat un potential ajutor pentru viitoarele mamici care ar putea astfel evita transmiterea catre copii a malformatiilor genetice. Sarcinile respective nu au fost insa duse pana la capat. In 2009, o metoda de clonare a fost folosita pentru a obtine maimute cu doua mame.
Dar cum este posibil ca doi masculi sa se poata reproduce?
Un embrion uman are 46 de cromozomi, dintre care doi determina sexul. Femelele au in general doi de acelasi fel, XX, in timp ce barbatii au un X si un Y, adica XY.
In recentul experiment, Dr Behrinegr si colegii lui au luat mai intai o celula de la un soarece mascul, pe care l-au numit Tatal A. Au reprogramat celula, astfel incat sa devina similara unei celule stem care ulterior da nastere tuturor tesuturilor din corp.
Cand copii ale celulei s-au dezvoltat in linie, aproape 1% dintre ele au pierdut cromozomul Y, ocurenta care apare in cazul asa-numitelor accidente din timpul diviziunii celulare. Aceste celule – cu cromozomul originar X al Tatalui A, dar fara cromozomul Y, numite blastociste, au fost mai apoi injectate in embrioane aflate in stadii incipiente create dintr-un ovul donator si sperma. Aceste embrioane, astfel tratate, au fost transferate in corpul mamelor surogat.
Cand s-au nascut puii, acestia aveau celule atat de la blastociste, cat si de la Tatal A. Practic, au obtinut niste fiinte care au in componenta lor doua materiale genetice diferite. Cand femelele pui au ajuns la maturitate, unele dintre ovulele lor aveau numai material genetic provenind de la Tatal A.
Intr-o ultima faza, astfel de femele s-au intalnit cu un soarece mascul normal, numit Tatal B. Unii dintre puii rezultati aveau material genetic exclusiv de la cei doi tati.