Retrospectiva 2009: cele mai importante evenimente externe
E sfarsit de an si, asa cum v-am obisnuit, tragem linie si facem socoteala. S-au intamplat si bune si rele, insa nu tinem neaparat cont de asta, motiv pentru care va propunem o retrospectiva a celor mai importante evenimente pe plan international.
IANUARIE
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In ziua de 20 ianuarie 2009, primul presedinte de culoare american a depus juramantul in cadrul unei ceremonii istorice care a avut loc la Casa Alba. Decis sa scoata SUA din cea mai grava criza financiara cu care s-a confruntat in ultimii zeci de ani, Obama a fost si este privit ca o speranta pentru viitorul Statelor Unite de milioane de americani.
APRILIE
1. Pe data de 6 aprilie, o revolta de proportii a izbucnit in Republica Moldova. Mii de oameni au iesit in strada dupa ce comunistii au obtinut o victorie zdrobitoare la alegerile parlamentare. In timpul luptelor, sute de tineri au fost raniti sau arestati, iar Parchetul din Republica Moldova a demarat chiar o ancheta, numind totul o "tentativa de lovitura de stat".
Trebuie sa mentionam ca pentru a protesta fata de conducerea comunista, tinerii moldoveni s-au mobilizat prin intermediul retelelor sociale de pe internet (Twitter si Facebook).
2. La sfarsitul lunii aprilie se confirma in Mexic existenta unui nou virus gripal, rezultat prin mutatii suferite de virusul gripal porcin, in combinatie cu cel aviar si cel uman. Virusul s-a raspandit in SUA, Europa, Asia, Africa si Australia cu o rapididate incredibila, lucru care a mobilizat autoritatile din toate tarile si Organizatia Mondiala a Sanatatii sa ia masuri urgente.
Din pacate, intr-o perioada de numai cateva luni, virusul AH1N1 a facut mii de victime – aceasta perioada reprezentand abia primul val al pandemiei. ONU a prognozat ca cel de-al doilea val va tine pana in ianuarie, provocand imbolnavirea a milioane de oameni din toata lumea.
MAI
Pe data de 31 mai 2009 a avut loc unul dintre cele mai mari accidente aviatice inegistrate vreodata. O aeronava apartinand companiei franceze Air France, cu 228 de oameni la bord, a disparut de pe radare la scurt timp de la decolare.Dupa indelungi cautari, echipele de salvare au descoperit ca avionul s-a prabusit in Oceanul Atlantic, la circa 600 de kilometri de coastele braziliene. Din pacate, nu au fost gasiti supravietuitori. La bordul avionului se afla si o romanca de 33 de ani, din Buzau, dar care se stabilise in Franta, unde devenise un apreciat cadru universitar.
Ancheta in cazul acestui accident aviatic este inca in desfasurare.
IUNIE
Zi tragica si pe data de 25 iunie, cand Regele muzicii pop, Michael Jackson, a incetat din viata in urma unui stop cardiac, provocat de o supradoza de medicamente. Megastarul a murit cu cateva zile inaintea inceperii unui turneu de adio, pe care acesta urma sa il sustina la Londra.Vestea a venit ca o bomba, atat pentru milioanele de fani din toata lumea, cat si pentru artistii al caror idol a fost Michael Jackson. Dupa mai multe scandaluri si neintelegeri in familie, artistul a fost inmormanat la 70 de zile de la moartea sa.
IULIE
Si pentru ca este cazul sa mentionam si niscaiava evenimente frumoase, nu putem sa nu pomenim de cea mai lunga eclipsa de soare a secolului 21, care a fost inregistrata pe data de 22 iulie.
Aproximativ doua miliarde de oameni din Asia au avut ocazia s-o urmareasca, fapt fara precedent in istoria omenirii. Pentru ca a fost vizibila intr-o regiune atat de intinsa, specialistii au descris aceasta eclipsa de soare "monstru".Apogeul eclipsei a fost intr-o zona putin populata din Pacific. Vazut de acolo, Soarele a ramas complet acoperit de luna timp de 6 minute si 39 de secunde. Un record care nu va fi depasit inainte de anul 2132.
SEPTEMBRIE
Pe 27 septembrie, regizorul Roman Polanski a fost retinut in Zurich, pe baza unui manadat de arestare emis in SUA. Regizorul era acuzat de viol inca din 1977, cand a invitat o fata de 13 ani pentru o sedinta foto la resedinta actorului Jack Nicholson, in timp ce acesta nu era acasa.
Ulterior, parintii fetei au depus o plangere, acuzandu-l pe regizor ca a drogat-o si apoi a violat-o. Polanski a pledat "vinovat" pentru faptul ca ar fi intretinut relaxii sexuale cu o minora. N-a asteptat sentinta si in ianuarie 1978 cineastul a luat avionul catre Europa si nu s-a mai intors niciodata.Din pacate pentru el, dupa 32 de ani de la comiterea faptei, a fost retinut. In noiembrie, autoritatile elvetiene au decis ca Polanski poate fi eliberat pe cautiune, insa va sta in arest la domiciliu si va fi monitorizat electronic in permanenta.
OCTOMBRIE
Comitetul International Olimpic reunit la Copenhaga a decis, pe 2 octombrie, ca Rio de Janeiro sa fie orasul care va organiza Jocurile Olimpice din 2016. Inca trei orase s-au luptat pentru aceasta onoare: Chicago, Madrid si Tokyo.
Lupta a fost stransa si toti candidatii au venit cu artileria grea. In echipa braziliana, care a promovat orasul Rio de Janeiro, "capitan" a fost presedintele Lula da Silva, insa vedeta incontestabila nu putea fi decat legendarul Pele.
Madridul a fost sustinut de regele Juan Carlos si regina Sofia, iar pledoaria pentru Tokyo a fost facuta de premierul nipon. Pentru multi, marea surpriza a fost insa eliminarea orasului Chicago, sustinut cu patos de sotii Obama, dar si de Nadia Comaneci.
NOIEMBRIE
S-au intamplat lucruri interesante si pe plan stiintific in acest an. De exemplu, pe data de 14 noiembrie cercetatorii de la NASA au anuntat: "Am gasit apa pe Luna. Si nu putina, ci cantitati semnificative”.Vestea a venit dupa ce NASA a bombardat suprafata satelitului natural al Pamantului, iar specialistii care au analizat particulele rezultate in urma exploziilor au descoperit ca acestea contin H2O, formula care aduce viata.
Expertii viseaza acum ca, in viitorul apropiat, sa topeasca intr-un pahar un cub de gheata cules de pe Luna.
DECEMBRIE
1. La inceputul lunii decembire, scriitoarea de origine romana Herta Muller a primit Nobelul pentru Literatura. Premiul i-a fost inmanat de regele Carl Gustav al XVI-lea, la Stockholm.
In 1987, Herta Muller a parasit Romania, impinsa de cenzura care ii retezase complet glasul dupa ce a criticat deschis regimul lui Ceausescu. Inca dinainte de momentul exilului, scriitoarea a fost pretuita in lumea literelor germane pentru felul in care a descris viata cotidiana intr-o dictatura impietrita.Si presedintele american Barack Obama a primit anul acesta Premiul Nobel, pentru Pace. Obama a obtinut acesta distinctie pentru "extraordinarele eforturi de a intari relatiile diplomatice internationale si cooperarea intre popoare".
Ciudat este ca, la cateva saptamani dupa ce a fost anuntat ca este castigatorul din acest an al Premiului Nobel pentru Pace, Barack Obama a decis sa trimita inca 30.000 de soldati americani in Afganistan. Astfel, contingentul SUA detasat acolo va atinge 100.000 de oameni, practic triplu comparativ cu momentul in care Obama si-a inceput mandatul.
2. Un alt eveniment important desfasurat in luna decembrie 2009 a fost Summit-ul pe probleme climatice de la Copenhaga. Punctele cele mai serioase care au fost luate in discutie de sefii statelor participante la acest summit sunt legate de incalzirea globala, topirea ghetarilor si reducerea emisiilor de carbon.Specialistii isi fac griji si in privinta mai multor specii de animale, care risca sa fie pe cale de disparitie din cauza acestor probleme. Mai mult, incalzirea globala ameninta sa distruga si Marea Bariera de Corali, iar mii de specii marine ar putea sa piara odata cu ea.