Barack Obama a fost investit presedinte al Statelor Unite ale Americii

Ultima actualizare: 07-10-2012 15:14

Cel de-al 44-lea presedinte american a depus juramantul in cadrul unei ceremonii istorice care a avut loc la Casa Alba. www.stirileprotv.ro a transmis live ceremonia de investitura.


Si-au facut pe rand aparitia Bill Clinton impreuna cu sotia, George Bush senior alaturi de Barbara, George W Bush, Laura Bush si fiicele celor doi. De asemenea, sotia si copiii lui Barack Obama. 

Michelle Obama a purtat o tinuta galben pai.

La inceputul ceremoniei a fost rostita rugaciunea "Tatal Nostru" si invocata divinitatea pentru a ajuta noua administratie sa treaca peste toate problemele cu care se va confrunta de acum inainte. 

Aretha Franklin a sustinut apoi un scurt recital.

Vicepresedintele Joe Biden si-a depus juramantul inaintea nou alesului presedinte.

Presedintele Curtii Supreme de Justitie al Statelor Unite ale Americii a rostit juramantul pe care Barack Obama l-a repetat cuvant cu cuvant, citat din constitutia tarii. Statele Unite au un nou presedinte oficial, cel de-al 44-lea.

In discursul sau inaugural, Obama le-a amintit americanilor de violentele cu care ne confruntam la nivel international, in Orientul Mijlociu, in scoli, dar mai ales de faptul ca America trece printr-o serioasa criza, provocari carora Barack Obama promite sa le raspunda si pentru care noua administratie este pregatita.

"Trebuie sa ne pregatim sa luptam, pentru ca America sa ramana ce a fost, sa-si pastreze maretia", spune noul presedinte.

Intarirea infrastructurii, energia regenerabila, o noua modalitate de planificare familiala prin sustinerea avortului, toate fac parte dintre programele la nivel intern ale administratiei Obama.

In ceea ce priveste apararea, Barack Obama este de parere ca doar forta militara in sine nu este suficienta. Ea trebuie sustinuta de cooperare si intelegere, de justetea misiunii. Dar cei ce vor santaja America prin terorism si crime vor avea de infruntat repercusiunile, americanii nefiind dispusi sa se lase infranti.

Tot la nivel extern, Obama a explicat clar ca Statele Unite nu vor sustine dictatura. In acelasi timp, vor sustine tarile sarace sa se ridice.

Noul presedinte a adus in discutie si originea sa umila, reamintind vechea tema a Americii ca tara a tuturor posibilitatilor, in care oricine poate ajunge de la zdrente la bunastare.

Barack Obama si-a incheiat discursul cu celebra fraza: "Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti, Dumnezeu sa binecuvanteze America". 

Citeste portretul stirileprotv.ro, Barack Obama, pata de culoare a Americii!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO