Herta Muller, castigatoarea Premiului Nobel, felicitata de Angela Merkel!
UPDATE: Herta Muller ne-a facut fericiti nu doar pe noi ci si pe cancelarul Angela Merkel, care a felicitat-o pe scriitoarea de origine romana.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei a declarat: "Sunt foarte fericita de decizia comitetului Nobel de a acorda Hertei Muller premiul Nobel pentru literatura. Herta Muller este dintre acei scriitori care merita deplin acest premiu. Evident, sunt fericita ca ea s-a stabilit in Germania si o felicit din toata inima".
Nascuta pe 17 august 1953, in satul svab Nitzkydorf, din Banat si formata la Timisoara, Herta Mueller, care a trait 34 de ani in Romania, era socotita de ani de zile cel mai bun poet contemporan de limba germana.
Distinctia este insotita de un cec de aproape un milion de euro.
Un Nobel este o "dorinta veche" pentru lumea literara romaneasca. Nichita Stanescu si Marin Sorescu au fost propusi in anii '70 pe lista nominalizatilor. Dar n-a fost sa fie. Recent era intens vehiculat si numele lui Mircea Cartarescu.
De aproape un sfert de secol, scriitoarea Herta Muller este apreciata in lumea literelor germane pentru felul in care a descris cu detalii de o precizie chirurgicala viata cotidiana intr-o dictatura impietrita.
Comitetul Nobel a decis sa-i acorde premiul pentru ca "descrie cu concentratia poeziei si franchetea prozei viata celor deposedati".
Herta Mueller a emigrat in 1987 in Germania Federala impreuna cu sotul ei, scriitorul Richard Wagner. A impins-o pe calea exilului cenzura care ii retezase complet glasul dupa ce a criticat deschis regimul.
"Ea a dus-o greu in Romania, trebuie sa o spunem asta, a tinut intr-un fel la locurile astea prin exasperare. De altfel tema romanelor ei este o Romanie a exasperarii, o Romanie in care nu a trait deloc bine si a plecat de aici fortata. Herta a avut mult de suferit, a fost batuta de Securitate", spune scriitorul Daniel Vighi.
In tineretea timisoreana, a fost apropiata de o grupare a scriitorilor de limba germana, preceputa de regim drept un "ferment al opozitiei".
Dupa refuzul categoric de a colabora cu securitatea, Herta Muller a fost trimisa la.... reeducare. Cu alte cuvinte, a fost data afara din postul de traducatoare pe care il avea intr-o uzina din Timisoara.
Experienta traita sub regimul dictaturii ceausiste a reprezentat de-a lungul anilor principala ei sursa de inspiratie."Uneori, nu scriitorul isi alege tema, ci tema il alege pe el", declara ea recent.
In zilele revolutiei din 1989, Herta Muller acorda un interviu televiziunii germane.
" Pentru ca am trait atit de mult timp acolo pot sa-mi imaginez cum e pina la detaliu. Mai intii, toata populatia e urmarita de serviciile de securitate din Romania. In al doilea rind, s-a depasit acel punct in care mai pot opune rezistenta. Oamenii sunt pur si simplu terminati. Nu se mai gindesc decit la supravietuire, sint deprimati, nu se mai pot ajuta singuri si nici apara", spunea Herta.
Poate un dram din aceasta amaraciune s-a risipit astazi.
" Am vorbit cu ea si era coplesita. Toti suntem dati peste cap. Numele ei era pomenit de trei sau patru ani. Si apoi, brusc ne-am trezit cu anuntul. Nu e un premiu oarecare, e cel mai mare care exista", spune Wolfgang Matz, editorul Hertei Mueller
Cartile Hertei Mueller spun povesti foarte adevarate despre realitatea politica istorica, dar o fac intr-un limbaj poetic superb pe care nu-l mai minuieste niciun alt autor cu maiestria ei".
" Sunt foarte entuziasmat de alegerea Academiei. Dupa multi ani, este in sfirsit o decizie curajoasa. Cu ani in urma am citit cartea ei "Adincuri", care m-a miscat enorm. Si eseurile ei sunt nemaipomenite, are un limbaj foarte expresiv", spune un cititor german.
In satul ei natal, vestea s-a aflat imediat, iar mindria si bucuria au pus stapinire pe oameni.
Premiile Hertei
Cotidiene de rangul unui Neue Zurcher Zeitung sau Die Welt i-au consacrat ample editoriale, iar prestigioasa revista literara TEXT+KRITIK, ce editeaza numere monografice dedicate exclusiv virfurilor literaturii germane si mondiale, i-a dedicat Caietul 155/2002.
De la data stabilirii ei in Germania a fost distinsa cu numeroase si importante premii germane si internationale, printre care „Ricarda Huch”, 1987, „Kleist”, 1994 si „Joseph Breitbach”, 2003; Premiul european „Aristeion”, 1995, si cel international „IMPAC Dublin” Literary Award, 1998. Din 1999 a fost nominalizata din partea Germaniei pe lista de propuneri pentru Premiul Nobel.
Titluri in limba romana
La Editura Polirom au aparut: Regele se-nclina si ucide, (2005), Este sau nu este Ion (contine CD), (2005) si Animalul inimii, (editia a II-a, 2006).
Animalul inimii
Roman premiat in 1998 cu prestigiosul International IMPAC Dublin Literary Award.
„Am scris aceasta carte in memoria prietenilor mei romani care au fost ucisi in timpul regimului Ceausescu. Am simtit ca este datoria mea sa fac asta.” (Herta Muller)
Este sau nu este Ion
Volumul reuneste poezii scrise de Herta Muller folosind cuvinte decupate din reviste: texte vaporoase, suprarealiste, jucause. Un deliciu literar si vizual, poeme si colaje simultan, un volum care se cere nu numai citit, ci si privit. Este prima carte scrisa in romana a autoarei de la plecarea in 1987 in Germania.
Regele se-nclina si ucide
Volumul Regele se-nclina si ucide, aparut in 2003 in Germania, cuprinde o selectie de noua texte care se constituie intr-un fragmentarium autobiografic. Este vorba de citeva texte literare de o mare forta sugestiva. Ele se refera toate (chiar si cel intitulat „La noi in Germania”), direct si indirect, la perioada traita de Herta Muller in Romania anilor ’70 si ’80, adincind fondul biografic personal in care experienta determinanta o reprezinta cea a totalitarismului. Reactiile autoarei – tinuta de Securitate sub o observatie stricta –, psihologia victimei sub dictatura anilor Ceausescu, producerea sistematica a fricii, alterarea relatiilor dintre oameni, climatul de suspiciune reciproca –, toate acestea sint descrise cu o agerime „rea” a privirii, cu inteligenta (critica si autocritica) sclipitoare, cu scepticism.
Premiul Nobel in 2008
Premiul Nobel pentru literatura a fost decernat anul trecut scriitorului francez Jean-Marie Gustave Le Clézio.
Premiul Nobel este insotit de un cec de 10 milioane de coroane suedeze (980.000 de euro), suma ce poate fi impartita intre cel mult trei laureati.
Ceremonia de inmanare a premiilor Nobel are loc, potrivit traditiei, pe 10 decembrie.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca Centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.
Reactii
Mircea Cartarescu: Sunt absolut fericit pentru premiul acordat azi Hertei Muller, o fiinta extraordinara si o mare scriitoare. Nu-mi vine sa cred ca ne cunoastem, ca am fost la cateva evenimente impreuna, ca am dat chiar interviuri impreuna, anul trecut, in Suedia. Premiul este in primul rand al ei, dar nu se poate sa nu ne gandim ce lumina va arunca el asupra literaturii romane. E un eveniment fericit, care-ar trebui sa ne faca foarte mandri de compatrioata noastra!
Herta Muller: Nu-mi vine a crede!
Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania: As spune, inainte de orice, ca este un premiu meritat de o scriitoare valoroasa si de o prezenta activa in ultimii ani in lumea culturala europeana. Faptul ca i s-a acordat premiul pentru modul in care opera sa prezinta dezradacinarea arata ca nu pot fi ignorate radacinile romanesti ale Hertei Muller. Premiul este fara indoiala, onorant pentru literatura romana, chiar daca ea traieste si scrie in Germania. Ea este nascuta aici, a trait aici, stie foarte bine cum merg lucrurile in Romania, nu a uitat ce s-a intamplat si nu a pierdut contactul cu Romania.
Este al treilea premiu Nobel acordat unei personalitati de origine romana, dupa George Emil Palade pentru Medicina in 1974 si Elie Wiesel, pentru pace in 1986. Amindoi erau cetateni americani cind au fost laureati.
Vineri, 9 octombrie, pe site-ul nostru aflati LIVE cine va castiga premiul Nobel pentru pace!