Herta Muller, laureata cu Nobel: Spiritul lui Ceausescu e inca viu
Avem si noi un motiv de mandrie. Scriitoarea germana de origine romana Herta Muller a primit Nobelul pentru Literatura.
Ceremonia s-a desfasurat la Stockholm,
Au fost decernate si premiile pentru Medicina, Fizica, Chimie, si Economie. Pe langa onoruri si recunoasterea mondiala, fiecare laureat va primi un cec de aproximativ un milion de euro.
Herta Muller a primit Nobelul din mainile regelui Carl Gustav al XVI-lea. A fost momentul culminat al ceremoniei de decernare, desfasurata in interiorul marii sali de concerte din Stockholm. Prin traditie, prestigioasele distinctii sunt inmanate pe 10 decembrie, in ziua mortii fondatorului lor, Alfred Nobel.
Nascuta in uma cu 56 de ani, in satul Niztkidorf din Banat, Herta Muller a emigrat in Germania in 1987, impinsa de cenzura, dupa ce a criticat deschis regimul Ceausescu.
La Stockholm, scriitoarea a vorbit din nou despre tema obsesiva in constiinta si in scrierile ei: felul in care dictatura mutileaza suflete si vieti. Ziaristii suedezi au vrut sa stie ce a simtit in decembrie 1989.
"M-am rugat pentru un sfarsit pasnic. Dar lucrurile au luat o turnura sangeroasa. In Romania, peste 1.000 de oameni au fost impuscati in asa-zisa Revolutie", spune scriitoarea.
Si dupa 20 de ani, spiritul lui Ceausescu e inca viu in Romania, crede laureata Nobelui pentru Literatura. Fosta securitate si fosta nomenclatura de partid au o retea de legaturi, iar prin intermediul privatizarilor dubioase au reusit sa ocupe aproape toate pozitiile cheie in societate, a spus Herta Muller.